breaking news Νέο

Διημερίδα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εγκαίνια Κέντρου Θεραπείας Τραύματος

Διημερίδα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εγκαίνια Κέντρου Θεραπείας Τραύματος

Ξεκίνησε χθες τις εργασίες της στο Χώρο Τεχνών Βέροιας η Διεθνής Διημερίδα με θέμα «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών», την οποία συνδιοργανώνουν ο σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, παρουσία της Εισαγγελέως του «Αρείου Πάγου» Ξένης Δημητρίου.

Τη διεθνή διημερίδα χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Βεροίας – Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Ακαδημίας Διονύσιος Κούγκας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Δημήτριος Ζυγουλιάνος, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν η Θεανώ Φωτίου, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, οι οποίοι και εξήραν την πρωτοβουλία του Συλλόγους «Πρωτοβουλία για το Παιδί» για τη διοργάνωση αυτής της διημερίδας.

Το πρώτο μέρος στην εναρκτήρια ημέρα του Συνεδρίου, συντονιστής του οποίου ήταν ο Γεώργιος Νικολαϊδης, Ψυχίατρος MD, MA, MSC και PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Κέντρου για τη μελέτη και την πρόληψη της κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, καλύφθηκε με το παρακάτω πρόγραμμα :

– 16.35: Έλενα Ράπτη, βουλευτής, συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης».

16.25-16.55: Παναγιώτα Μάνθου, ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός, προϊσταμένη τμήματος τηλεφωνικών γραμμών και υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ελληνικό σύστημα παιδικής προστασίας και δικαιώματα των παιδιών: συγκλίσεις, αποκλίσεις, προκλήσεις και... προοπτική (;)».

16.55-17.15: Ελισάβετ Μιχαηλίδου, παιδίατρος διευθύντρια ΕΣΥ, Γ' Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ο Παιδίατρος απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση».

17.15-17.35: Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Β', Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης: «Παιδική σεξουαλική κακοποίηση: Αστυνομική προανακριτική προσέγγιση – Σύγχρονες προκλήσεις».

17.35-17.45: Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί: «Από την φιλοξενία του θύματος έως την απόδοση δικαιοσύνης: δύο ιστορίες».

17.45-18.15 Διάλειμμα

18.15-18.30: Σχολική χορωδία Βέροιας και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας υπό τη διεύθυνση της κυρίας Ελένης Αναγνώστου.

Η διημερίδα συνεχίζεται σήμερα, από τις 09:30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» της Βέροιας. 

-Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο θεραπείας τραύματος»

Λίγο νωρίτερα, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος. Μία δομή που στήθηκε από το σύλλογο «Πρωτοβουλία για το Παιδί» στην πόλη της Βέροιας, σε ακίνητο δωρεάς του Ιωάννη Κούσιου, επί της οδού Βενιζέλου 46.

Στο Κέντρο αυτό, πιστοποιημένοι επιστήμονες (παιδοψυχίατρος, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός) θα εφαρμόζουν προηγμένες μεθόδους διάγνωσης και τεκμηρίωσης της κακοποίησης σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα της σεξουαλικής και θα αναλαμβάνουν τη θεραπεία του προκληθέντος τραύματος, με συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας την έως τώρα ενασχόλησή τους στον τομέα αυτόν.

Τα εγκαίνια έκανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ενώ το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ζήσης Πατσίκας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Δημήτρης Ζυγουλιάνος, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύσιος Διαμαντόπουλος κ.α.

Ακόμα, όπως ενημέρωσε ο κ. Τέλης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», στο Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, που θα εφοδιαστεί και θα εξοπλιστεί με μεθόδους και αντικείμενα χρηματοδοτούμενα από το 1ο Βραβείο, με το οποίο τιμήθηκε ο Οργανισμός στο διεθνή διαγωνισμό NATOcharity 2016, θα εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές και οι επιστημονικές γνώσεις, που αποκτήθηκαν επί διετία, από τη θητεία της Διευθύντριάς του στο National child Advocacy Center, in tuntsille Alabama – USA, κατόπιν υποτροφίας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Τέλος, στα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος περιλαμβάνονται :

Η έγκαιρη, ταχεία και αποτελεσματική διάγνωση της κακοποίησης, με την παιγνιώδη χρήση κατάλληλων μέσων.

Η απόλυτη τεκμηρίωση του περιστατικού και η απόδοση στη Δικαιοσύνη αδιάσειστων στοιχείων γύρω από αυτό.

Η άμεση δρομολόγηση της τιμωρίας των δραστών.

Η απαλλαγή των θυμάτων από εξαντλητικές και ψυχοφθόρες, επαναλαμβανόμενες εξετάσεις από τις αρχές και η αποφυγή παράστασης τους στην ποινική Δίκη.

Η ευεργετική για τα θύματα διαδικασία αποκατάστασης, με την συστηματική και εξατομικευμένη θεραπεία που θα ακολουθεί.

Η δόμηση σταθερών συνθηκών συνεργασίας συναρμοδίων φορέων και υπηρεσιών και η διάδοση καλών πρακτικών σε στελέχη τους.

Η αποτρεπτική επίδραση από την λειτουργία του Κέντρου επί δυνητικών παραβατών.

Η απόδοση, χωρίς κανένα όρο, στις αστυνομικές, δικαστικές και προνοιακές υπηρεσίες, αλλά και σε ΝΠΔ της ευρύτατης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, μίας δυνατότητας εξιχνίασης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης, που σήμερα δεν υπάρχει.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής