breaking news Νέο

ΕΠΣ Ημαθίας : Το ποδόσφαιρο βγαίνει από την Κατάψυξη

ΕΠΣ Ημαθίας : Το ποδόσφαιρο βγαίνει από την Κατάψυξη

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ημαθίας, όπως βέβαια και ολόκληρης της Ελλάδας που έχει μπει εδώ και τρεις περίπου μήνες στην κατάψυξη, λόγω κορονοϊού, αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει σε αγωνιστική δράση. Ήδη τα πρώτα δείγματα επιστροφής στην κανονικότητα άρχισαν να καταφθάνουν από τα τμήματα υποδομής των ομάδων που ένα – ένα ανακοινώνει την επιστροφή στις προπονήσεις.

Οι ποδοσφαιριστές, τοπικές ενώσεις που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν σε αδράνεια σύντομα θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς και να λύσουν σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την βίαιη διακοπή των πρωταθλημάτων τους.

Να πάρουν σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την προκήρυξη των πρωταθλημάτων που διοργανώνουν καθώς με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα είναι δύσκολο, αν όχι απίθανο, να εφαρμοστούν κατά γράμμα.

Η ΕΠΟ εξάλλου αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η βίαιη διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων έδωσε το ελεύθερο στις Ενώσεις να παρακάμψουν άρθρα των προκηρύξεών τους προκειμένου να δώσουν λύση στα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν.

Έτσι οι ΕΠΣ θα αποφασίσουν η κάθε μία ξεχωριστά για τον αριθμό των ομάδων που θα προβιβαστεί ή θα υποβιβαστεί από την μία κατηγορία στην άλλη ανάλογα με τα δεδομένα που δημιουργούνται, δίχως να κωλύονται από την προκήρυξη που συνυπέγραψαν με τις ομάδες της δύναμής τους.

Αναφορικά τώρα με την ΕΠΣ Ημαθίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή πόσες ομάδες θα ανέβουν από την Β' κατηγορία στην Α', πόσες θα υποβιβαστούν από την Α' στην Β' κι αν την νέα περίοδο οι ομάδες που θα αγωνίζονται στην Α' κατηγορία θα είναι 16, όπως προέβλεπε η προκήρυξη του πρωταθλήματος, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες, που με δεδομένη την οριστική διακοπή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, στις οποίες δεν μπορεί να βρεθεί λύση, δίχως να υπάρξουν έντονες και δικαιολογημένες αδικίες.

Εξ' άλλου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ με την απόφασή της να προβιβάσει και τις οκτώ επικεφαλείς ομάδες των ισάριθμων ομίλων της Γ' Εθνικής, αντί να καταφύγει σε κλήρωση και να διατηρήσει στην κατηγορία, όσες ομάδες είχαν μαθηματικές ελπίδες παραμονής, έδειξε τον δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν και οι Ενώσεις.

 

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Να δούμε όμως τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις δύο πρώτες κατηγορίες της Ένωσής μας, την Α' και την Β' και τι μπορεί να συμβεί.

Από την Α' κατηγορία, όπως είναι γνωστό προβιβάζεται στην Γ' Εθνική ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας που την χρονική στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος βρίσκονταν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα έχοντας 5 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Νάουσα και ενώ υπολείπονταν τέσσερις αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η κανονική διάρκειά του, για να ακολουθήσουν τα πλεϊ οφ στα οποία με τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί θα συμμετείχαν ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας με πλεονέκτημα έδρας και η Νάουσα.

Στο σημείο αυτό συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πρόβλημα θεωρούμε ότι δημιουργείται στο θέμα του υποβιβασμού.

Με δεδομένη την απόφαση της ΕΠΟ να διατηρήσει στην Γ' Εθνική όλες τις ομάδες που είχαν μαθηματικές ελπίδες παραμονής και συνεπώς και τις δύο εκπροσώπους της Ημαθίας, τον Μ. Αλέξανδρο Τρικάλων και την Νίκη Αγκαθιάς, από την Α' κατηγορία της Ένωσής μας, με βάση την προκήρυξη θα πρέπει να υποβιβαστούν τρεις ομάδες. Ο Ολυμπιακός Νάουσας με 5 βαθμούς και η Α.Ε. Ποντίων με 6 έχουν ήδη υποβιβαστεί και μαθηματικά. Το πρόβλημα προκύπτει με την τρίτη ομάδα, καθώς στην 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα που είναι θέση υποβιβασμού ισοβαθμούν ο Αστέρας Τριποτάμου και ο ΠΑΟ Κουλούρας έχοντας από 21 βαθμούς.

Οι δύο ομάδες έχουν παίξει μεταξύ τους μόνο στον πρώτο γύρο, ένα παιχνίδι που είχε πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Τριποτάμου και το οποίο είχε κερδίσει η ομάδα της Κουλούρας με 2-4.

Όμως ο ΚΑΠ σαν κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας αναφέρεται και στα δύο παιχνίδια. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα κενό.

Εκκρεμότητα επίσης υπάρχει και στο θέμα της ανόδου από την Β' στην Α' κατηγορία.

Από την Β' κατηγορία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος εξασφάλισαν την άνοδό τους τρεις ομάδες: Η Α.Ε. Σχοινά, ο Άχθος Αρούρης και Α.Ο. Μαρίνας, ενώ το τέταρτο εισιτήριο διεκδικούν ο Ατρόμητος Διαβατού και η Α.Ε. Καψόχωρας, σε αγώνα μπαράζ.

Τι θα γίνει λοιπόν με το τέταρτο εισιτήριο, θα το παίξει η Ένωσή μας σε κλήρωση ή μήπως αποφασίσει να προβιβάσει και τις δύο ομάδες, τον Ατρόμητο Διαβατού και την Α.Ε. Καψόχωρας και συγχρόνως διατηρήσει στην Α' κατηγορία τον ΠΑΟ Κουλούρας και τον Αστέρα Τριποτάμου, ανεβάζοντας τις ομάδες σε 18 αντί 16 όπως προβλέπεται από την προκήρυξη, αφού της δίνει αυτό το δικαίωμα, λόγω προβλημάτων που δημιούργησε η διακοπή των πρωταθλημάτων η ΕΠΟ;

Αυτό θα το αποφασίσει η ΕΠΣ Ημαθίας.

 

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκκρεμότητα όμως υπάρχει και στην Β' κατηγορία και αναφερόμαστε στις ομάδες που υποβιβάζονται.

Από την Β' κατηγορία, με βάση την προκήρυξη του πρωταθλήματος υποβιβάζονται δύο ομάδες. Η ουραγός κάθε ομίλου.

Από τον 2ο όμιλο υποβιβάστηκε από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος η Δόξα Νάουσας, ενώ από τον 1ο όμιλο μία από την Νέα Γενεά Νέας Νικομήδειας και Δόξα Κυψέλης ύστερα από αγώνα πλεϊ οφ με πλεονέκτημα έδρας την ομάδα της Κυψέλης. Ένα παιχνίδι όμως που ουδέποτε έγινε και ούτε φυσικά πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Μήπως και στην περίπτωση αυτή η ΕΠΣ Ημαθίας αποφασίσει να διατηρήσει στην κατηγορία και τις δύο ομάδες, κάτι φυσικά που την εξυπηρετεί αφού έτσι κι αλλιώς ο αριθμός των ομάδων της Β' κατηγορίας είναι μικρός και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα, η προσθήκη μιας ακόμη και δύο αν χρειαστεί ομάδων.

 

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Εδώ το πρόβλημα λύθηκε καθώς η Ένωσή μας ήδη πραγματοποίησε την προβλεπόμενη κλήρωση μεταξύ των δύο φιναλίστ, του Αγρ. Αστέρα Πλατέος και του Μ. Αλέξανδρου Τρικάλων, με την ομάδα του Πλατέος να είναι η τυχερή.

Στο σημείο αυτό όμως οφείλουμε να σταθούμε στην διατύπωση της ανακοίνωσης της ΕΠΣ Ημαθίας. Πουθενά δεν αναφέρει το χαρακτηρισμό Κυπελλούχος Ημαθίας, αλλά μιλάει για την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ημαθία στο Κύπελλο Ελλάδας, με επιλαχούσα την ομάδα των Τρικάλων.

Μήπως λοιπόν φέτος δεν έχουμε Κυπελλούχο στην ΕΠΣ Ημαθίας, αλλά παύλα (-);


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής