breaking news Νέο

Ο κορονοϊός θα φύγει, οι συνέπειές του όμως...;

Ο κορονοϊός θα φύγει, οι συνέπειές του όμως...;

Ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, που όμοιες τους δεν έχει βιώσει τουλάχιστον τα τελευταία εκατό χρόνια η ανθρωπότητα.

Τα δεδομένα, από μέρα σε μέρα αλλάζουν και κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει για το αύριο.

Ο κορονοϊός έδωσε ένα απροσδόκητο χτύπημα στη μακαριότητα και στη σιγουριά της ζωής μας. Με ένα οδυνηρό και πρωτόγνωρο τρόπο αποδεικνύεται καθημερινά ότι πέρα από τον κάθε άνθρωπο που μπορεί να γίνει θήραμα στα νύχια του θανατηφόρου ιού, οι κοινωνίες και οι σύγχρονες οικονομίες δεν είναι άτρωτες.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ύφεση που θα προκαλέσει ο αόρατος εχθρός, θα είναι ίσως βαθύτερη από την ύφεση που ξεκίνησε το 2008 και που τόσο ακριβά πλήρωσε η πατρίδα μας.

Κάποτε βέβαια θα περάσει η μπόρα και η κανονικότητα θα επανέλθει στη ζωή μας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Όσοι όμως πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει από την μια στιγμή στην άλλη, πατώντας το μπουτόν ενός διακόπτη «πλανώνται πλάνη οικτρά»!!

Το είπε, στην καθημερινή επαφή του με τους εκπροσώπους του Τύπου και ο καθηγητής της λοιμοξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιστροφή στην καθημερινότητα δεν θα είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος».

Όμως ακόμη και όταν αποκτήσουμε την καθημερινότητά μας, τίποτα, κανένα κομμάτι της κοινωνίας μας δεν θα είναι το ίδιο. Ποιός θα γύριζε στη δουλειά του, αύριο το πρωί χωρίς φόβο, ακόμη κι αν το επέτρεπαν οι συνθήκες;

Και εννοείται βέβαια ότι αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το κομμάτι του αθλητισμού. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην τρέχουσα περίοδο, που έτσι κι αλλιώς από πλευράς εσόδων για τις ομάδες θεωρείται τελειωμένη. Αλλά και για την επόμενη, ίσως και για αυτές που θα ακολουθήσουν, αφού είναι ξεκάθαρο ότι πολλά νούμερα θα πέσουν κατακόρυφα.

Η ιδέα του πάω σε ένα γήπεδο, για να ζήσω μια κατάσταση συνωστισμού, για πολλούς θα αποτελεί με απόφαση αυτοκτονίας.

Εμπορικά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της παρουσίας του κορονοϊού και της τραγωδίας που προκάλεσε αυτός στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Οι αγώνες, τουλάχιστον για την φετινή περίοδο, εφόσον ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, όπως κάποιοι πιστεύουν, θα γίνονται σε άδεια γήπεδα, κεκλεισμένων των θυρών.

Πόσο καιρό θα κάνουμε να δούμε στάδια με γεμάτες κερκίδες, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μας πει, αφού κανείς δεν γνωρίζει την συμπεριφορά του απρόσμενου επισκέπτη που αναστάτωσε τον πλανήτη γη.

Ποδοσφαιρικοί κολοσσοί, όπως η Μπαρτσελόνα και η Μπορούσια Ντορτμούν, που τσιτάρουν εκατομμύρια ευρώ σε κάθε παιχνίδι, βλέποντας το τσουνάμι να έρχεται έσπευσαν να ζητήσουν μείωση των αποδοχών των ποδοσφαιριστών, αλλά και του υπαλληλικού προσωπικού τους κατά 30%.

Στην Ιταλία η πρωταθλήτρια Γιουβέντους είδε τις μετοχές της να κατρακυλούν κατά 21,6% τον τελευταίο μήνα και αναγκάστηκε να πάρει δραστικά μέτρα για να αποφύγει μεγαλύτερη ζημιά.

Οι «μπιανκονέρι» συμφώνησαν να παύσουν όλες τις πληρωμές για τους επόμενους τέσσερις μήνες, προκειμένου να εξοικονομήσουν ένα ποσό ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Ένας οργανισμός που πριν δέκα περίπου μήνες έριχνε στην αγορά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Ρονάλντο μπαίνει σε διαδικασία «παύσης πληρωμών» για να αντιμετωπίσει την λαίλαπα του κορονοϊού.

Στη Ρόμα μια άλλη ιστορική ιταλική ομάδα, λίγο πριν ξεσπάσει η επιδημία ένας αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο Νταν Φρίντκιν ήταν έτοιμος να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της προσφέροντας στον νυν ιδιοκτήτη της 780 εκατομμύρια ευρώ. Μια συμφωνία που είχε οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής της. Με την επίσκεψη του κορονοϊού και με τη γειτονική χώρα να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιθετικότητάς του η συμφωνία πάγωσε και η τιμή της μετοχής έχει πέσει δραματικά, με την ομάδα της αιώνιας πόλης να ζει πλέον στην αβεβαιότητα!!

Τα προβλήματα λοιπόν που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί στον επαγγελματικό κυρίως αθλητισμό ο θανατηφόρος ιός είναι τεράστια και θα χρειαστεί χρόνος, ίσως και χρόνια για να επουλωθούν και να επιστρέψει στις ομάδες, αλλά και στους φιλάθλους η κανονικότητα, όπως την γνωρίζαμε πριν μας επισκεφθεί!!

 

Γράφει ο Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής