breaking news Νέο

Διακοφώτης: Για όλους και για όλα

Διακοφώτης: Για όλους και για όλα

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ Παναγιώτης Διακοφώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε ραδιόφωνο της Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα για την δική του Ένωση την ΕΠΣ Δωδεκανήσου ο κ. Διακοφώτης ανέφερε:

« Όταν αναλάβαμε το τιμόνι της Ένωσης το 2013 όλες οι ιστορικές ομάδες της Ρόδου βρίσκονταν στα τοπικά πρωταθλήματα, παρότι το ποδόσφαιρο ζούσε «χρυσές εποχές» λόγω της κατάκτησης του Μουντιάλ από την Εθνική και η δική μας ΕΠΣ είχε επιχορηγηθεί με 1 περίπου εκατομμύριο ευρώ από την ΕΠΟ.

Σήμερα βρισκόμαστε στο άλλο άκρο. Αυτή τη στιγμή η Ένωση μας αριθμεί 72 εν ενεργεία ομάδες χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες και χρησιμοποιούνται 50 περίπου γήπεδα. Κάναμε έναν υπολογισμό για το πόσα χρήματα χρειαζόμαστε για να διακπεραιώσουμε τα πρωταθλήματα και το ποσό ξεπερνάει τα 400.000 ευρώ μόνο για μετακινήσεις.  Τα χρήματα αυτά βγαίνουν από την Ένωση μέσω χορηγιών, αλλά και από δράσεις των Σωματείων. Εμείς σαν Ένωση τα τελευταία 5 χρόνια αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο και μοιράζουμε δωρεάν τους λαχνούς στις ομάδες, οι οποίες τους πουλάνε στους φιλάθλους τους και τις μένουν τα χρήματα».

Για τις Ενώσεις:

«Το τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Η δική μου η άποψη είναι εμείς οι Ενώσεις για τα επόμενα 2-3 χρόνια να δημιουργήσουμε μικρά πρωταθλήματα έως ότου οι ομάδες ξαναβρούνε τον ρυθμό τους, με το ενδεχόμενο να επανέλθει η πανδημία και τον κίνδυνο να μας ξαναπούν ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την χρονιά πριν αυτή ολοκληρωθεί.

Tο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που βλέπαμε άλλες εποχές θα αλλάξει και οι ομάδες θα σταματήσουν αυτό το «αλισβερίσι» με τους παίκτες και θα στραφούν σε δικά τους παιδιά νεαρής ηλικίας».

Για την επικύρωση των βαθμολογιών του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής:

«Αυτό είναι το καθημερινό άγχος των παραγόντων. Πρώτα θα δούμε τι θα γίνει με τις πάνω κατηγορίες και μετά θα κατεβούμε προς τα κάτω για να τροποποιήσουμε την προκήρυξη. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις η Σούπερ Λιγκ να τροποποιήσει την δική της προκήρυξη, παρότι από ότι δείχνουν τα πράγματα θα αγωνιστεί κανονικά και η δεύτερη περίπτωση είναι η Super League 2 να μην αγωνιστεί και να υποχρεωθεί έτσι να τροποποιήσει την δική της προκήρυξη. Τότε θα πάμε και εμείς σαν ομοσπονδία, σαν Γ΄ Εθνική να τροποποιήσουμε την προκήρυξή μας».

Για την επικύρωση των τοπικών πρωταθλημάτων:

«Εχουμε δώσει μια ευελιξία στις Ενώσεις να το κάνουν. Ο όρος πρωταθλητής στην παρούσα φάση δεν είναι σωστός, τουλάχιστον για εμένα. Ο σωστός όρος είναι να αναδείξουμε την ομάδα που θα έχει δικαίωμα ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην Γ΄ Εθνική. Έτσι εξάλλου το είχαμε διατυπώσει εμείς σαν Επιτροπή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν προβλήματα στις Ενώσεις, υπάρχουν ιδιορρυθμίες. Πρότεινα στην νομική υπηρεσία να εφαρμόσουμε το μοντέλο που έχει εφαρμόσει η Γαλλία και η Σκωτία, που υπολογίζουν τα τελευταία παιχνίδια ενός γύρου (15 από την στιγμή που σταμάτησε το ποδόσφαιρο), πραγματικά αγωνιστικά μέσα στο γήπεδο και πόσους βαθμούς σ΄αυτά έχει συγκεντρώσει κάθε ομάδα και αν εκεί υπάρχει ισοβαθμία να μετρά η διαφορά των γκολ συν -πλην αυτό που προβλέπει και ο  ΚΑΠ.

Είναι μια πρόταση που έχουμε στείλει και περιμένουμε πλέον κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί πρέπει να δοθεί λύση από εμάς σαν Ομοσπονδία».

Για την συμμετοχή των ομάδων στην κλήρωση του κυπέλλου:

«Με βάση την περσινή προκήρυξη είναι υποχρεωτική, αλλά τώρα έχουμε το δικαίωμα να  αλλάξουμε λόγω κορονοϊού, που άλλαξε τα πάντα. Η δική που πρόταση είναι η συμμετοχή στο κύπελλο Ελλάδος των Κυπελλούχων των ΕΠΣ να είναι και φέτος προαιρετική».

Για την Γ΄ Εθνική:

«Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν αλλαγές με την νέα διοίκηση της ΕΠΟ , θα πρέπει να πάμε σε  μικρότερη κατηγορία, πιο ευέλικτη, με λιγότερους ομίλους 4 έως 6, έτσι ώστε να βοηθηθεί επί της ουσίας από την ίδια την ΕΠΟ. Αν όχι με τηλεοπτικό πάροχο, να βρούμε το τρόπο να βοηθηθούν οι ομάδες των νησιών. Και αυτό το πλάνο να έχει ένα βάθος 3-4 ετών».

Για την αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου:

«Τo έχω πει επανειλημμένα είμαι υπέρ της αναδιάρθρωσης και μιας ενιαίας Β΄ εθνικής των 32 ομάδων των δύο ομίλων, με 16 έκαστος. Γιατί μέσα από αυτή την αλλαγή θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την συγκεκριμένη κατηγορία και να της δώσουμε μεγαλύτερη αξία».

Για τους 8 πρωταθλητές της Γ΄ Εθνικής: 

«Κατ΄ αρχήν να πούμε ότι ουδέποτε συζητήθηκε το σενάριο να ανέβουν μόνο οι τέσσερις. Η απόφασή μας που την έχουμε μεταφέρει και στον πρόεδρο της Super League 2 κ. Λεουτσάκο είναι να ανέβουν και οι 8  στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Ποτέ δεν τέθηκε κάποιο άλλο σενάριο. Οπότε θα ανέβουν και οι οκτώ, έτσι θέλω να πιστεύω.

Για τις εκλογές της ΕΠΟ:

«Στο ποδόσφαιρο η νέα διοίκηση πρέπει να εκλέγεται πριν ξεκινήσει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Άρα θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν πριν ξεκινήσει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά, δηλαδή το καλοκαίρι, όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί. Ο κ. Αυγενάκης θέτει δικά του θέλω, όμως το ποδόσφαιρο είναι αυτοδιοίκητο και μέλη της ΕΠΟ είναι μόνο οι Ενώσεις. Συνεπώς στις εκλογές της δεν μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε. Φαντάζομαι τόσο η FIFA όσο και η UEFA έχουν βάλει κόκκινες γραμμές όσον αφορά το καταστατικό και το εκλογικό σώμα που κανείς δεν μπορεί να τις υπερβεί. Το 2017 η FIFA ήταν αυτή που ζήτησε από τις Ενώσεις να στηρίξουν και να ψηφίσουν οι τρείς εκλέκτορές της, κάθε Ένωση, να γίνει ένας. Για να είμαστε δίκαιοι μέχρι στιγμής στην Ομοσπονδία δεν ήρθε κάποια επιχορήγηση από την πολιτεία και από το Ελληνικό Δημόσιο, για να έχει λόγο επέμβασης στα δρώμενα λοιπόν του ποδοσφαίρου».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής