breaking news Νέο

Ο Κορονοϊός και τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου

Ο Κορονοϊός και τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη γη ζει μια νέα πραγματικότητα, λόγω της επιδρομής του Κορονοϊού, που μέχρι στιγμής, στοίχισε τη ζωή σε μισό περίπου εκατομμύριο συνανθρώπους μας.

Η μπάλα μπορεί να ξανακύλησε στο χορτάρι, όμως τα γήπεδα ποδοσφαίρου, σε τίποτα δεν θυμίζουν την προκορονοϊού εποχή, καθώς από χώροι ακραίων, πολλές φορές, αντιπαραθέσεων και έντονων εκδηλώσεων, μετατράπηκαν σε… ησυχαστήρια.

Οι ομάδες της Super Leageue στη χώρα μας, ύστερα από δυόμιση περίπου μήνες αποχής, επέστρεψαν σε αγωνιστική δράση, οι περισσότερες όπως αποδεικνύει η εικόνα που παρουσιάζουν μέσα στο γήπεδο δίχως στόχους και φιλοδοξίες.

Διανύουμε το δεύτερο μισό του Ιουνίου, έχουμε μπει για τα καλά σε καλοκαιρινή περίοδο και ενώ με φυσιολογικές συνθήκες οι ποδοσφαιριστές τέτοια εποχή θα έπρεπε να βρίσκονται σε διακοπές, με τα σημερινά δεδομένα, δεν γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθεί η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν.

Βέβαια υπάρχουν και ομάδες, όπως της Football League και των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, που ξεκίνησαν πρόωρα τις καλοκαιρινές διακοπές τους, καθώς στα πρωταθλήματα τους το λουκέτο που μπήκε λόγω κορονοϊού, αποδείχθηκε οριστικό για την φετινή χρονιά.

Και για τους ποδοσφαιριστές αυτής της κατηγορίας θα υπάρξει πρόβλημα προσαρμογής και αγωνιστικού ρυθμού, τη νέα περίοδο, λόγω της μακρόχρονης απουσίας τους από την ενεργό δράση.

Αυτό όμως είναι ένα διαφορετικό θέμα που θα απασχολήσει τους προπονητές και τους γυμναστές των συγκεκριμένων ομάδων. Εμάς σήμερα θα μας απασχολήσουν τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορονοϊός στο ποδόσφαιρο και τι ισχύει για κάθε κατηγορία ξεχωριστά, ξεκινώντας από χαμηλά, από τα τοπικά πρωταθλήματα.

 

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΛΟΥΚΕΤΟ

Οι ερασιτεχνικές ομάδες γνώριζαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακοπής του πρωταθλήματος τους, ότι το λουκέτο που είχε μπει ήταν οριστικό για την φετινή χρονιά, όπως γνώριζαν και την βαθμολογική τους σειρά, καθώς η ΕΠΟ στην περίπτωση αυτή παρουσίασε γρήγορα αντανακλαστικά, δίνοντας μια γενική λύση για όλες τις Ενώσεις. Από εκεί και πέρα έδωσε το δικαίωμα στις ποδοσφαιρικές ενώσεις να αποφασίσουν η κάθε μία ξεχωριστά αν θα τροποποιήσουν και με ποιόν τρόπο τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων τους.

Έτσι οι ενώσεις σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που είχε η κάθε μία αποφάσιζε και το σχέδιο τροποποίησης των πρωταθλημάτων της.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, ότι η επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αναδεικνύεται και πρωταθλητής. Η ομάδα που βρίσκονταν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα όταν διεκόπη το πρωτάθλημα αποκτά το δικαίωμα να παίξει στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, δεν αναδεικνύεται όμως απαραίτητα και πρωταθλήτρια.

Το ίδιο ισχύει και για τον θεσμό του Κυπέλλου. Η ομάδα που ευνοήθηκε από την κλήρωση θα εκπροσωπήσει την Ένωση στο Κύπελλο Ελλάδος την νέα περίοδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αναδεικνύεται και Κυπελλούχος και ούτε φυσικά θα της γίνει απονομή κυπέλλου.

 

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Η απόφαση που πάρθηκε για τις ερασιτεχνικές ομάδε των τοπικών πρωταθλημάτων από την ΕΠΟ ισχύει και για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, η διακοπή του οποίου επίσης αποδείχθηκε οριστική με τον βαθμολογικό πίνακα να επικυρώνεται με την μορφή που είχε όταν διεκόπη το πρωτάθλημα.

Ακολούθησε τροποποίηση της προκήρυξης με την οποία καταργούνται οι αγώνες μπαράζ μεταξύ των 8 πρώτων των ισάριθμων ομίλων και ανεβαίνουν κατηγορία και οι 8, ενώ όσον αφορά την παραμονή στην κατηγορία, υποβιβάζονται μόνο οι ομάδες που δεν είχαν μαθηματικές ελπίδες να παραμείνουν στην κατηγορία όταν διεκόπη το πρωτάθλημα.

 

FOOTBALL LEAGUE

Το πρωτάθλημα διεκόπη οριστικά με απόφαση των ομάδων που αγωνίζονται στην κατηγορία, η βαθμολογία επικυρώνεται με την μορφή που είχε όταν διεκόπη, όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα ισχύει όσον αφορά την άνοδο και τον υποβιβασμό, ενώ βρίσκεται υπό συζήτηση και σχέδιο αναδιάρθρωσης της κατηγορίας σε εξάρτηση πάντα με την Super League 2.

 

SUPER LEAGUE 2

Το μοναδικό πρωτάθλημα στη χώρα μας που οι ομάδες δεν γνωρίζουν, ύστερα από τρεις περίπου μήνες διακοπής, αν επιστρέψουν σε αγωνιστική δράση ή αν η διακοπή θα είναι οριστική και τι θα ισχύσει.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Στο πρωτάθλημα των Κ-19 της Super League ο τίτλος πήγε και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην ομάδα του ΠΑΟΚ, καθώς μπορεί να μην ολοκληρώθηκε, όμως τη στιγμή της διακοπής ο «Δικέφαλος του Βορρά» και μαθηματικά είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και μάλιστα για δεύτερη σεζόν αήττητος.

Το πρωτάθλημα των Κ17 της Super League έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί από εκεί που έχει σταματήσει, όμως επειδή κάποιες ομάδες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για τα τεστ του κορονοϊού στα οποία πρέπει να υποβληθούν οι ποδοσφαιριστές τους πριν την έναρξη των αγώνων μάλλον θα πάμε σε αγώνα μπαράζ μεταξύ των δύο πρώτων των δύο ομίλων. Του Ολυμπιακού από τον Νότο που προηγείται με 13 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Αστέρα Τρίπολης (59 έναντι 46) έχοντας όμως έναν αγώνα περισσότερο και του ΠΑΟΚ από τον Βορρά ο οποίος βρίσκεται στον +4 από τον δεύτερο Αρη (61 έναντι 57) πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

Ο αγώνας μπαράζ θα γίνει σε ουδέτερο γήπεδο.

Το ίδιο ισχύει και για το πρωτάθλημα των Κ-15 και μάλιστα με τους ίδιους μονομάχους, τον Ολυμπιακό από τον Νότο και τον ΠΑΟΚ από τον Βορρά.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην πρώτη θέση του Νοτίου Ομίλου έχοντας μια διαφορά 3 βαθμών (42 έναντι 39)από τον δεύτερο Ατρόμητο 6 αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και ο ΠΑΟΚ που επίσης βρίσκεται στην πρώτη θέση στον Βόρειο Όμιλο έχοντας διαφορά 21 βαθμούς και έναν αγώνα λιγότερο από τον δεύτερο Αρη (42 έναντι 21) και ενώ απομένουν 5 αγωνιστικές.

Οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ που θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής