breaking news Νέο

Με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Η πρώτη συνεδρίαση με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 και ώρα 18:00, με 7 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Το παρών μέσω διαδικτυακού προγράμματος έδωσε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, που συνδέθηκαν με την online ηλεκτρονική πλατφόρμα του e:presence, που παραδόθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τηλεδιασκέψεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπου και συζητήθηκαν θέματα του δήμου, με το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού να κυριαρχεί στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

«Η κατάσταση είναι ό,τι πιο δύσκολο έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ όλους τους εργαζόμενους, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Επίσης θα κάνω μια μνεία σε όσους δεν εργάζονται χωρίς τη θέλησή τους και είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με 800 ευρώ για 1,5 μήνα, αλλά και σε αυτούς που δεν θα πάρουν τα 800 ευρώ».

Με αυτές τις φράσεις ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης συνόψισε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που εισήχθη προ ημερησίας διάταξης και κυριάρχησε στη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι η πολιτεία πήρε έγκαιρα μέτρα και ο δήμος εφάρμοσε έγκαιρα τα μέτρα που του αναλογούσαν.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης απέναντι στους πολίτες που δοκιμάζονται πρωτίστως οικονομικά, πρότεινε να μην πληρώσουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις για όσο διάστημα μείνουν κλειστές και θα καταβληθούν προσπάθειες από την πλευρά του Δήμου, ώστε να βοηθηθούν οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, που δεν έχουν μπει σε κάποιο μέτρο και έχουν πληγεί. «Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει κατορθωτό, στην επόμενη φάση θα πρέπει να γίνει μια οικονομική επανεκκίνηση και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις», κατέληξε, ευχόμενος να βρεθεί το εμβόλιο και τα φάρμακα που χρειάζονται, ώστε να μην ξαναζήσει η χώρα τέτοια καταστροφή.

Με αφορμή την υγειονομική κρίση, ο Στέργιος Διαμάντης έκανε πρόταση να μετατραπούν οι συμβάσεις του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε αορίστου χρόνου, ενώ την οργάνωση επιπλέον συσσιτίων, αν χρειαστεί, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Λεωνίδας Ακριβόπουλος, λέγοντας πως θα στελεχωθεί με προσωπικό από τους παιδικούς σταθμούς, δίνοντας τα εύσημα στη συνέχεια στο προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι», που εργάζεται διπλά, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα, ότι έγινε ερώτηση προς την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο για τους εργαζόμενους των δήμων, που αναγκαστικά δεν μπορούν να εργαστούν, όπως οι γυμναστές στα προγράμματα άθλησης και για τους καθηγητές της ΚΕΠΑ, χωρίς όμως να λάβει απάντηση, μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο Κ. Βοργιαζίδης ενημέρωση το Σώμα για την πρόταση που κατάθεσε στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, για το θέμα των παλαιών δικαστηρίων, καταθέτοντας ολοκληρωμένο φάκελο, με το υπουργείο, λόγω της πανδημίας, να μην ασχολείται τώρα με τέτοιες περιπτώσεις.

Μετά από ερώτηση του αρχηγού της μείζονος πλειοψηφίας Παύλου Παυλίδη, ανακοίνωσε πως το Σεπτέμβριο του 2021 γίνονται ενέργειες να λειτουργήσουν 8 νέα βρεφικά τμήματα στο κτίριο του βρεφονηπιακού σταθμού της Κυψέλης, ενώ σε τοποθέτησή του σχετικά με τους κυκλικούς κόμβους, που πρότεινε ανταλλαγή αυτού στο Μακροχώρι, με έναν στην είσοδο της Βέροιας, στα Δικαστήρια ή στη διασταύρωση της Ν. Λυκογιάννης, που, όπως είπε, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, ο δήμαρχος είπε «πως θα δοκιμάσουμε αν θα λειτουργήσουν αυτοί και είμαστε ανοιχτοί για τη δημιουργία επιπλέον κόμβων.

Τέλος ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι μετά την κρίση του κορονοϊού, θα εισηγηθεί να μετονομαστεί ένας δρόμος της Βέροιας με το όνομα του μεγάλου αντιστασιακού Μανώλη Γλέζου.

• Ο Ηλίας Τσιφλίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που θα υπάρξει το καλοκαίρι με την έλλειψη εργατών γης αλλά και εργατών για τα κονσερβοποιία. Επίσης έκανε μια ενημέρωση για το πως λειτουργεί ο δήμος στο θέμα των αδέσποτων και στάθηκε ιδιαίτερα στις αντιδράσεις πολιτών στην προσπάθεια συλλογής επιθετικών αδέσποτων σκύλων. Απαντώντας στο Χρήστο Κελεσίδη είπε από τις καταστάσεις των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ δεν λείπει μόνο το Μακροχώρι αλλά και άλλα χωριά.

• Ο Στέλιος Ασλάνογλου έκανε ενημέρωση για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτήρισε άψογη.

• Ο Αλέκος Τσαχουρίδης αναφέρθηκε στη μείωση προσωπικού που προέκυψε με τις άδειες ειδικού σκοπού.

• Ο Βασίλης Παπαδόπουλος έκανε γνωστά ποια μέτρα ελήφθησαν στην υπηρεσία καθαριότητας και πως βγήκε το πρόγραμμα, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κοινού. Ενημέρωσε επίσης για το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων. 

• Η κ. Τζήμα τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάνουν τιτάνια προσπάθεια να στηρίξουν το θεσμό της τηλεκπαίδευσης. Επίσης έκανε μνεία στους πολίτες που δεν κατάφεραν να μπουν στα μέτρα στήριξης και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών τους. Απαντώντας στο Χρήστο Κελεσίδη για τα σχολικά γεύματα, σημείωσε ότι έγινε έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα να συνεχιστούν. Επίσης αναφέρθηκε στις εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης των σχολείων που γίνονται.

 

Η έλλειψη φυσικής παρουσίας και αμεσότητας δεν επέδρασαν αρνητικά στην ποιότητα της συζήτησης και η συνεδρίαση έλαβε τέλος λίγο μετά τις 9 το βράδυ, με το Δήμαρχο να ανακοινώνει πως, δεν θα μεσολαβήσει άλλη συνεδρίαση μέχρι το Πάσχα, αλλά θα χρειαστεί να συνεδριάσουν μετά, καθώς στις 27 Απριλίου ξεκινάει η περίοδος άρδευσης και πρέπει να οριστούν οι υδρονομείς, με την ευχή όλων να πάνε όλα καλά και η επόμενη συνεδρίαση να είναι ζωντανή.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής