breaking news Νέο

Αναδρομικά : Τι πρέπει να ξέρουν 70.000 συνταξιούχοι για τη φορολόγηση

Αναδρομικά : Τι πρέπει να ξέρουν 70.000 συνταξιούχοι για τη φορολόγηση

Διαγραφή προστίμων, έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις και μικρότερους φόρους φέρνει για 70.000 συνταξιούχους η νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των αδήλωτων αναδρομικών ποσών συντάξεων του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Οι διορθώσεις και η έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα γίνει είτε με αίτηση που θα υποβάλουν οι συνταξιούχοι έως τις 31 Ιουλίου 2020 στην Εφορία τους είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ οίκοθεν. Με τις διορθωτικές παρεμβάσεις οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα:

Να ακυρώσουν και να σβήσουν οριστικά τους φόρους τις επιβαρύνσεις που λανθασμένα τους βεβαιώθηκαν από τις ΔΟΥ. Η ακύρωση των εκκαθαριστικών αφορά συνταξιούχους οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013 έλαβαν σημειώματα με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση.

Να ψαλιδίσουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων τα οποία οι συνταξιούχοι ενώ είχαν εισπράξει το 2013 δεν τα δήλωσαν στη φορολογική δήλωση το 2014. Τα ποσά αυτά με την έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα φορολογηθούν στο έτος στο οποίο πραγματικά ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Επίσης δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά τους.

 

Τι προβλέπεται

Πιο συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι:

1.Πράξεις προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν εντός του 2019, για τις οποίες δεν έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ή προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου ακυρώνονται ή τροποποιούνται. Ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση για ακύρωση ή τροποποίηση έως τις 31.7.2020 και το νέο εκκαθαριστικό εκδίδεται μέχρι τις 30.9.2020. Εως τις 30.9.2020 δύναται να γίνει και η ακύρωση ή τροποποίηση του φόρου χωρίς αίτηση του φορολογουμένου από την ΑΑΔΕ οίκοθεν. Στις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή και δεν έχει συμπληρωθεί η προθεσμία εξέτασής της, η προθεσμία αυτή διακόπτεται και η ασκηθείσα ενδικοφανής προσφυγή λογίζεται ως αίτηση του φορολογούμενου. Για τις υποθέσεις αυτές και σε περίπτωση ρητής απόρριψης του αιτήματος ακύρωσης ή τροποποίησης, επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της πράξης απόρριψης, με την οποία μπορούν να προβάλλονται και οι λόγοι που έχουν ήδη προβληθεί με την αρχικώς ασκηθείσα ενδικοφανή προσφυγή. Σε περίπτωση σιωπηρής απόρριψης του αιτήματος ακύρωσης ή τροποποίησης λόγω άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας του προηγουμένου εδαφίου, η αρχικώς ασκηθείσα ενδικοφανής προσφυγή και κάθε σχετικό έγγραφο διαβιβάζεται προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μέχρι τις 31.10.2020 και η προθεσμία εξέτασης της ενδικοφανούς προσφυγής εκκινεί εκ νέου από την 1η. 11.2020.

2. Πράξεις επιβολής προστίμου που αφορούν χρήσεις έως τις 31.12.2013 και εκδόθηκαν με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ακυρώνονται με σχετική πράξη της Φορολογικής Διοίκησης, εφόσον κατά την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου δεν προκύπτει ποσό φόρου προς καταβολή.

3. Οι πρόσθετοι φόροι ή το πρόστιμο και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής που επιβλήθηκαν με πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου που αφορούν σε χρήσεις έως τις 31.12.2013 και εκδόθηκαν εντός του έτους 2019 για αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013, δεν δύναται να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου, εφόσον πρόκειται για το πρώτο έτος καταβολής σύνταξης, η οποία έγινε καθυστερημένα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Το ίδιο ισχύει για τα εισοδήματα που θα εκκαθαριστούν εκ νέου. Με αίτημα του φορολογουμένου εκδίδεται νέα εκκαθαριστικό με το οποίο πρόσθετοι φόροι ή οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής περιορίζονται στο 20% του κύριου φόρου ενώ το πρόστιμο δεν επιβάλλεται.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής