breaking news Νέο

Ασφαλιστικό: Λύση για συντάξεις με διπλή ασφάλιση – Τι προβλέπει η διαδικασία

Ασφαλιστικό: Λύση για συντάξεις με διπλή ασφάλιση – Τι προβλέπει η διαδικασία

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με τη διπλή ασφάλιση μετά το χάος που αποκαλύπτεται στα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας για την επίσπευση των αποφάσεων με βάση τις διατάξεις το νέο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 50.000 είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν από τα μέσα του 2016 να πάρουν το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης για τα διπλά ένσημα που πλήρωναν, αλλά αντί απόφασης και λύσης του προβλήματός τους, οι υπηρεσίες τούς απαντάνε ούτε λίγο ούτε πολύ  ότι «περιμένουμε να έρθει το λογισμικό σύστημα που θα την υπολογίσει».

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις από τις καταγγελίες υπάρχουν συνταξιούχοι με διπλά Ταμεία που δεν έχουν πάρει καμία σύνταξη αλλά μόνον την προσωρινή, πάλι εξαιτίας του «περίφημου» λογισμικού όπως τους μεταφέρουν οι υπάλληλοι.

Πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν με κατασχέσεις από δάνεια γιατί το κράτος τους χρωστά συντάξεις 3 ετών που αν τις είχαν θα πλήρωναν τις δόσεις τους.

 

Το ασφαλιστικό και οι παράλληλες συντάξεις

Η παγίδα με τις παράλληλες συντάξεις και το «λογισμικό-φάντασμα» που θα τις υπολογίζει στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς ξεκίνησαν το Νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) στα μέσα του 2016, και δύο χρόνια μετά (Σεπτέμβριος 2018) αποκαλυπτόταν σε μυστικό έγγραφο ότι δεν είχαν φροντίσει να φτιάξουν το λογισμικό που θα υπολόγιζε τι ποσό συμφέρει να πάρουν από τη σύνταξη όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία.

Το έγγραφο αυτό έλεγε ότι επειδή δεν υπάρχει λογισμικό, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την σύνταξη από το ένα Ταμείο και όταν φτιαχτεί το σύστημα θα τους δώσουν τις όποιες αυξήσεις. Το λογισμικό όμως είναι έτοιμο σήμερα από τον ΕΦΚΑ, ενώ το υπουργείο έχει εκδώσει τη νέα εγκύκλιο για το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση.

Παρά ταύτα, οι υπηρεσίες δεν έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις αποφάσεις ώστε να πάρουν οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις τους! Υπάρχει μέχρι και υποψία περί λευκής απεργίας λόγω των ανακατατάξεων που τολμά ο νέος νόμος και που ορισμένοι στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ως κάτι «κακό». Γι’ αυτό πιέζουν να μείνει το παλιό και ας ταλαιπωρηθούν για άλλα 3 χρόνια οι ασφαλισμένοι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής