breaking news Νέο

Οι προβλέψεις για …νέο 1929 και οι πραγματικές αιτίες… -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Οι προβλέψεις για …νέο 1929 και οι πραγματικές αιτίες…  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Το πρωτοσέλιδο της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» (15/4) αποτυπώνει ανάγλυφα τις προβλέψεις του ΔΝΤ (που σε σημαντικό βαθμό έχουν όλοι οι  ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί…) σχετικά με το ζοφερό αύριο που προβλέπεται για τους λαούς την επόμενη μέρα με την πανδημία. Η γενικευμένη κρίση είναι προ των πυλών και κανείς δεν μπορεί πια να αποκρύψει. Το μεγάλο όμως ζήτημα είναι όχι απλά η περιγραφή αλλά η αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών. Και εκεί και το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο εμφανίζει ως αιτία την πανδημία και όχι τις αγιάτρευτες-άλυτες αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος .

Τα προεόρτια της κρίσης είχαν ήδη φανεί νωρίτερα και αμέσως μετά την προηγούμενη που είχε ξεσπάσει το 2008. Το καπιταλιστικό σύστημα και στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, δεν  μπορεί να «ζήσει» χωρίς κρίσεις, το αντίθετο μάλιστα…

Η πανδημία παίζει ρόλο καταλύτη , επιταχύνει, βαθαίνει, επιδεινώνει την πορεία αυτή, αλλά τα προβλήματα «επιβράδυνσης» το υπογραμμίζουμε προϋπήρχαν. Το πρόβλημα υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου ως η γενεσιουργός αιτία της κρίσης στον καπιταλισμό, όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί με τα διάφορα «γιατροσόφια» που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις και του ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (π.χ Ε.Ε) αλλά οξύνεται ακόμη περισσότερο, φέρνοντας πιο κοντά την επόμενη κρίση του συστήματος.

Οι προβλέψεις για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα οδυνηρές  γιατί η ελληνική οικονομία είναι ακόμη πιο εκτεθειμένη σε αυτούς τους κλυδωνισμούς, εξαιτίας της λεγόμενης «εξωστρέφειάς» της, δηλαδή της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γενικότερα τις μεταφορές. Να θυμίσουμε εδώ ότι η περίφημη «εξωστρέφεια της χώρας» ήταν σημαία όχι μόνο της Ν.Δ αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ…

Φυσικά τα βάρη της κρίσης θα κληθούν πάλι να πληρώσουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα.

Επομένως μπαίνει ξανά – επιτακτικά το δίλημμα την επόμενη περίοδο: «Ή θα επιβληθούν λύσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού ή ο λαός θα υποφέρει, θα ζει σε άθλιες συνθήκες, θα πληρώνει συνεχώς από το υστέρημά του, για να θησαυρίζουν οι λίγοι κι εκλεκτοί του κεφαλαίου». (Δ. Κουτσούμπας)

Επομένως ο αγώνας για τα προβλήματα του σήμερα και τα μέτρα για την πανδημία, θα πρέπει να δένεται με το αύριο και την ανάγκη για άλλη οικονομική-πολιτική ρότα στον τόπο. Η αναγκαιότητα-επικαιρότητα του σοσιαλισμού ξεπροβάλλει και πάλι  ως η μόνη πραγματικά ρεαλιστικά λύση για την ανθρωπότητα!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής