breaking news Νέο

Μια ρουτίνα που σώζει ζωές

Μια ρουτίνα που σώζει ζωές

Ξυπνάς το πρωί, σηκώνεσαι από το κρεβάτι και βγαίνεις στη βεράντα. Στη γειτονιά επικρατεί ασυνήθιστη ηρεμία, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ανοιξιάτικο λαμπερό ήλιο και χαλάει την διάθεσή σου.

Επιστρέφεις στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου, κατευθύνεσαι στην κουζίνα και ετοιμάζεις τον πρώτο καφέ της ημέρας.

Μπαίνεις στο σαλόνι και προσπαθείς να βολευτείς. Ρίχνεις μια ματιά στο ρολόι και ανοίγεις την τηλεόραση. Σε τρομάζουν όσα ακούς και την κλείνεις γρήγορα.

Ανοίγεις ένα βιβλίο, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και το κλείνεις.

Σηκώνεις το τηλέφωνο και προσπαθείς να επικοινωνήσεις με κάποιο φίλο, συνάδελφο ή γνωστό, μήπως και ακούσεις κάτι ευχάριστο και φτιάξει η διάθεσή σου. Όμως κανένα νέο, τίποτα, εκτός από τον Κορονοϊό και τα θύματά του, που συνεχώς αυξάνονται.

Ρίχνεις μια δεύτερη ματιά στο ρολοϊ περιμένοντας το μεσημεριανό. Οι δείκτες φαίνεται να μην κινούνται, λες και έχει σταματήσει ο χρόνος.

Πας στο υπνοδωμάτιο και προσπαθείς να κοιμηθείς, όμως ύπνος δεν σε πιάνει.

Επιστρέφεις στην κουζίνα, ανοίγεις το ψυγείο τσιμπάς κάτι και μπαίνεις στο σαλόνι. Επιχειρείς μια βόλτα στα social media, αυτά όμως που βλέπεις αντί να φτιάξουν την διάθεσή σου την καταρρακώνουν περισσότερο. Πόνος και δάκρυα παντού, λες και έρχεται η συντέλεια του κόσμου.

Η πανδημία του Κορονοϊού έχει στοιχήσει τη ζωή σε τουλάχιστον 175.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 193 χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως η Νέα Υόρκη, αυτή τη στιγμή αποτελούν το επίκεντρο του θανατηφόρου ιού. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος Ντόνταλντ Τραμπ ετοιμάζεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Στην Ιταλία, την Ισπανία και στη Γαλλία, τρείς ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις υπόλοιπες από τον Κορονοϊό, τελευταία τα πράγματα πάντα καλύτερα, καθώς καταγράφεται μείωση του αριθμού των νεκρών.

Στην Τουρκία αντίθετα ο αριθμός των θυμάτων μέρα με τη μέρα αυξάνει, όμως ο Ερντογάν το χαβά του, όπως βέβαια διαχρονικά και όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί. Το πρόβλημά τους είναι η Ελλάδα.

Στη Δυτική Αφρική, 50 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την πανδημία... λιμού, αφού στην Μπουρκίνα Φάσο, λόγω της παρουσίας του ιού ένα σακί κεχρί, από τις 16.000, μέσα σε λίγες ημέρες έφθασε στις 19.000 φράγκα, ενώ η τιμή του μαγειρικού λαδιού διπλαστιάστηκε.

Στην Ελλάδα βέβαια τα πράγματα είναι καλύτερα και ετοιμάζονται μέτρα χαλάρωσης που θα εφαρμοστούν, εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τις επόμενες ημέρες.

Κλείνεις τον υπολογιστή και φτιάχνεις έναν δεύτερο καφέ και ξανά από την αρχή.

Πριν μας επισκεφθεί ο Κορονοϊός νομίζαμε ότι ζούσαμε μια ρουτίνα. Τότε βέβαια δεν είχαμε γνωρίσει ακόμη τη σημερινή.

Αυτή κι αν δεν είναι ρουτίνα. Μια ρουτίνα ψυχοφθόρα, κουραστική και υποχρεωτική, που όμως σώζει ζωές.

Κάτι στιγμές σαν αυτές, σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι την αξία που έχουν στη ζωή μικροπράγματα που μέχρι χθες θεωρούσες ασήμαντα και κυρίως δεδομένα.

Μια αγκαλιά σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, έναν καφέ με έναν φίλο, γνωστό ή συνάδελφο. Μια βόλτα στην Ελιά, στην Μπαρμπούτα, στον Τριπόταμο, στο φράγμα του Αλιάκμονα, δίχως να χρειάζεσαι την άδεια κανενός.

Ένα πέρασμα από τα ερασιτεχνικά γήπεδα της περιοχής σου το Σαββατοκύριακο και αγωνία για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Κάτι τέτοιες στιγμές νιώθεις πόσο σου λείπουν η ΒΕΡΟΙΑ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Αρης, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο στίβος, το βολεϊ, το χάντμπωλ, το τένις, ο αθλητισμός γενικότερα.

Κάτι τέτοιες στιγμές, σου δίνεται η ευκαιρία να γνωριστείς καλύτερα με τον εαυτό σου και να εκτιμήσεις μικροαπολαύσεις που θεωρούσες δεδομένες και ασήμαντες και που δίχως αυτές η ζωή θα ήταν ανούσια και άδεια.

 

Γράφει ο Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής