breaking news Νέο

«Μαύρες Διαθήκες», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Μαύρες Διαθήκες», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Δοκιμιογράφος Νικήτας Σινιόσογλου, στο νέο φιλοσοφικό δοκίμιό του «Μαύρες Διαθήκες» (Εκδ. «Κίχλη», Αθήνα 2019, β’ έκδοση), διερευνά τα όρια της ημερολογιακής γραφής εστιάζοντας στις περιπτώσεις των Στοχαστών Καρλ Σμιτ και Μάρτιν Χάϊντεγκερ.

Ο εμβριθής Νικήτας Σινιόσογλου ερευνά τα πιο σκοτεινά ημερολόγια στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Ξεφυλλίζει τα «Μαύρα Τετράδια» του Μ. Χάϊντεγκερ και το «Glossarium» του Κ. Σμιτ, όπου οι δύο κορυφαίοι Στοχαστές του Γ’ Ράϊχ καταδύονται στον εσώτερο εαυτό τους χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Καταφεύγοντας στην εξομολογητική γραφή, οι ηττημένες φασιστικές ιδέες τους διαθλώνται και γίνονται φιλοσοφική προφητεία για το επικείμενο τέλος της Δύσης. Στα ημερολόγιά τους, οι Χάϊντεγκερ και Σμιτ, αφού επιτίθενται στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, στον αγγλοσαξονικής κοπής «Κοινό Νου» και στην Φιλελεύθερη Οικονομία, θεωρούν ότι θα δικαιωθούν στο απώτερο μέλλον, προφητεύοντας την εξαθλίωση της Δύσης.

Ο Νικήτας Σινιόσογλου διερευνά σε βάθος αυτές τις οριακές μορφές έκφρασης και εξερευνά τις παρυφές του ημερολογιακού λόγου. Επιπροσθέτως αναδεικνύει μία σειρά από άβολα ερωτήματα. Όπως, τι συμβαίνει στις Ιδέες μετά την φαινομενική συντριβή τους; Υπάρχουν όρια στην Στοχαστική Σκέψη; Πώς η ηθική ορίζει την διαδρομή του Στοχασμού και της Φιλοσοφίας;

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής