breaking news Νέο

Μας προστατεύουν στην πραγματικότητα οι πάνινες μάσκες;

Μας προστατεύουν στην πραγματικότητα οι πάνινες μάσκες;

Παραδέχτηκε κατά την απογευματινή ενημέρωση του κοινού, ο, καθ΄ όλα εκλεκτός, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για τον covid 19, Σωτήρης Τσιόδρας, ότι η πάνινη μάσκα δεν προσφέρει ολική ασφάλεια σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν και πρέπει να την αλλάζουν τακτικά, όταν υγρανθεί.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του καθηγητή πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, που τόνιζε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η υφασμάτινη μάσκα μας προστατεύει από τη μετάδοση λοιμώξεων και άρα και από τον κορωνοϊό.
«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές μελέτες, η καλύτερη που κυκλοφορεί, που λένε ότι, αν φοράω συνέχεια υφασμάτινη μάσκα, για αρκετή ώρα, έχω 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθω λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράω χειρουργική μάσκα και 8 φορές από το να μη φοράω καμία μάσκα». Η μόνη λογική που μπορεί να έχει μία υφασμάτινη μάσκα είναι να τη φοράω για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να νοτίσει. Μέχρι, δηλαδή, από την εκπνοή μου να υγρανθεί. Πριν λίγο καιρό, επίσημα όργανα της επιστήμης δεν έλεγαν για υφασμάτινες μάσκες. Υπάρχει σοβαρή μελέτη, που είναι εναντίον της χρήσεως και υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο μελέτη, που συλλέγει τα αποτελέσματα από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, που αφορούν όμως κυρίως τις χειρουργικές μάσκες και που λέει ότι το όφελος είναι μάλλον μικρό», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Και ο καθένας μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής