breaking news Νέο

Έπεσε η αυλαία των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ... όμως τα ερωτηματικά παραμένουν

Έπεσε η αυλαία των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ... όμως τα ερωτηματικά παραμένουν

Οι ομάδες της Γ' Εθνικής, όπως βέβαια και όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, που διοργανώνονται από τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και βρίσκονται στην δικαιοδοσία της ΕΠΟ, από την πρώτη στιγμή γνώριζαν ότι η διακοπή της αγωνιστικής τους δράσης δεν ήταν προσωρινή, η χρονιά γι' αυτές είχε πάρει τέλος και θα πρέπει να ετοιμάζονται με τον τρόπο που τους επέτρεπε η επιδημία του κορονοϊού την επόμενη.

Γνώριζαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώνονταν η βαθμολογική τους θέση, άλλο αν ο τρόπος αυτός δεν αποδίδει εκατό τοις εκατό δικαιοσύνη. Σε αντίθεση με την Football League και της Super League 2 που ακόμη περιμένουν να μάθουν αν θα επανεκκινηθούν τα πρωταθλήματά τους ή αν το λουκέτο που μπήκε σ' αυτά πριν δύο περίπου μήνες θα είναι οριστικό.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που επιλέχθηκε από την ΕΠΟ για την διαμόρωση του βαθμολογικού πίνακα όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος και όπως ήδη αναφέραμε, δεν αποδίδει απόλυτη δικαιοσύνη.

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος επειδή υπάρχουν πρωταθλήματα, στα οποία οι ομάδες δεν έχουν δώσει τον ίδιο αριθμό αγώνων, όπως συμβαίνει στον 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής, στον οποίο συμμετέχουν οι δύο εκπρόσωποι της Ημαθίας, ο Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων και η Νίκη Αγκαθιάς.

Τρεις από τις 15 ομάδες του 2ου ομίλου, ο Εδεσσαϊκός, ο Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων και ο Α.Ο. Σειρήνας δεν έχουν κάνει το ρεπό του δεύτερου γύρου και συνεπώς έχουν έναν αγώνα περισσότερο από τις υπόλοιπες δώδεκα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι στην ουσία δεν επρόκειτο να αλλάξει απολύτως τίποτα με ένα παιχνίδι περισσότερο ή λιγότερο των συγκεκριμένων ομάδων, αφού η διαφορά που τις χωρίζει από τις θέσεις στόχων είναι μεγαλύτερη των τριών βαθμών. Κι ας πάρουμε για παράδειγμα τον Μ. Αλέξανδρο Τρικάλων. Η διαφορά που χωρίζει την ομάδα των Τρικάλων από την Νίκη Αγκαθιάς, που βρίσκεται στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα και συνεπώς στα όρια της ζώνης του υποβιβασμού είναι τρεις βαθμοί (39) έχει ο Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων σε 26 παιχνίδια και 36 η Νίκη Αγκαθιάς σε 25, όμως ευνοείται σε περίπτωση ισοβαθμίας, αφού στα μεταξύ τους παιχνίδια έχει νίκη, στην έδρα του και ισοπαλία εκτός έδρας. Συνεπώς ακόμη κι αν του αφαιρεθούν τρεις βαθμοί που υποτίθεται πήρε στον επί πλέον αγώνα που έχει δώσει, μπορεί να υποσκελιστεί από τη Νέα Καλλικράτεια που έχει 38 βαθμούς, έχοντς κάνει το ρεπό της, όμως δεν κινδυνεύει να υποβιβαστεί αφού παραμένει πάνω από την Αγκαθιά λόγω καλύτερου συντελεστή βαθμών στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Εδεσσαϊκό που επίσης δεν έχει κάνει το ρεπό του και έχει ένα παιχνίδι περισσότερο από τις υπόλοιπες 12 ομάδες. Η ομάδα της Έδεσσας σε 26 παιχνίδια έχει 45 βαθμούς και βρίσκεται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, όμως απέχει 16 ολόκληρους βαθμούς από την κορυφή (61 έχει ο πρωτοπόρος Αλμωπός Αριδαίας) και 9 από τα όρια της ζώνης του υποβιβασμού, ενώ η τρίτη ομάδα του 2ου ομίλου που δεν έχει κάνει το ρεπό της στον β' γύρο και συνεπώς έχει έναν αγώνα περισσότερο, έχει ήδη υποβιβαστεί και συνεπώς δεν επηρεάζει ουσιαστικά το ζήτημα της βαθμολογίας.

Στον 2ο όμιλο λοιπόν δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα με το επιπλέον παιχνίδι των τριών ομάδων, του Εδεσσαϊκού, του Μ. Αλέξανδρου Τρικάλων και του Α.Ο. Σειρήνας. Μπορεί να υπάρχει όμως σε κάποιον από τους υπόλοιπους επτά ομίλους ή ακόμη σε τοπικά πρωταθλήματα και σε μια τέτοια περίπτωση, στον επιπλέον αγώνα, ή ακόμα χειρότερα αγώνων, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα ισχύσει.

Όμως υπάρχει και θέμα δικαιοσύνης. Στον 2ο όμιλο που μας ενδιαφέρει άμεσα, λόγω της συμμετοχής του Μ. Αλέξανδρου Τρικάλων και της Νίκης Αγκαθιάς, τρεις ομάδες, ο Αρης Παλαιοχωρίου, που δεν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, η Αστραπή Μεσοποταμίας που αποχώρησε, όπως και ο Α.Ο. Σειρήνας, που επίσης αποχώρησε δεν συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και οι ομάδες που τις αντιμετωπίζουν παίρνουν δίχως να ιδρώσουν και κυρίως να κινδυνέψουν με απώλεια τους τρεις βαθμούς δίχως να χρειαστεί να παίξουν. Από τα τρία παιχνίδια που μένουν όμως στους δύο εκπροσώπους μας το ένα είναι με τις συγκεκριμένες ομάδες που αποσύρθηκαν από το πρωτάθλημα και συγκεκριμένα ο Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων στα πλαίσια της 28ης αγωνιστικής αντιμετώπιζε τον Α.Ο. Σειρήνας και συνεπώς είχε τρεις βαθμούς στο «τσεπάκι του», όπως τρεις βαθμούς σίγουρους είχε και η Νίκη Αγκαθιάς, που στα πλαίσια της 29ης αγωνιστικής αντιμετώπιζε τον Άρη Παλαιοχωρίου, (στα άλλα δύο αντιμετώπιζε εκτός έδρας την αδιάφορη Θέρμη και τον Αγρ. Αστέρα Ευόσμου).

Δεν είναι λοιπόν άδικο, κυρίως για την ομάδα της Αγκαθιάς, που πάλευε για την παραμονή της στην κατηγορία να μην της δοθεί η ευκαιρία να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια όταν μάλιστα είχε ήδη τρεις σίγουρους βαθμούς, ενώ οι άμεσοι αντίπαλοί της στην μάχη της παραμονής η Νέα Καλλικράτεια και ο Αγρ. Αστέρας Ευόσμου είχαν μπροστά τους ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα και συγκεκριμένα η ομάδα της Καλλικράτειας με δύο βαθμούς περισσότερους από την Αγκαθιά αντιμετώπιζε κατά σειρά τον Μακεδονικό στην έδρα της, τον πρωτοπόρο Αλμωπό Αριδαίας εκτός έδρας και τα Γιαννιτσά στην έδρα της, ενώ από την δική του πλευρά ο Αγρ. Αστέρας Ευόσμου με τρεις βαθμούς περισσότερους από την Αγκαθιά έπαιζε με την Αριδαία στην έδρα του, τα Γιαννιτσά εκτός έδρας και την τελευταία αγωνιστική στο παιχνίδι, όπως αναμένονταν φωτιά επίσης στην έδρα του με την Νίκη Αγκαθιάς.

Όλα αυτά βέβαια έχουν αξία αν δεν προχωρήσει το θέμα της αναδιάρθρωσης στην Γ' Εθνική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση αλλάζουν τα δεδομένα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής