breaking news Νέο

Αδυναμία εξεύρεσης εργατικών χεριών, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου

Αδυναμία εξεύρεσης εργατικών χεριών, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου

Με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας αναφέρεται στην αδυναμία εξεύρεσης εργατικών χεριών, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ζητώντας τη λήψη μέτρων. Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της «Κοινοπραξίας», Χρήστος Γιαννακάκης, αναφέρει τα εξής :

«Κατ΄ επανάληψη έχουμε δημοσιοποιήσει  εδώ και δύο χρόνια , το σοβαρό πρόβλημα που έχει ο πρωτογενής τομέας των πυρηνοκάρπων  στην εύρεση  εργατικών χεριών  για τις εργασίες στα χωράφια , στα διαλογητήρια και στα κονσερβοποιεία . Πρόβλημα το οποίο επιδεινώνεται με την πρόσφατη κρίση  της ασθένειας από τον κορονοιό.

 Προειδοποιούμε  ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος ,  τα οποία είναι εφικτό να ληφθούν  στα πλαίσια  της  Πανευρωπαϊκής  αλλά και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ,  τότε η ευθύνη της Κυβέρνησης θα  είναι άμεση και αποκλειστική .

 Ζητούμε

           α) οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης(ΚΕΑ),

να μπορούν να εργάζονται σε αγροτικές  εργασίες του πρωτογενούς τομέα  ή  τυποποίησης και μεταποίησης  με εργόσημο , μέχρι 70 ημερομίσθια , χωρίς να χάνουν το επίδομα  και χωρίς το εν λόγω εισόδημα να φορολογείται ( πράγμα που εκ των πραγμάτων γίνεται λόγω χαμηλού εισοδήματος ) . Ρύθμιση αυτού του τύπου είναι  συνέχεια αντίστοιχης ρύθμισης που πετύχαμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία έδινε την δυνατότητα να πραγματοποιούνται έως 70 ημερομίσθια  χωρίς να χάνεται η κάρτα  ανέργου μακράς διάρκειας , απλά να αναστέλλεται προσωρινά η ισχύς της .

          β) Σε δικαιούχους  του επιδόματος ΚΕΑ ,  εφ όσον αρνηθούν την προσφορά εργασίας σε τρεις εργοδότες και εφ όσον με Νοσοκομειακή βεβαίωση  δεν κρίνονται ακατάλληλοι για εργασία . τότε το επίδομα να διακόπτεται  .

          γ) Να διαμορφωθεί άμεσα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα εξυπηρετήσει τα ανωτέρω προτεινόμενα μέτρα .

          δ)  Να δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε Αλβανούς πολίτες  που έρχονται με τρίμηνη τουριστική βίζα να απασχοληθούν νόμιμα με εργόσημο , έτσι ώστε με την άρση της απαγόρευσης από την Αλβανική Κυβέρνηση εμείς να είμαστε έτοιμοι.

                         Τα ανωτέρω μέτρα  σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλουμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση ,  τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και της Μεταναστευτικής Πολιτικής  για  την χρησιμοποίηση  μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας , πιστεύουμε θα προσφέρουν άμεση ανακούφιση στο πρόβλημα που ήδη διαφαίνεται ότι θα είναι τεράστιο .

                        Είμαστε στην διάθεσή σας , για συνεργασία και κοινές προσπάθειες για την διάσωση της αγροτικής μας παραγωγής  και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος .

 

              Με εκτίμηση

             Γιαννακάκης Χρήστος

              Πρόεδρος  Δ.Σ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής