breaking news Νέο

Υπόμνημα αγροτικού συλλόγου Νάουσας «Μ. Αντύπας» για τη μη κάλυψη των ζημιών οπωροφόρων δένδρων

Υπόμνημα αγροτικού συλλόγου Νάουσας «Μ. Αντύπας» για τη μη κάλυψη των ζημιών οπωροφόρων δένδρων

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνου Αντύπα», όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν με τις τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη για το 2020 παραγωγή φρούτων (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.α.) καθώς και ζημιές που προκάλεσαν οι σφοδρές ανεμοθύελλες στις 3 και 4 Μάη σε καλλιέργειες (ακτινίδια κ.α.). Επίσης συζητήθηκαν οι συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών λαϊκών αγορών οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε τη δίκαιη αγανάκτηση των συναδέλφων μας για την εξαίρεση δηλώσεων ζημιάς της φετινής χρονιάς.

Σας είναι γνωστό το μέγεθός των ζημιών στο δήμο μας. Η κατάσταση είναι πλέον τραγική με το μέγεθος της καταστροφής σε πολλές ποικιλίες να αγγίζει το 100%. Αιτίες οι παγετοί (κύρια στις 17 Μαρτίου) και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρποδεσίας, στη συνέχεια πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί).

Είναι πέρα για πέρα άδικο να προκύπτουν προσκόμματα δηλώσεων ΕΛΓΑ (Ν. 3877/2010), ένα κανονισμό που είχαμε και στην ψήφισή του καταγγείλει και αντιπαλέψει την εφαρμογή του και μας δικαιώνει δυστυχώς και η φετινή κατάσταση.

Είχαμε επισημαίνει από τότε τον εισπρακτικό και αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του κανονισμού του ΕΛΓΑ (κατάργηση ουσιαστικά της κρατικής στήριξης που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, υπέρμετρη αύξηση της υποχρεωτικής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς επί της  αναμενόμενης παραγωγής, έρθει δεν έρθει αυτή, πουληθεί δεν πουληθεί και μάλιστα προκαταβολικά, είσοδος από το παράθυρο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και μάλιστα με επιδότηση κ.α.)

Ζητούσαμε και ζητάμε την κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι μόνο στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για τον μικρομεσαίο αγροκτηνοτρόφο.

Απαιτούμε να μην εξαιρεθεί καμία δήλωση ζημιάς, ένταξη της καταστροφής της φρουτοπαραγωγής στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς και καταβολή του ποσού στο 100%. Να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς από την ανεμοθύελλα στις 3 και 4 Μαΐου που προξένησε ζημιές σε καλλιέργειες με ακτινίδια κ.α.

Παράλληλα ζητάμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να γίνει άμεση καταγραφή της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών οπωροκηπευτικών και των κτηνοτρόφων από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Να παρθούν μέτρα οικονομικής στήριξης για όσους παραγωγούς επλήγησαν λόγω της πανδημίας καθώς και όσων τα προϊόντα πληγούν.

Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς.

Να μην υπάρξει καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής