breaking news Νέο

«Ψαλίδι» ακόμα και στο σούπερ μάρκετ!

«Ψαλίδι» ακόμα και στο σούπερ μάρκετ!

Κατά 36 δις ευρώ ψαλιδίστηκαν την τελευταία επταετία (2010-2017) οι καταναλωτικές δαπάνες των Ελλήνων. Έτσι η ετήσια ονομαστική κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 12.940 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη φθάνει στα 21.413 ευρώ!

Ενδεικτική των σημαντικών δυσχερειών, που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι η ραγδαία υποχώρηση, τη διετία 2015-2017, της μέσης μηνιαίας δαπάνης για τις αγορές από το σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ, το 2015 το ποσό που δαπανούσε κατά μέσον όρο στο σούπερ μάρκετ ένα νοικοκυριό για τα ψώνια του μήνα ήταν 280 ευρώ, ενώ φέτος ανέρχεται (στοιχεία πρώτου τετραμήνου 2017) σε 239 ευρώ, μειώθηκε δηλαδή κατά 41 ευρώ. Οι καταναλωτές πλέον όχι μόνο πάνε λιγότερες φορές το μήνα στο σούπερ μάρκετ (εννέα έναντι 10 το 2015), αλλά ξοδεύουν και λιγότερα (26,5 ευρώ το μέχρι στιγμής μέσο καλάθι φέτος, έναντι 28 ευρώ το 2015), σύμφωνα με την έρευνα «ShopperHood Study», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους λιανεμπόρους. Το διαρκώς συρρικνούμενο εισόδημα, απότοκο των αλλεπάλληλων, φορολογικού κυρίως χαρακτήρα, επιβαρύνσεων, αποτελεί τη βασική αιτία για την «ελάφρυνση» του καλαθιού, με επακόλουθο τη μείωση τζίρου και του περιθωρίου κέρδους για τις εταιρείες κλάδου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής