breaking news Νέο

Ημέρα μνήμης - Δεκαεννιά του Μάη -Γράφει ο Γιώργος Χειμωνίδης

Ημέρα μνήμης - Δεκαεννιά του Μάη -Γράφει ο Γιώργος Χειμωνίδης

Δεκαεννιά του Μάη, ημέρα μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αισθάνομαι την ανάγκη να εξωτερικεύσω την οργή μου απέναντι στο Τουρκικό κατεστημένο το οποίο συνεχίζει να αρνείται την γενοκτονία την οποία διέπραξε σε βάρος των προγόνων μας. Ταυτόχρονα όμως και σε μια μικρή μειοψηφία ομοεθνών μας οι οποίοι, πότε για λόγους εντυπωσιασμού και πότε για λόγους δημοτικότητας (έτσι νομίζουν), προβαίνουν σε δηλώσεις προκλητικές και απαράδεκτες. Και βέβαια αναφέρομαι σε όσους ανερυθρίαστα δηλώνουν πως η γενοκτονία των Ποντίων είναι μία «εθνοκάθαρση» και σε όσους άλλους οι οποίοι τελευταία παραβιάζοντας "ανοιχτάς θύρας" ανακάλυψαν ότι τα αναφερόμενα στη γενοκτονία των ποντίων, είναι «μυθεύματα».

Οι Τούρκοι πολιτικοί με αρκετή δόση ειρωνίας υποστηρίζουν πως αν κάποια στιγμή στο μέλλον αναγνωρίσουν επίσημα την γενοκτονία την οποίαν διέπραξαν σε βάρος των προγόνων μας τότε «εμμέσως πλην σαφώς» θα αμφισβητήσουν την ύπαρξη του δικού τους κράτους, διότι αυτό οικοδομήθηκε πάνω στα γεγονότα των χρόνων που διήρκησε η δική μας γενοκτονία. Την απάντηση αυτή έδωσε μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, η οποία συνοδευόταν από συνάδελφό της έλληνα, στη Θεσσαλονίκη στις 19 του Μάη του 2017, στην εκπομπή της ΕΤ3. Μια εκπομπή που επιμελήθηκε η ΠΟΠΣ Βόρειας Ελλάδας και παρουσίασε η κρατική τηλεόραση.

Εμείς, με εξαίρεση πάντα αυτών των λίγων διαφωνούντων, απαντούμε στο Τουρκικό κατεστημένο, το οποίο δεν έπαψε ποτέ, από την ίδρυσή του έως και σήμερα, να είναι αυταρχικό ότι, η αναγνώριση του λάθους από τον λανθάνοντα πάντα είναι μια ενέργεια συνέπειας η οποία κρύβει μέσα της και μια σχετική μεταμέλεια και η οποία συνοδεύεται από μια απαραίτητη δημόσια συγνώμη. Υπενθυμίζουμε στους υπερόπτες και αδιάλλακτους Τούρκους πολιτικούς και σε όσους άλλους συμφωνούν μαζί τους, ότι, η αυτοκριτική είναι ενα από τα βασικά στοιχεία τα οποία συνθέτουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια ενος ατόμου και κατ' επέκταση ενος λαού, ενος κράτους, το οποίο θέλει να ονομάζετο «δημοκρατικό».

Τους υπενθυμίζουμε επίσης ότι η υπεροψία, την οποία δεν επιθυμούν να αποβάλλουν και η σχετική αδιαλλαξία την οποία χρησιμοποιούν, έχουν πάντα μιαν εύκολη αρχή, μα το τέλος τους είναι πάντα οδυνηρό για τον υπερόπτη και τον αδιάλλακτο. Την ιδια ακριβώς στιγμή τους συνιστούμε να αναγνωρίσουν επίσημα και με την θέλησή τους την γενοκτονία που διέπραξαν, διότι στο μέλλον εγκλωβισμένοι από τα γεγονότα θα υποχρεωθούν να το κάνουν χωρίς αυτήν.

Και για να απαντήσω στους ελάχιστους διαφωνούντες ομοεθνείς μας οι οποίοι επιμένουν, απορώ γιατί; να χρησιμοποιούν τους προαναφερόμενους χαρακτηρισμούς ότι:

α) Όταν μία «εθνοκάθαρση» συντελείται μέσα σε ένα κλίμα ψυχικής βίας, απειλών, βασανισμών, δολοφονιών και εξορίας αμάχων πληθυσμών από τα πατρογονικά εδάφη τους, τότε αυτή η «εθνοκάθαρση» είναι αδιανόητο να μην ονομάζεται ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

Και β) Σε όδους επιμένουν στον χαρακτηρισμό «μυθεύματα» τον οποίον ανακάλυψε ο υποψήφιος των τελευταίων Ευρωεκλογών, ο κος Δ. Καιρίδης απαντώ απλά με το απόφθεγμα των προγόνων μας. «Είναι φρονιμότερο να μη μιλάς όταν δεν έχεις κάτι το ουσιαστικό να πεις».

Το τελευταίο διότι, γόνος δεύτερης γενιάς ποντίων από την Σάντα του Πόντου, άκουσα την μητέρα μου να διηγείται με υγρά από την συγκίνηση μάτια, τα όσα βίωσαν οι εξορισθέντες Σανταίοι προγόνοί μου και φυσικά η ίδια, ένα κοριτσάκι έντεκα χρόνων, στην εξορία του άμαχου πληθυσμού της Σάντας του Πόντου. Γεγονότα που σημάδεψαν και την δική μου ζωή με μελανά χρώματα.

Επι τέλους λίγος σεβασμός στην μνήμη των νεκρών προγόνων μας δε βλάπτει.

 

Γιώργος Χειμωνίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής