breaking news Νέο

Περί τηλεκάρτισης : Ουσία και εντυπώσεις -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Περί τηλεκάρτισης : Ουσία και εντυπώσεις  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Μπορεί το «θέατρο σκιών» με την τηλεκατάρτιση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων να έλαβε (προσωρινά) τέλος με την αναστολή του προγράμματος, οι ευθύνες όμως της κυβέρνησης δεν παραγράφονται.

Από την πρώτη στιγμή οι περίπου 181.000 επιστήμονες βέβαια με το δίκιο τους αγανάκτησαν, ακούγοντας ότι ενώ αυτοί θα έπαιρναν 600 ευρώ, ψίχουλα δηλαδή, την ίδια στιγμή που έχουν χτυπηθεί απανωτά από την προηγούμενη οικονομική κρίση, έχουν να πληρώσουν Ταμεία, διακανονισμούς χρεών, φόρους επιτηδεύματος και άλλους, ενοίκια επαγγελματικής στέγης κ.λπ., τη μερίδα του λέοντος θα τη μοιράζονταν κάποια μεγάλα κέντρα κατάρτισης και πιστοποίησης.

Να σημειώσουμε πάντως ότι η εμπλοκή των διαφόρων φορέων κατάρτισης είναι πάγια πρακτική, νομοθετημένη από το 2011, με κατευθύνσεις της ΕΕ. Με ευθύνη δηλαδή όλων των κυβερνήσεων, και με τον μανδύα της διαφάνειας, «ροκανίζονται» από ΚΕΚ, σχολάρχες και λοιπά αρπακτικά τεράστια ποσά, αντί αυτά να πηγαίνουν για την προστασία των ανέργων.

Από αυτή την άποψη η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει «παιχνίδια» στις πλάτες χιλιάδων επιστημόνων που βιοπορίζονται από τη δουλειά τους δεν θα πρέπει να μη σχολιαστεί και αυτή.

Θα το πούμε ξεκάθαρα. Η επιλογή της κυβέρνησης να τους εξαιρέσει ακόμα και από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, δίνοντάς τους να... φάνε κουπόνια τηλεκατάρτισης, εξυπηρετούσε επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν πληθύνει και γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια με τη βούλα της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων. Τόσες μέρες που βοούσε ο τόπος για τα διάφορα εξόφθαλμα μαργαριτάρια της τηλεκατάρτισης, η κυβέρνηση αγνοούσε επιδεικτικά όσους φορείς των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που ζητούσαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και επέλεγε να απαντήσει στη «βολική» κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντάς του πως τα ίδια προγράμματα εφάρμοζε και ο ίδιος ως κυβέρνηση. Ακόμα και τώρα, όμως, που ανακάλεσε την τηλεκοροϊδία, αρνείται να εντάξει τους επιστήμονες στο επίδομα των 800 ευρώ και απλά τους ...επιτρέπει να επιβιώσουν με το 600άρι που προβλεπόταν από τα voucher.

Και φυσικά η όλη υπόθεση έχει και «τοπικό χρώμα» με τους κατονομαζόμενους να μην έχουν δώσει μέχρι τώρα απαντήσει…

Κατά τη γνώμη μας όλα αυτά τα λεφτά, των κοινοτικών και λοιπών προγραμμάτων, πρέπει να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και να δίνονται εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες διαθέτουν πλέον πείρα απ' όσους έχουν κάνει «επιστήμη» τον εμπαιγμό και πολλούς ακόμα λόγους για να συμπορευτούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για άμεσα μέτρα ανακούφισης και για να μην πληρώσουν πάλι τα σπασμένα και της κρίσης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής