breaking news Νέο

Χρ.Παπαστεργίου : «Υποβαθμισμένη η Ημαθία, χάνονται χρήματα»

Χρ.Παπαστεργίου : «Υποβαθμισμένη η Ημαθία, χάνονται χρήματα»

Διευθυντής της ακτινολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές του Μαίου του 2019, λαμβάνοντας την τρίτη θέση. Τον κ. Παπαστεργίου φιλοξενήσαμε στη διαδικτυακή μας τηλεόραση και τις ΑΝΑ...κρίσεις (www.imerisia-ver.gr) το μεσημέρι της Πέμπτης 23ης Απριλίου, σε μια συνέντευξη διάρκειας πάνω από μια ώρα. Τα όσα μας είπε για τις θέσεις της παράταξής του, αλλά και τη διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα, σας τα παραθέτουμε και ως ψήγματα γραπτού λόγου. Με μια υποσημείωση. Ότι η εκπομπή, όπως και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, είναι ανοικτή στο διάλογο για όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου. Κάθε δημοκρατική φωνή έχουμε υποχρέωση να την προβάλλουμε.

 

«Είχαμε την τύχη να έχουμε στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό το Σωτήρη Τσιόδρα. Τα περιοριστικά μέτρα ήταν επιβεβλημένα. Έδωσαν την ευκαιρία για την ανάδειξη ενός υψηλού επιπέδου συστήματος δημόσιας υγείας. Βασική προτεραιότητα της παράταξής μας η δημόσια παιδεία, η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση, αγαθά τα οποία δεν πρέπει να είναι θέματα ιδεολογικών αντιπαραθέσεων....

 

Δίπλα στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που είναι διπλάσιο σε έκταση από αυτό της Αλεξανδρούπολης, κτίζεται, στα 25 χιλιόμετρα, με δωρεά του ιδρύματος «Νιάρχος», το Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Τι παραπάνω θα μπορέσει να προσφέρει στη δημόσια περίθαλψη;

 

Απαραίτητη η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας δημόσιας περίθαλψης και η διασύνδεσή της με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δημόσια υγεία. Στη γενική εφημερία στο «Παπαγεωργίου» προσέρχονται 1500 ασθενείς, εκ των οποίων το 30% έχει πρόβλημα και μόλις το 10% χρειάζεται εισαγωγή...

 

Πρέπει η πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας να περιέλθει στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τη μεταφορά αναγκαίων πόρων και προσωπικού από τη δημόσια διοίκηση....

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στο συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών τα χρόνια της κρίσης, με μειωμένους πόρους της τάξης του 50%. Διαχρονικές οι αδυναμίες του αθηνοκεντρικού κράτους....

 

Η εκλογή βουλευτών πρέπει να γίνεται σε μονοεδρικές περιφέρειες. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης εκλέγονται 16 βουλευτές. Αν δεν είσαι «φίρμα», για να «παίξεις» στα κανάλια των Αθηνών, πώς θα εκλεγείς;

 

Απαρχαιωμένος ο κανονισμός του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν ούτε καν οι επικεφαλής των παρατάξεων, πόσο δε μάλλον οι σύμβουλοι. 

 

Προεκλογικά η Κεντρική Μακεδονία ήταν η μόνη περιφέρεια της χώρας που δεν έγινε δημόσιος διάλογος μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών, με ευθύνη του κ. Τζιτζικώστα...

 

Δεν έχω υπόψη μου ούτε ένα μέτριας σημασίας έργο, που να σχεδιάστηκε, να χρηματοδοτήθηκε και να υλοποιήθηκε στα χρόνια που είναι περιφερειάρχης. Όλα τα έργα ξεκίνησαν από την περίοδο της κρατικής περιφέρειας....

 

Με τον τρόπο που μετρά τη θέση κατάταξης ο κ. Τζιτζικώστας, είμαστε στην 3η και όχι στην 1η θέση απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Μενδώνη, παρουσία του περιφερειάρχη, είχε πει το Δεκέμβριο ότι καθυστερεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στον πολιτισμό της ΠΚΜ και ότι θα αναγκαζόταν να πάρει τους πόρους στο υπουργείο Πολιτισμού.

 

Στο ΕΣΠΑ 2014-20 έχουν απορροφηθεί το 1/3 των πόρων, έχει συμβασιοποιηθεί άλλο 1/3 και το υπόλοιπο έμεινε αναξιοποίητο. Η Κεντρική Μακεδονία είναι στην 9η θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ πριν ήταν στην 7η.

 

Στον πολιτισμό η Περιφέρεια Κρήτης ενέγραψε για το 2020, μέσω ΕΣΠΑ, στον προϋπολογισμό της 6.8 εκ. ευρώ ενώ η ΠΚΜ 200.000 ευρώ.

 

Το στελεχιακό δυναμικό υπάρχει στον τόπο μας. Λείπει η συνέργεια με τους φορείς που πρέπει να απευθύνονται τα προγράμματα. Δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση για το ΕΣΠΑ στην περιφέρεια...

 

Αξιόλογος ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας. Βρέθηκα μαζί του, παρουσία του περιφερειακού μας συμβούλου Χρήστου Κούτρα. Του ανέφερα ένα ποσό 65.000 ευρώ που υπάρχει για την ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας...

 

Στην Ημαθία χάνονται χρήματα. Το κονδύλι για την ανάπτυξή της ξεπερνά τα 9 εκ. ευρώ, ενώ απορροφήθηκαν μόλις 656.000.

 

Στο περιφερειακό συμβούλιο ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα, που είναι η ουσία του, συζητήθηκε με ανταλλαγή email μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων, στις αρχές Απριλίου.

 

Η Ημαθία είναι η πιο υποβαθμισμένη από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες στην τουριστική της προβολή. Την ίδια στιγμή δόθηκαν 65.000 ευρώ σε συλλόγους, με ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ για δράσεις που είναι δουλειά των δήμων και όχι της περιφερειακής ενότητας.

 

Η ΠΚΜ είναι πρωταθλήτρια της ανεργίας και πρωταθλήτρια στη φυγή των νέων στο εξωτερικό. Για όλα αυτά τα ζητήματα δεν έχει γίνει κανένας διάλογος στο περιφερειακό συμβούλιο.

 

Πέραν από το ΕΣΠΑ, τους ΚΑΠ, τους ίδιους πόρους, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες πηγές χρηματοδότησης. Από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτήθηκε με 15 εκ. ευρώ και εμείς με ούτε ένα.

 

Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει η «Παρευξείνια» Τράπεζα, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πολλές δράσεις. Η διοίκηση της ΠΚΜ δεν έχει κάνει ούτε μια επαφή.

 

Ανησυχώ για το ΕΣΠΑ 2021-27. Δεν θα υπάρξει καμία παράταση αξιοποίησης των πόρων του, Αντίθετα, αν στο μέσο του δεν έχει αξιοποιηθεί το 50%, θα πρέπει να επιστρέψουμε και τα ποσά που λάβαμε.

 

Δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση με όμορες περιφέρειες. Δεν έχουμε καθίσει σε ένα τραπέζι, για να συζητήσουμε για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο κ. Τζιτζικώστας στηρίχθηκε το 2014 για την εκλογή του από τους ΑΝΕΛ. Υπήρξε πολιτική συνδιαλλαγή του ιδίου με τον Καμμένο και την κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Για αυτό και το ταμείο αστικών αναπλάσεων δόθηκε προς διαχείριση, όχι απευθείας στους δήμους, σε δύο μόνο περιφέρειες. Την Αττική με τη Δούρου και σε εμάς.

 

Στην πολιτική δεν αρκούν τα λόγια και οι φιγούρες, χρειάζεται η ουσία.

 

Μεγάλη μου τιμή να έχω στην παράταξη μας το Χρήστο Κούτρα.  Προσφέρει πέραν από το λειτούργημά του και στην τοπική αυτοδιοίκηση».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής