breaking news Νέο

Με αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμούς, η πρώτη μέρα της αγοράς στην Ημαθία

  • Με αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμούς, η πρώτη μέρα της αγοράς στην Ημαθία
  • Με αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμούς, η πρώτη μέρα της αγοράς στην Ημαθία
  • Με αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμούς, η πρώτη μέρα της αγοράς στην Ημαθία
  • Με αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμούς, η πρώτη μέρα της αγοράς στην Ημαθία
  • Με αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμούς, η πρώτη μέρα της αγοράς στην Ημαθία

Με αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμούς εκ μέρους των εμπόρων, πέρασε η πρώτη μέρα της ανοικτής αγοράς στην Ημαθία, μετά από κλείσιμο 40 ημερών, από το lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο, που ήταν ήδη πολλά, μετά από μια δεκαετία μνημονίων και άγριας φορολογίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, διογκώθηκαν στο μέγιστο βαθμό. Σε δήλωσή του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, αναφέρεται στις δύο προτεραιότητες που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος στη «νέα κανονικότητα».  Η πρώτη αφορά την προστασία της υγείας εμπόρων, εργαζομένων και καταναλωτών και η δεύτερη ενεργή και ουσιαστική στήριξη του ελληνικού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας από την κυβέρνηση. «Η ΕΣΕΕ κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, που θα δημιουργήσει ασπίδα ρευστότητας για την αγορά. Προτείναμε χρηματοδότηση με «φθηνό χρήμα» των εμπόρων και επιχειρηματιών από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και νέα εργαλεία ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης. Είμαι αισιόδοξος ότι ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, με μια σειρά μέτρων, που άπτονται των αρμοδιοτήτων των υπουργείων εργασίας, οικονομικών, ανάπτυξης και τουρισμού. Για την αγορά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, και στα δύσκολα ο εμπορικός κόσμος χρειάζεται το κράτος αρωγό και συμπαραστάτη του», μας είπε ο κ. Καρανίκας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις των τριών προέδρων των εμπορικών συλλόγων της περιφερειακής μας ενότητας.

 

Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου (Ε.Σ Βέροιας) : «Η αγορά της Βέροιας, την πρώτη μέρα μετά το κλείσιμο του Μαρτίου, λόγω κορωνοϊού, είχε πολύ κόσμο. Πρώτη επιλογή των καταναλωτών τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, τα παιχνίδια, τα είδη καλλυντικών, τα υποδήματα και τελευταία τα ρούχα. Είμαι αισιόδοξη, προτρέποντας τον κόσμο να ψωνίσει από την αγορά μας, που διαθέτει ποιοτικά εμπορεύματα, σε χαμηλές τιμές».

 

Άγγελος Κάλλης (Ε.Σ Νάουσας) : «Η πρώτη μέρα, μετά από δυο μήνες, είχε κίνηση. Το ζήτημα είναι να έχει διάρκεια το καταναλωτικό ενδιαφέρον, δεδομένης της νέας πραγματικότητας που δημιούργησε στην οικονομία η πανδημία. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δει σοβαρά τις προτάσεις της ΕΣΕΕ, με παράταση του χρόνου του μειωμένου ενοικίου, με νέες φορολογικές απαλλαγές και με χρηματοδότηση των συναδέλφων μας με κεφάλαια κίνησης. Ειδικά για τα εποχιακά είδη, όπως ρούχα και παπούτσια, χάθηκε η ανοιξιάτικη σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους κατάσταση».

 

Γιώργος Δημητριάδης (Ε.Σ Αλεξάνδρειας) : «Το ξεκίνημα ήταν καλό, μετά από τόσους μήνες «λουκέτο» στην αγορά. Το ζήτημα είναι το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Η χώρα μας μόλις έβγαινε από μια παρατεταμένη, δεκαετή κρίση, Πρέπει η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει γενναία οικονομικά μέτρα, όπως η απαλλαγή από τις ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις τους μήνες που ήμασταν κλειστά. Δεν μπορεί να απαιτηθούν φορολογικά έσοδα, τη στιγμή που τα έσοδά μας ήταν μηδενικά. Θέλουμε βοήθεια από την πολιτεία. Στηρίζουμε απόλυτα τις θέσεις της ΕΣΕΕ, για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο μικρό εμπόριο».


Καρανίκας
Τσιπουρίδου
Κάλλης
Δημητριάδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής