breaking news Νέο

«Κείμενα, 1934-1940, Επιλογή», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Κείμενα, 1934-1940, Επιλογή», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Οι εξαιρετικά ποιοτικές Εκδόσεις «Άγρα», μετά από πολύχρονη αναμονή, προχώρησαν επιτέλους στην πολυαναμενόμενη έκδοση επιλεγμένων Δοκιμίων του Γερμανοεβραίου Διανοητή του Μεσοπολέμου Β. Μπένγιαμιν. Η ογκώδης έκδοση Walter Benjamin «Κείμενα, 1934-1940, Επιλογή» (Εκδ. «Άγρα», Επιμ. Γ. Σαγκριώτης, Σελ. 741, Αθήνα 2019), συνιστά εκδοτικό πρότυπο!

Ο Επιμελητής της έκδοσης, Γιώργος Σαγκριώτης, ένας από τους πιο εμβριθής μελετητές του Β. Μπένγιαμιν, διαχειρίστηκε άψογα το ογκώδες υλικό του τόμου, τοποθετώντας τα δοκίμια κατά θεματική ενότητα. Τα περισσότερα κείμενα είναι εκ νέου μεταφρασμένα, με την συμβολή των, Ελ. Βαροπούλου, Γ. Γκουζούλη, Γ. Κόκκινου, Δημοσ. Κούρτοβικ, Ιωα. Μεϊτάνη, Βαγγ. Μπιτσιώρη, Γ. Σαγκριώτη, και Γ. Φαράκλα-Αριστείδη Μπαλτά.

Ο Β. Μπένγιαμιν (1892-1940), υπήρξε μια από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις της μεσοπολεμικής ευρωπαϊκής Διανόησης. Δέχτηκε επιρροές από τον Εβραϊκό Μυστικισμό, τον Γερμανικό Ρομαντισμό, τον Μαρξισμό, τον ΝεοΚαντιανισμό και την Κριτική Θεωρία. Το έργο του καλύπτει ένα μεγάλο εύρος, από την Θεωρία της Λογοτεχνίας μέχρι την Φιλοσοφία και την Κριτική του Πολιτισμού, όπου και αντανακλά τις θεωρητικές και πολιτικές διενέξεις της εποχής του.

Στον παρόντα τόμο φιλοξενούνται 26 Κείμενα του Β. Μπένγιαμιν, της τελευταίας περιόδου της ζωής του, κατά την εξορία του στο Παρίσι. Στην θεματική τους τα κείεμνα αφορούν τον Κάφκα, τον Λεσκόφ, τον Μπωντλαίρ, τον Γιόχμαν, τους Γάλλους Συγγραφείς, την Κοινωνιογλωσσολογία, τον Ζιντ, την Ζωγραφική και την Φωτογραφία, Βιβλιοκρισίες, το δοκίμιο-ορόσημο «Το έργο τέχνης στην εποχή της αναπαραγωγιμότητάς του», τον Μπρεχτ, τις θέσεις του για την έννοια της Ιστορίας, κι άλλα ενδιαφέροντα.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής