breaking news Νέο

Ο πολιτισμός στην πιο …μεγάλη κρίση!

Ο πολιτισμός στην πιο …μεγάλη κρίση!

Οι μεγάλες ανατροπές που έφερε η παγκόσμια πανδημία, έχουν επιπτώσεις και στην επιβίωση μουσείων. Ένα στα οκτώ μουσεία παγκοσμίως δεν θα ξανανοίξει μετά το lockdown, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα κλείσουν δια παντός. Αυτά λέει η έκθεση της UNESCO για τις συνέπειες της πανδημίας στα μουσεία όλου του κόσμου, ενώ τις ίδιες αναφορές έχει και το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων). Μια κατάσταση δηλαδή, εξαιρετικά ανησυχητική για τον πολιτισμό, που συνεπάγεται επίσης των απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και γενικότερα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με μετρήσεις για τις ΗΠΑ εξάλλου, προβλέπεται ότι το 30% των μουσείων ενδέχεται να αναγκαστεί να κλείσει μόνιμα.

Αλλά οι απογοητευτικές ειδήσεις συνεχίζονται: Γιατί και αυτά τα μουσεία, που θα παραμείνουν ανοιχτά, θα έχουν ασφαλώς πολύ λιγότερους υπαλλήλους, αφού, όπως δηλώνουν, θα μειώσουν το προσωπικό τους κατά 30%.

Άγνωστο αν η λαίλαπα του οριστικού κλεισίματος μουσείων θα παρασύρει και ελληνικά. Αν και ο συντριπτικός αριθμός των ελληνικών μουσείων ανήκουν στο δημόσιο και βασίζουν τη λειτουργία τους στην κρατική επιδότηση και οι απώλειες, οι οποίες προβλέπεται να συνεχισθούν και μετά την επανέναρξη της λειτουργίας τους, από τις 15 Ιουνίου, δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, τουλάχιστον για τους μήνες του lockdown. Όσο για τα ιδιωτικά μουσεία, ακόμη και αυτά που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που καλείται το καθένα να αντιμετωπίσει μόνο του.

Όλοι πάντως στρέφονται προς το κράτος για ενίσχυση, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Δυστυχώς!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής