breaking news Νέο

Χρήματα που θα διατεθούν σε δικαιούχους και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Χρήματα που θα διατεθούν σε δικαιούχους και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Πρόσβαση σε ρευστότητα αναμένεται να αποκτήσουν άμεσα περίπου 500.000 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις από τους κλάδους της βιοτεχνίας μέχρι την εστίαση, καθώς ανοίγει η αγορά των μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ από παρόχους - εξειδικευμένες εταιρίες - εκτός τραπεζικού συστήματος.

Η ανάγκη παροχής άμεσης ρευστότητας, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις (ακίνητα, καταθέσεις κ.α.), υπαγορεύθηκε κι από την οικονομική ασφυξία που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού για δεκάδες χιλιάδες μικρές εταιρίες, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση των τραπεζών, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια, κυρίως λόγω χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και πιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται, δηλαδή, για επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι μπλοκαρισμένοι και οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν ένα απλό κεφάλαιο κίνησης και καταλήγουν στους τοκογλύφους. Από τους οποίους, βέβαια, δανείζονται χρήματα με ληστρικούς όρους και, επειδή δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σ' αυτούς, θέτουν σε κίνδυνο την περιουσία, την οικογένεια, τη σωματική ακεραιότητα και εν πολλοίς την ίδια τους τη ζωή.

Συνεπώς με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τις μικροπιστώσεις δίνεται η δυνατότητα να μπει ένας φραγμός στα ασύδοτα κυκλώματα της παραοικονομίας και να δοθεί οξυγόνο σε χιλιάδες υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις ή σε νέους και επίδοξους επιχειρηματίες. Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ένας ουσιαστικός μηχανισμός ελέγχου, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια που θα διατίθενται, δεν πρόκειται να καταλήξουν σε ανθρώπους που θα εκμεταλλευτούν την περίσταση και - κατά το κοινώς λεγόμενο - θα γίνουν μπαταχτσήδες.

Αλλά θα καλύπτουν ουσιαστικές ανάγκες επιχειρηματιών και θα χρηματοδοτούν αξιόλογα επενδυτικά σχέδια. Σχέδια τα οποία μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην εγχώρια αγορά και να δημιουργήσουν νέες - ή να θωρακίσουν υφιστάμενες - θέσεις εργασίας. Χρήματα που θα διατεθούν σε δικαιούχους και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Γράφει: ο Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής