breaking news Νέο

Νέο τοπίο από 1η Ιουνίου: Πώς θα λειτουργήσουν δημοτικά – Ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά – Τι αλλάζει σε ΦΠΑ

Νέο τοπίο από 1η Ιουνίου: Πώς θα λειτουργήσουν δημοτικά – Ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά – Τι αλλάζει σε ΦΠΑ

Σε τροχιά επαναφοράς στην κανονικότητα εισέρχεται η χώρα καθώς από σήμερα, 1η Ιουνίου, επιστρέφουν στα σχολεία και οι μικροί μαθητές , ανεβάζουν ρολά τα ξενοδοχεία και οι κατασκηνώσεις , ενώ ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό τα θερινά σινεμά.

Παράλληλα, ενεργοποιούνται οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες.

Ετσι, λοιπόν, από σήμερα μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ, τα αναψυκτικά και όλα τα μη αλκοολούχα ποτά. Οι καταστηματάρχες περιμένουν να δουν αν αυτό θα προσελκύσει περισσότερους θαμώνες, καθώς το ζητούμενο είναι η μείωση να περάσει στην κατανάλωση.

Ανοιγμα δημοτικών και παιδικών σταθμών

Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά μετά από δύο μήνες  στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Τα ολοήμερα θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτυργίας των δημοτικών σχολείων, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και το ενδεχόμενο, να λειτουργήσουν τελικά, παραμένει ανοιχτό.

Τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου).

Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό.

Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.

Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Και στα δημοτικά σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Τα ειδικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί

Τα ειδικά σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια, με ειδικές οδηγίες και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 ανοίγουν ξανά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί με απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Πιο συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές που ορίζονται και οι οποίες συντάχθηκαν κατόπιν σειράς συνεδριάσεων με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων, εστιάζουν μεταξύ άλλων σε θέματα που αφορούν στην τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και αποστάσεων (1,5 μέτρου μεταξύ των παιδιών), την προσέλευση και τη μεταφορά των παιδιών, τον επιμερισμό τους σε μικρές ομάδες ανά τμήμα και τη χρήση εξοπλισμού και παιχνιδιών.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα ανοίγουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για τους μαθητές δημοτικού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη λειτουργούν αλλά μόνο για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου.

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Αν και από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου επιτρέπεται να ανοίξουν εκ νέου οι μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας, άγνωστο παραμένει -μέχρι και αυτή τη στιγμή- πόσα από τα 670 περίπου καταλύματα που συνθέτουν το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής (στοιχεία 2019) τελικά θα το κάνουν.

Τα υπόλοιπα καταλύματα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την διαχείριση κρουσμάτων κοροναϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή.

Επίσης, θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σινεμά

Από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων, μάλιστα το ΦΠΑ στα εισιτήρια των σινεμά θα είναι μειωμένο από 24% στο 13%, σε μία προσπάθεια στήριξης του κλάδου, ο οποίος παρέμεινε κλειστός για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ωστόσο, η επαναλειτουργία των κινηματογράφων δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προ κοροναϊό εποχή. Κι αυτό, διότι θα εφαρμοστούν ειδικά μέτρα για την ασφάλεια θεατών και εργαζόμενων.

Με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, τα θερινά σινεμά θα λειτουργήσουν με μέγιστη πληρότητα 40% επί των συνολικών θέσεων.

Οι θεατές, από την πλευρά τους, καλούνται να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας, ενώ θα επιτρέπονται οι παρέες έως τεσσάρων ατόμων.

Από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία και των κλειστών κινηματογράφων, οι οποίοι -επίσης- θα λειτουργούν με μέγιστη πληρότητα 40%.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση της αίθουσας και των καθισμάτων έπειτα από κάθε προβολή ταινίας.

Την ίδια ώρα, μπαρ και κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά τόσο στα θερινά όσο και στα κλειστά σινεμά, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση μάσκας προστασίας είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική.

Η είσοδος, τέλος, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για την έξοδο.

Επαναλειτουργούν κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις

Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου οι Κυριακάτικες αγορές, οι εμποροπανηγύρεις και λοιπές αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/17.

Η λειτουργία τους θα γίνει με τους κανόνες που εφαρμόζονται ήδη στις λαϊκές αγορές.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα.

Τι αλλάζει στον ΦΠΑ

Όπως προκύπτει από τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα φορολογούνται με ΦΠΑ 13% είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρια, είναι τα εξής:

• Μεταλλικό νερό

• Αναψυκτικό τύπου κόλα

• Λεμονάδα-Λεμονίτα

• Πορτοκαλάδα

• Βυσσινάδα

• Παγωμένο τσάι

• Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)

• Καφές, τσάι

• Υποκατάστατο γάλακτος

• Σοκολατούχο γάλα

• Φρουτοχυμός

• Νέκταρ χυμών

• Τονωτικά παρασκευάσματα

• Ισοτονικά παρασκευάσματα

• Ενεργειακά ποτά

Επίσης, το 13% ΦΠΑ θα ισχύσει και στις εξής υπηρεσίες:

• Εισιτήρια κινηματογράφων

• Αεροπορικά εισιτήρια

• Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

• Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής