breaking news Νέο

Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε στην αθανασία (Με αφορμή παλιότερη επίσκεψή του στη Βέροια) -Της Ευγενίας Καβαλλάρη *

Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε στην αθανασία (Με αφορμή παλιότερη επίσκεψή του στη Βέροια)  -Της Ευγενίας Καβαλλάρη *

Μέσα στην κατήφεια των ημερών που ούτε και οι καιρικές συνθήκες της Άνοιξης την απαλύνουν προστέθηκε και ένα άλλο θλιβερό γεγονός, ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου, ήρωα και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού.

Παρά την πολυκύμαντη πολιτική του διαδρομή, για την οποία ο καθένας μας έχει τις εκτιμήσεις του, αναγνωρίζουμε ότι παρέμεινε μέχρι τέλους ενεργό πολιτικό υποκείμενο και μαχητής από το μετερίζι που ο ίδιος έκρινε σωστό. Υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα με προσφορά όχι μόνο στο πολιτικό-κοινωνικό πεδίο, μα και στο πνευματικό.

Αισθανόμαστε τυχεροί που τον γνωρίσαμε, συζητήσαμε μαζί του, μοιραστήκαμε τον προβληματισμό του, όταν στις 26/11/206 επισκέφθηκε τη Βέροια προσκεκλημένος από τον Σύμβουλο Φιλολόγων τότε, Θανάση Μαρκόπουλο και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας για την παρουσίαση του Δίτομου έργου του για την Εθνική Αντίσταση. Επιθυμία μας τότε ήταν, να γνωρίσει το κοινό της Βέροιας την εμβληματική αυτή προσωπικότητα, αλλά και να απαντήσουμε στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και σπίλωσης των αγωνιστών της που σηματοδοτούσε τότε η κυκλοφορία του βιβλίου «Οι άλλοι καπεταναίοι» του Ν. Μαραντζίδη.

Έντονες στιγμές, συγκινησιακά φορτισμένες που μένουν για πάντα ανεξίτηλες. Ο Μανώλης Γλέζος τίμησε με την παρουσία του στη Βέροια και η Βέροια τον τίμησε πλημμυρίζοντας την Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, που αποδείχτηκε μικρή για το κοινό.

Εντύπωση μας προκάλεσε η ευθύτητα του λόγου του, η ευρυμάθεια του, οι γλωσσολογικές του γνώσεις, η αμείωτη νεανική ου ορμή παρά τα χρόνια που τον βάραιναν.

Ο θάνατός του ολοκλήρωσε τον βιολογικό κύκλο, το αποτύπωμα του θα παραμείνει στο διηνεκές για να μας καλεί σε αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία, για αδούλωτη ζωή μακριά από τη μιζέρια, την υποταγή και την ενδοτικότητα.

 

(Στη ΦΩΤΟ είναι: Θανάσης Μαρκόπουλος, Μανώλης Γλέζος, +Χρίστος Τσολάκης, Γιάννης Τζανής, Ευγενία Καβαλλάρη)

 

* Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής