breaking news Νέο

Αθηνά Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου : «Στο τρέχον διάστημα η αγορά δείχνει να έχει... παγώσει»

Αθηνά Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου : «Στο τρέχον διάστημα η αγορά δείχνει να έχει... παγώσει»

«Μπορώ να πω ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, που ξεκίνησαν από τις 4 Μαΐου και επεκτείνονταν βδομάδα με βδομάδα στα μαγαζιά του λιανικού εμπορίου, απόρροια της πανδημίας, η εικόνα της αγοράς της πόλης μέσα σ' αυτές τις ημέρες υπήρξε αρκετά καλή. Όμως στο τρέχον διάστημα η αγορά δείχνει να έχει... παγώσει», τονίζει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, Αθηνά Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου. Όπως εξηγεί, «η εικόνα αυτή έχει να κάνει με το ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και τα ταξίδια, έστω και σε κοντινούς προορισμούς. Πράγματα τα οποία βλέπουμε ότι δεν πραγματοποιούνται», ενώ συγχρόνως - όπως επισημαίνει - «το καταναλωτικό κοινό δείχνει επιφυλακτικό στο να προσεγγίσει την αγορά της πόλης μας μετά το συναγερμό που σήμανε με τα 97 κρούσματα κορονοϊού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σκεφθείτε, δηλαδή, ότι ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα δυο - τρία κρούσματα χρειάστηκαν τρεις με τέσσερις εβδομάδες από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τις 20-22 Μαρτίου, για να φθάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερο χρόνος. Και αυτό τι δείχνει; Ότι φαίνεται πως δεν ισχύει το καλό σενάριο πως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού περιορίζουν τη μετάδοση του Covid -19. Κάτι που αποδείχθηκε από τα 97 κρούσματα που είχε η χώρα μέσα σε τέσσερις ημέρες! Οπότε μια τέτοια εξέλιξη φοβίζει τον κόσμο και τον ρίχνει ψυχολογικά. Συνάμα τον κάνει πιο διστακτικό να ψωνίσει, έχοντας ήδη δεχθεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, σκεπτόμενος ακόμα το ενδεχόμενο ενός δεύτερου επιδημιολογικού κύματος μέσα στους επόμενους μήνες και την ανάγκη να έχει κάποια χρήματα στην άκρη. Πέρα από τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, δέστε και τα μαγαζιά της εστίασης, στα οποία η κίνηση δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι ιδιοκτήτες τους. Όχι μόνο, βέβαια, από τα νέα μέτρα που επέβαλλε η πανδημία, αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειες των νέων, που παίρνουν τώρα τον καφέ τους και τις μπύρες τους και πηγαίνουν να τα πιουν σ' ένα πάρκο. Αυτό φυσικά δεν βοηθάει την εστίαση».

Πλέον, όπως τονίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, «ο κόσμος δείχνει να στρέφεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, προτιμώντας να κάνει αγορές με αυτόν τον τρόπο. Ενώ για το σκοπό αυτό ήδη το Επιμελητήριο ετοιμάζει πλατφόρμα, στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να εισέρχεται και να βλέπει τα μαγαζιά της Ημαθίας και να προβαίνει στις αγορές που θέλει να κάνει».

 

Κορονοϊός : Μεγάλοι χαμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Έλληνες!

Σ' ό,τι αφορά, πάντως, την επίπτωση που είχε ο Covid -19 στην οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα της Ιntrum, στην οποία μεταξύ 4.800 συμμετεχόντων από 24 Ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνεται πως το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία δέχθηκαν οι Έλληνες, καθώς η οικονομική τους ευημερία βρίσκεται στη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά. Το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 48%. Το 35% των Ελλήνων καταναλωτών έχει χρεωθεί περισσότερο, για να καλύψει τις καθημερινές δαπάνες ως άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης Covid -19, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 20%.

Πέρα απ' αυτό, στη χώρα μας το 67% δηλώνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών έχουν γενικότερα αρνητική επίδραση στην υγεία του (στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται επίσης στο 67%) και το 28% των Ελλήνων καταναλωτών καταφεύγει στο δανεισμό, για να πληρώνει λογαριασμούς (18% στην Ευρώπη).

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 52% των Ελλήνων αποταμιεύει σημαντικά λιγότερο για το μέλλον συγκριτικά με την περίοδο πριν από την κρίση του Covid -19 (39% στην Ευρώπη), ενώ 8 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι από τη δυνατότητά τους να αποταμιεύουν κάθε μήνα (στους 10 στην Ευρώπη). Τέλος, μόνο το 18% των Ελλήνων και το 23% των Ευρωπαίων αναμένει βελτίωση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης σε έξι μήνες.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής