breaking news Νέο

Νικόλας Καρανικόλας : «Ιδού η Ρόδος, ιδού και η...ανάπτυξη!»

Νικόλας Καρανικόλας : «Ιδού η Ρόδος, ιδού και η...ανάπτυξη!»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας 22ας Ιουνίου ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, στελεχωμένος από τους πέντε αντιδημάρχους του. Ο κ. Καρανικόλας έκανε αναφορές στο εννιάμηνο της θητείας του, αναφερόμενος σε μια μη κανονική περίοδο, από τη μια λόγω των χρεών του δήμου και από την άλλη λόγω της πανδημίας.

«Ένα από τα ζητήματα που θέλησα προσωπικά να επενδύσω, ήταν το πέρασμα του δήμου στην ψηφιακή εποχή», τόνισε ο κ. δήμαρχος, αναφορικά με την αμφίδρομη ηλεκτρονική επικοινωνία δήμου και δημοτών, μέσω των πλατφορμών και των εφαρμογών που έχουν εφαρμοστεί για πολλά ζητήματα, όπως το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ για τα αδέσποτα, με το δήμο να αναμένει το «πράσινο» φως από την κυβέρνηση για τη δημιουργία καταφυγίου ζώων συντροφιάς, ύψους 350.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δήμου του, ο κ. Καρανικόλας αναφέρθηκε στο σύστημα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του δήμου, το σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και το σύστημα διαχείρισης των έργων του δήμου. Αναφορές υπήρξαν σε θέματα πολιτισμού, νεολαίας και παιδείας, στην κοινωνική πολιτική, 

«Όλα αυτά τρέχανε, τη στιγμή που σε πολλά δημοτικά συμβούλια είχαμε έντονους διαξιφισμούς, ενώ τα τρολ του διαδικτύου σε πολλές περιπτώσεις είχαν στήσει ένα ιδιότυπο πανηγύρι παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Ακόμα περισσότερο είναι δεκάδες οι προσφυγές που δεχτήκαμε αυτό το διάστημα, ενώ ακόμα και εγώ έχω δεχτεί ανώνυμη προσφυγή για τον τόπο κατοικίας μου. Αυτό το τελευταίο ειδικά ήταν που με ενόχλησε ιδιαίτερα, αφού όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα εργάζομαι για το καλό του Δήμου μας, αφήνοντας στην άκρη ακαδημαϊκή, επαγγελματική, αλλά ακόμα και την προσωπική μου ζωή. Είναι τουλάχιστον άτιμο να υπάρχει συζήτηση ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διοίκησης για το πότε και με ποιον τρόπο θα αποχωρήσω από το Δήμο. Δεν ανέχομαι αυτά τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, αυτές τις ευθείες προσβολές στην προσωπικότητά μου και στις επιλογές μου. Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι τόσο η ευθύνη, όσο και το καθήκον της θέσης μου καθοδηγούν το κάθε μου βήμα στη ζωή. Και αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα της μοντέρνας πολιτικής, που τουλάχιστον εγώ προσωπικά αντιλαμβάνομαι», είπε ο κ. Καρανικόλας.

Για δε την πρόσκληση που απηύθυνε στις δημοτικές παρατάξεις στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, τόνισε ό,τι είχε πράξει και στο λόγο της ορκωμοσίας του. «Η πρόσκληση απευθύνονταν και απευθύνεται σε όλες τις παρατάξεις με ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας στα μεγάλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μιας συναντίληψης βασισμένης στην ειλικρίνεια, στο θεσμικό ρόλο της κάθε παράταξης και με παράλληλη επιδίωξη να τερματιστούν επιτέλους πρακτικές και συμπεριφορές του παρελθόντος διχαστικές και πολωτικές, οι οποίες, αν συνεχιστούν, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στον τόπο. Άλλωστε η Νάουσα έχει ζήσει για αρκετά έτη την πολιτική διχόνοια και τον τελικό μαρασμό που αυτή τελικά επιφέρει», συνέχισε.

«Και ενώ στη συνέχεια ξεκίνησα απευθείας συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων. Συναντήσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν και την αρχική μου διάθεση ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας στη δομή ενός κοινού σχεδίου για το δήμο, κάπου εκεί κάθε παράταξη άρχισε να διαφοροποιεί τη θέση και τη στάση της. Δεν βοηθά τελικά στην κατεύθυνση αυτή το γεγονός ότι αφενός τέθηκαν με το καλημέρα, θα έλεγα, όροι αποκλεισμού προσώπων από την παράταξή μου. Κάτι το οποίο δεν ζήτησα και δεν θα ζητήσω ποτέ από οποιονδήποτε επικεφαλής δημοτικής παράταξης. Ήταν μια κακή αρχή, που όμως πίστευα τότε ότι μπορούσε να ξεπεραστεί. Σε επόμενη φάση ακολούθησε η παράδοση (ως προϋπόθεση συνεργασίας) ενός εγγράφου-μνημονίου, το οποίο δυστυχώς έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, μιας και μάλλον δεν έγινε κατανοητό πως το περιεχόμενό του προσβάλλει εμένα ως δήμαρχο, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΕΝΑ ΜΑΖΙ, αλλά και την επιθυμητή διαδικασία συνολικά. Δεν έχω σκοπό να αυτοακυρωθώ, ούτε να ετεροακυρωθώ ως δήμαρχος, ούτε έχω τη διάθεση να είμαι όμηρος οποιασδήποτε λογικής μνημονίων. Ομοίως να απαξιώσω τα στελέχη και τους εκλεγμένους του συνδυασμού μας, έστω και έναν, όταν πολύ νωπά ο λαός με την ψήφο του μας ανέδειξε σε δημοτική αρχή. Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να διαφυλάξω ότι τόσο η παράταξή μας, όσο και όλοι οι 33 σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου δεν θα βρεθούν να τελούν υπό οποιοδήποτε καθεστώς ομηρίας», είπε, απαντώντας στις πρόσφατες τοποθετήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, Νίκου Κουτσογιάννη,

«Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι ότι θα ξεπεράσουμε τα παρωχημένα μοντέλα πολιτικής με βερμπαλισμούς από την πίσω πόρτα, όπου θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται παλαιοκομματικές πρακτικές. Ούτε να πιστεύουν κάποιοι ότι η νέα αντίληψη που φέρνω, σημαίνει ότι δεν έχω την ικανότητα να αντιλαμβάνομαι το τι επιθυμεί, που αποβλέπει και σε τι αποσκοπεί πραγματικά όποιος είναι ο εκάστοτε συνομιλητής του. Εκεί βάζω τα όριά μου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία του Δήμου μας, την παράταξή μας και στο ρόλο που οφείλω να διαδραματίσω ως Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου μας. Η αξιοποίηση στελεχών όλων των παρατάξεων ήταν και είναι πάντα στη θέλησή μας και δεν περισσεύει κανείς, ο οποίος θέλει να προσφέρει στο Δήμο μας, όταν και εφόσον οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης από όλους προς όλους», συνέχισε αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό.

«Η πρόταση ισχύει λοιπόν, προς όλους μα όλους, με ειλικρίνεια και με περιεχόμενο και με απόλυτο σεβασμό στην αυτοτέλεια της κάθε παράταξης και των επικεφαλής τους, με σεβασμό προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους όπως αυτόν το σεβασμό δικαιούμαι και εγώ και η παράταξή μας και οι σύμβουλοι του ΕΝΑ ΜΑΖΙ. Στη Δημοκρατία και στην τοπική αυτοδιοίκηση Δήμαρχος είναι ένας και δεν εκχωρεί αυτόν το ρόλο πουθενά και σε κανέναν. Οι συνεργασίες λοιπόν, εφόσον λειτουργήσουν για ένα ικανό χρονικό διάστημα όπως πρέπει, μπορούν να οδηγήσουν στο μέλλον και αφού δοκιμαστούν στην πράξη και σε συμπράξεις και σε ό,τι άλλο θα έχει τελικά θετικό πρόσημο για το Δήμο μας. Αυτό απαιτεί όμως ενδιάθετη ειλικρινή πρόθεση που την έχω και δεν είναι θέμα ούτε μνημονίων, ούτε συμφωνητικών και ούτε φυσικά ορισμού διαιτησίας. Ή πάμε μαζί στα μεγάλα ζητήματα και προκλήσεις ανάπτυξης, όπως επιθυμώ να συμβεί ή ο καθένας από τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ας κρίνει και ας αποφασίσει τι θα στηρίξει και τι όχι. Όλοι θα κριθούμε άλλωστε εκ του αποτελέσματος», είπε, αναφερόμενος επίσης σε μισές αλήθειες και πολιτικές εργαλειοποίησης των προθέσεών του από πολιτικούς χώρους και συμφέροντα εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης αναφέρθηκε σε ιδιωτικές συζητήσεις, για τα όσα είπε ο κ. Κουτσογιάννης περί παραχώρησης 3 έμμισθων θέσεων προς τον ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ. «Το θέμα των έμμισθων θέσεων ετέθη με την ανάλογη διακριτικότητα σε ιδιωτικές συζητήσεις από πολλούς, χωρίς αυτό να αποτελεί αναγκαστικά και κακή πρακτική ή να ενέχει δόλο. Άλλωστε, αν η συνεργασία προχωρούσε ομαλά και οι όποιες παρατάξεις συνενώνονταν, θα ήταν απολύτως λογικό να αξιοποιηθούν στελέχη και των πρώην ομάδων, εφόσον τότε θα επρόκειτο για ενιαίο σύνολο. Αυτό όμως που είναι επιλήψιμο και κατώτερο των περιστάσεων, είναι το να επιχειρείται να παρουσιαστεί εμμέσως πλην σαφώς μία διαπλοκή θέσεων με  χρήση αθέμιτων μέσων. Ουδέν αναληθέστερον. Δεν είναι του τύπου μου τέτοιου είδους συναλλαγές και θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος, που και οι 33 σύμβουλοι μαζί τελικά θα προσπεράσουμε. Η δική μου άποψη ήταν σε σχετική αναφορά, ότι συνεργασία με ανάληψη θέσεων ευθύνης είναι απαγορευτική για τη φάση αυτή του Σεπτεμβρίου, για προφανείς λόγους. Ένα χρόνο μετά και όταν η συνεργασία εμπεδωθεί και αποκατασταθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αποδείξει ότι πατά σε γερές βάσεις, είναι απολύτως λογικό το να ανατεθούν καθήκοντα σε συμβούλους όλων των εμπλεκόμενων ομάδων. Αυτή ήταν η δική μου άποψη, για την ιστορία. Κατά τα λοιπά, το πλέον θετικό που προέκυψε, είναι ότι υπήρξε ένα καλό κλίμα συζητήσεων για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο και για την ανάγκη συμπόρευσης εν όψει των δύσκολων ημερών που ακολουθούν», συνέχισε για το επίμαχο ζήτημα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του και πριν δεχτεί ερωτήσεις, ο Νικόλας Καρανικόλας αναφέρθηκε σε μια καταστροφική πολιτική στάση κατά την προηγούμενη περίοδο διοίκησης. «Είναι επίσης αληθές ότι κατά την προηγούμενη περίοδο διοίκησης υπήρξε μια καταστροφική πολιτική στάση έναντι των «αντιπάλων», η οποία στοιχειώνει ακόμα και σήμερα την κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Προσπαθώ να το αλλάξω αυτό, αλλά δεν θα τα καταφέρουμε, πάρα μόνο αν όλοι δεν κάνουν από ένα βήμα πίσω, αν αγαπάνε το δήμο στο ήμισυ των ανάλογων δηλώσεων. Αυτό που θα ήθελα όμως να προσθέσω, συνεισφέροντας θετικά ακόμη και τώρα στην υπόθεση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών, είναι, έχοντας δημόσιες δηλώσεις περί μη απαίτησης έμμισθων θέσεων και τη δική μας συμφωνία στα μείζονα, να προχωρήσω ως πρώτο βήμα σε συνεχείς και περιοδικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου θα τίθενται τα θέματα στις βασικές τους διαστάσεις και θα συμφωνούμε στις βασικές αρχές. Να χαράξουμε αρχικά τον οδικό άξονα στις βασικές του συντεταγμένες. Στην πορεία θα εξειδικεύουμε το κάθε θέμα και θα λαμβάνονται φυσικά υπόψιν οι όποιες επιμέρους παρατηρήσεις. Είναι λογικό. Είναι ρεαλιστικό. Δεν είναι ώρα για τακτικισμούς. Δεν είναι ώρα, για να καταστήσουμε τεχνηέντως «ενόχους». Δεν είναι ώρα για επιπολαιότητες. Ο τόπος μας χρειάζεται όλους ανεξαιρέτως. Ιδού η Ρόδος... ιδού και η ανάπτυξη», κατέληξε.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής