breaking news Νέο

Ματιές στην επικαιρότητα: Γράφει ο Νίκος Καμπούρης

Ματιές στην επικαιρότητα: Γράφει ο Νίκος Καμπούρης

Τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το κόστος της πανδημίας του κορονοϊού σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα, εξαιτίας του θανατηφόρου ιού, είναι πρωτόγνωρη και παραπέμπει σε μέρες πολέμου. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, ακόμη και όταν επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας, λένε οι ειδικοί, θα είναι ανεκτίμητες. Ποτέ και τίποτα δεν θα είναι και πάλι το ίδιο.

Δύσκολες στιγμές βέβαια έρχονται και για το ποδόσφαιρο. Η οικονομική κρίση, στην οποία μπήκαν οι ομάδες, σε ολόκληρο τον πλανήτη γη είναι τεράστια και τα προβλήματα που δημιουργούνται υπαρκτά και μεγάλα, ενώ αντίθετα οι επιλογές που μπορούν να ακολουθήσουν περιορισμένες.

Εκτός από την οικονομική κρίση, που δημιουργεί όμως η πανδημία στις ομάδες, υπάρχουν και αντικειμενικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να παιχθεί και πάλι ποδόσφαιρο.

Οι ευρωπαϊκές λίγκες αναζητούν την φόρμουλα για να επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματά τους, όταν και όποτε έρθει η ώρα και συζητούν όλα τα ενδεχόμενα.

Υπάρχει σύγχυση. Αλλού ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, άλλοι επιμένουν να ολοκληρώσουν την σεζόν και άλλοι παίζουν ποδόσφαιρο και μάλιστα παρουσία φιλάθλων (στην Λευκορωσία).

Στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, όπως βέβαια και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να επεκταθούν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που λήγουν στις 30 Ιουνίου και παράλληλα να προβλεφθεί τι θα ισχύσει με όσους ήδη έχουν υπογράψει σε άλλες ομάδες, αφού είναι γνωστό ότι έχουν δικαίωμα να το κάνουν το τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου τους.

Υπάρχει και η περίπτωση των δανεικών, των οποίων ο δανεισμός λήγει στις  30 Ιουνίου. Θα χρειαστεί λοιπόν να αναθεωρηθούν κανονισμοί και να βρεθεί φόρμουλα και γενικά να παρθούν γενναίες αποφάσεις.

Δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη, ούτε η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού που σε κανονικές συνθήκες ξεκινούσε την 1η Ιουλίου και ολοκληρώνονταν στις 31 Αυγουστού. Μπορεί όμως να παίζεται πρωτάθλημα εν μέσω μεταγραφικής περιόδου;

Υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα που δημιούργησε η επιδημία του κορονοϊού και που σε πολλές περιπτώσεις είναι αξεπέραστο.

Το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών μιλάει για την προστασία των συμβολαίων και από την άλλη οι ομάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Η αναστολή των πληρωμών είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε από τις Ιταλικές ομάδες και σιγά – σιγά εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της FIFA ο Ιφαντίνο προέτρεψε τις Ευρωπαϊκές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους, παίζοντας αν χρειαστεί ποδόσφαιρο, ακόμη και τον Αύγουστο. Αυτό όμως μπορεί να γίνει στην χώρα μας με το θερμόμετρο πολλές φορές να αγγίζει τους 40 βαθμούς;

Και με τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται τον Ιούνιο τι θα γίνει, δεν πρέπει αυτόματα να επεκταθούν και για πόσο διάστημα;

Και οι οικονομικές επιπτώσεις; Την χασούρα από την παρουσία του κορονοϊού, θα την πληρώσουν μόνο οι ομάδες;

Από την άλλη, εφόσον επιλεχθεί η λύση της οριστικής διακοπής, με τι κριτήρια θα γίνει η κατάταξη των ομάδων; Με τη σειρά, που τις βρήκε η διακοπή των πρωταθλημάτων;

Στην Super League, ο Ολυμπιακός που τερμάτισε στην πρώτη θέση πρωταθλητής και ο Πανιώνιος που είναι ουραγός στην πιο κάτω κατηγορία;

Μα υπάρχουν άλλες δέκα αγωνιστικές και παίζονται 30 βαθμοί. Ποιός μπορεί να στερήσει το δικαίωμα από τον Πανώνιο να διεκδικήσει την παραμονή του στην κατηγορία, μέσω των πλεϊ οφ,  που προβλέπονται από την προκήρυξη του πρωταθλήματος και τελικά σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα γίνουν;

Κι αν ο Πανιώνιος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την παραμονή του στην κατηγορία μέσω πλεϊ οφ, γιατί δεν το έχει και ο ΠΑΟΚ που θέλει να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες του μένουν για να στεφθεί για δεύτερη σεζόν πρωταθλητής, αλλά και η ΑΕΚ να διεκδικήσει την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League, κυρίως αν δεν δικαιωθεί και δεν πάρει πίσω τους βαθμούς που του αφαίρεσαν, στην έφεση, ο ΠΑΟΚ;

Μύλος, γόρδιος δεσμός, που χρειάζεται, έναν Μ. Αλέξανδρο για να τον λύσει!!!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής