breaking news Νέο

Γιάννης Τσαναξίδης, δημοτικός σύμβουλος Βέροιας : «Χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει και να παρεμβαίνει οργανωμένα»

Γιάννης Τσαναξίδης, δημοτικός σύμβουλος Βέροιας : «Χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει και να παρεμβαίνει οργανωμένα»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα) έδωσε ο οικονομολόγος και δημοτικός σύμβουλος Βέροιας (με τη Λαϊκή Συσπείρωση) Γιάννης Τσαναξίδης, την Παρασκευή 29/5.

Μιλώντας για την οικονομία, σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε ένα κύκλο οικονομικής κρίσης του συστήματος που επιτάχυνε ο κορονοϊός και που οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική πτώση του ΑΕΠ, αύξηση της φτώχειας και εκτίναξη της ανεργίας. Πρόκειται για μία πορεία ως συνέχεια των 10 χρόνων μνημονίων και από αυτή την άποψη ο λαός δεν θα πρέπει να μείνει παθητικός, αλλά οργανωμένα να αντιπαλέψει τον κυκεώνα που έρχεται».

Ζητήσαμε να μάθουμε τι εικόνα εισπράττει από τους επαγγελματίες της Βέροιας. Υπογράμμισε ότι «κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια. Οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και η πραγματική επιστροφή στην ομαλότητα, που κηρύττει η κυβέρνηση, αργεί να έλθει. Συσσωρεύονται υποχρεώσεις και χρέη και είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και με τη μετάθεση τους το Σεπτέμβρη να μπορέσουν να εκπληρωθούν».

Ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση, σημείωσε ότι «τα 800 ευρώ για τους επαγγελματίες ήταν σταγόνα στον ωκεανό, όπως και η κοροϊδία με τα Voucher για τους επιστήμονες, ενώ και οι φερόμενες ως ελαφρύνσεις απλά μεταθέτουν και δεν λύνουν τα υπαρκτά τους προβλήματα».

Σχετικά με τα χρήματα της Ε.Ε που πρόκειται να δοθούν, σημείωσε με έμφαση ότι αυτά «προέρχονται από το μόχθο των λαών με τις εισφορές κάθε χώρας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε, είτε είναι δάνεια και πάλι, ενώ, όπως αποδείχθηκε, το μεγάλο τους κομμάτι θα πάνε και πάλι στους οικονομικά ισχυρούς και όχι στα λαϊκά στρώματα»

Αναφερόμενος στις εμπειρίες του ως νέος δημοτικός σύμβουλος, αρχικά τόνισε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μία βοήθεια-καλύτερη ενημέρωση στα βασικά ζητήματα λειτουργίας του δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου για τους νέους συμβούλους, κάτι που δεν γίνεται όμως».

Σε σχέση με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου σημείωσε «ότι το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, δίνονται 3 λεπτά παρέμβασης στους συμβούλους στα προ ημερησίας, που είναι και το ζουμί των συνεδριάσεων, γι’ αυτό και θα πρέπει ν’ αλλάξει ο κανονισμός στην κατεύθυνση περισσότερης δημοκρατίας, μεγαλύτερου ελέγχου, αλλά και μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών. Χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει και να παρεμβαίνει οργανωμένα».

Ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή, σημείωσε ότι αυτή κινείται στην κατεύθυνση διαχείρισης της κατάστασης, «λογιστικά πάμε καλά, αλλά δεν αφήνει το αποτύπωμά της στο λαό, στον τόπο και στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες». Σχολιάζοντας τη σύμπραξη με την παράταξη της Γ, Μπατσαρά, τη χαρακτήρισε ως «φυσιολογική, μιας και κινούνται στην ίδια ουσιαστικά πολιτικά γραμμή, δεν ξέρω φυσικά πόσο θα κρατήσει ή εάν θα σπάσει όσο βαδίζουμε προς τις επόμενες εκλογές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεθόδευση από «κύκλους» να φέρουν θέμα στο Δ.Σ. αλλαγής της ονομασίας οδών όπως Άρη Βελουχιώτη, Ειρήνης Γκίνη και Νίκου Μπελογιάννη, τόνισε κατηγορηματικά : «Να μη τολμήσουν και φέρουν τέτοιο θέμα».

Τέλος, αναφερόμενος στη δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ότι «η δράση μας μέσα και έξω από το Δ.Σ έχει ταξικό χαρακτήρα, είναι δηλαδή υπέρ των αναγκών του λαού, στήριγμα στις αγωνίες και τους αγώνες του». Σημείωσε ακόμη επιγραμματικά τόσο για παρεμβάσεις σε ζητήματα Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α αλλά και την προβολή και τη διεκδίκηση λύσεων ακόμη και για τα λεγόμενα «μικρά και καθημερινά προβλήματα, που δεν υποτιμούμε αλλά τα δένουμε με τα μεγαλύτερα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής