breaking news Νέο

Όταν η τρίχα γίνεται τριχιά

Όταν η τρίχα γίνεται τριχιά

Ο βαθμός ελέγχου της ενημέρωσης από τα διάφορα κέντρα, πολιτικά, αθλητικά και οποιασδήποτε άλλης μορφής θέλετε, στη χώρα μας είναι τρομακτικός. Η δεοντολογία και οι κανόνες που ορίζουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα πήγαν περίπατο. Η τρίχα, πολλές φορές, γίνεται τριχιά, ο κώνωπας διϋλίζεται, από τη μύγα βγάζουν ξύγκι και την ίδια στιγμή καταπίνουν έναν ολόκληρο ελέφαντα.

Το τελευταίο διάστημα δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν την αθλητική δικαιοσύνη και φυσικά και την κοινή γνώμη: Η καταγγελία του Ολυμπιακού κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, για την υποτιθέμενη πολυϊδιοκτησία και η «Δίκη των 28», γνωστή σαν «συμμορία του ποδοσφαίρου».

Δύο υποθέσεις που δικάζονται παράλληλα.

Η πρώτη, η καταγγελία του Ολυμπιακού κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, πριν ακόμη φθάσει στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και κατά την διάρκεια της ακροαματικής της διαδικασίας, έγινε φύλλο και φτερό από το σύνολο του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου της χώρας μας, με καθημερινά και λεπτομερή δημοσιεύματα. Και πολύ σωστά θα λέγαμε, αφού είναι μια υπόθεση που ενδιαφέρει το σύνολο των φιλάθλων της χώρας μας και ίσως όχι μόνο.

Στην δεύτερη όμως περίπτωση, την «Δίκηη των 28», που εμπλέκονται μεταξύ των άλλων, ο Ολυμπιακός, με τον πρόεδρο και μεγαλομέτοχό του Βαγγέλη Μαρινάκη, επικράτησε ο νόμος της σιωπής.

Για όποιον ήθελε να βρει στοιχεία για την πορεία της δίκης θα έπρεπε να διαθέτει υπομονή και χρόνο, να περιπλανηθεί ώρα στο διαδίκτυο, μήπως και πετύχει σε επαρχιακό σαϊτ στοιχεία σχετικά με την πορεία της δίκης.

Και όμως, επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για μια εξίσου σοβαρή υπόθεση, με αυτήν της υποτιθέμενης πολυϊδιοκτησίας του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης που δικάζονται παράλληλα.

Και ενώ οι δύο υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη «σκάει» η είδηση «βόμβα»: Η πρωτοδίκης Παναγιώτα Σπανού, που είχε αναλάβει την υποχρέωση να ερευνήσει την υπόθεση της «συμμορίας του ποδοσφαίρου», ύστερα από έξι περίπου μήνες και αφού μελέτησε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της και πήρε καταθέσεις, βρήκε αποχρώσεις – ενδείξεις, αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων και εισηγείται τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου και την απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφόρου ζωής δεκατριών φυσικών προσώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Σπανός, το μισό περίπου πρώην διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ και τέσσερις πρώην διαιτητές της Super League, που είχαν μάλιστα επιλεγεί από την ΚΕΔ εκείνης της περιόδου, να διευθύνουν αγώνες του Τσάμπιονς και του Ευρώπα λιγκ!!!

Με απλά λόγια πρωτοκλασάτα μέλη της διαιτησίας, της περιόδου που ορισμένοι αποκαλούν κανονικότητα!!

Η είδηση θεωρείται πρώτου μεγέθους και προκαλεί συναγερμό στα δημοσιογραφικά γραφεία και όμως εξαφανίζεται ως δια μαγείας από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της πρωτεύουσας.

Οι αθλητικές ιστοσελίδες, όσες δεν την «έθαψαν», φρόντισαν να την δώσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει απαρατήρητη και στη συνέχεια την περιθωριοποίησαν, όσο πιο γρήγορα μπορούσαν μήπως και την διαβάσει ο κόσμος!!

Από τις αθλητικές εφημερίδες μόνο τρεις, η LIVE SPORT, η ΠΡΑΣΙΝΗ και η METROSPORT της Θεσσαλονίκης, της έδωσαν την βαρύτητα που είχε, ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια, με εξαίρεση το OPEN, που κι αυτό μίλησε αόριστα, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ονόματα, την απέφυγαν όπως «ο διάβολος το λιβάνι».

Την επόμενη ημέρα βέβαια και μπροστά στον «χλευασμό» της κοινής γνώμης, για την αντιμετώπιση της είδησης, επιχείρησαν να περισώσουν όση αξιοπιστία τους είχε απομείνει με σκόρπια κείμενα, που αναφέρονταν στον αγώνα Ολυμπιακού – Ατρόμητου, λες και η εισήγηση της διερευνήτριας της υπόθεσης, αφορούσε μόνο το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το μόνο που κατάφεραν όμως ήταν να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την είδηση από το να τη φωτίσουν.

 

Γράφει ο Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής