breaking news Νέο

Μ. Βορίδης : «Βιώσιμο σχέδιο για τη στήριξη των παραγωγών μας»

Μ. Βορίδης : «Βιώσιμο σχέδιο για τη στήριξη των παραγωγών μας»

Τη στρατηγική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάσχεση των επιπτώσεων από τη νόσο του κορωνοϊού που πλήττει τον πρωτογενή τομέα ανέπτυξε, μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά τις άμεσες επιπτώσεις που δημιουργούνται στον πρωτογενή τομέα και επεμβαίνει, αξιοποιώντας κατά περίπτωση το καταλληλότερο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια παρέμβαση στον πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι οι επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι συμμετρικές και ανέφερε ως παράδειγμα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία εξαιτίας του ιδιαίτερου περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί έχουν ευνοηθεί ιδιαιτέρως και θα ήταν ανούσιο, όπως είπε, αυτά τα προϊόντα να ενισχυθούν.

Ακολούθως, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι το Υπουργείο έχει ήδη παρέμβει υπέρ των κλάδων της ανθοπαραγωγής και της αλιείας που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία με 11 και 15 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα υπογραμμίζοντας ότι αμέσως μετά την Πρωτομαγιά θα εξεταστούν οι συνολικές επιπτώσεις και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, προκειμένου να δοθεί στους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους η ανάλογη στήριξη. Πρόσθεσε δε, ότι επί του συγκεκριμένου ζητήματος βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου των αιγοπροβατοτρόφων και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μία δυσμενή εικόνα.

Αναφερόμενος στη στήριξη του κλάδου της οινοποιίας προανήγγειλε ειδικά μέτρα ενίσχυσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει μέσα από μία υπό διαμόρφωση διαδικασία, καθώς, όπως είπε, «μόλις προχθές ψηφίστηκαν οι αλλαγές των προσωρινών κανονισμών».

Ο Υπουργός δήλωσε ότι η πρώτη επιλογή του Υπουργείου είναι να αξιοποιούνται ευρωπαϊκά χρήματα για την ενίσχυση των παραγωγών και να κρατάει τα ποσά του κρατικού προϋπολογισμού για το μέλλον, καθώς «η πανδημία δεν έχει τελειώσει, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν τελειώσει και επομένως πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, προσεκτικοί, φειδωλοί, μετρημένοι με στοχευμένη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων και του προϋπολογισμού  για να είμαστε αποτελεσματικοί στη στήριξη» και χαρακτήρισε τη στρατηγική που ακολουθεί το Υπουργείο ως το «μοναδικό βιώσιμο σχέδιο προκειμένου να στηρίζουμε τους παραγωγούς μας».

Τέλος, ο κ. Βορίδης ερωτηθείς για τη συμφωνία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για την παροχή χαμηλότοκων δανείων σε αγρότες, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει μεταφέρει ποσό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων που συστάθηκε σε συνέχεια της συγκεκριμένης συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ολοκληρώνοντας έτσι το δικό του μέρος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σύμφωνα με απαντητική επιστολή που εστάλη από το ΕΤαΕ, το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής