breaking news Νέο

«Ελάτε να κάνουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου παρελθόν» : εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Βέροιας

«Ελάτε να κάνουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου παρελθόν» : εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Βέροιας

O καρκίνος του παχέος εντέρου, ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στους άνδρες και τις γυναίκες, στην πρόληψη του οποίου είναι αφιερωμένο το 2017, με επιδίωξη να καταστεί για το κοινωνικό σύνολο παρελθόν, αποτέλεσε το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, στο κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Βέροιας (Αριστοτέλους 3).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, σε συνεργασία με το ΝΠ ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας και το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (παράρτημα Βέροιας).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν τόσο ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, οι οποίοι επεσήμαναν τη σημαντικότητα της πρόληψης και της κλινικής εξέτασης στην καταπολέμηση και ίαση του καρκίνου κάθε μορφής, ειδικά δε του παχέος εντέρου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Χρήστος Κούτρας, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας, «Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ημαθίας – Υγειονομική Μονάδα Βέροιας, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή δομή ΚΕΠ Υγείας, που λειτουργεί στο Δήμο Βέροιας, απευθύνοντας κάλεσμα στη συνέχεια στους πολίτες να το επισκεφθούν και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει, οι οποίες και αφορούν στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας για όλους τους Δημότες.

Σημείωσε δε πως «ο καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος, αν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο. Και πως, αν τον προλάβουμε, δεν θα πεθάνει κανείς από αυτόν, αλλά από άλλο νόσημα». Συγχρόνως υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι «ο καθένας μας να κάνει προληπτικές εξετάσεις, ειδικά εάν στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον υπάρχουν περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του αμφιβληστροειδούς, τρεις μορφές καρκίνου που είναι κληρονομικοί. Για δε τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που έχει κοινωνική διάσταση».

Ο κ. Αριστείδης Μπεκιαρίδης, Επιμελητής Β' του Γαστρεντερολογικού Ιατρείου Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), ήταν αυτός που έλαβε αμέσως μετά το λόγο και πρώτος ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση. Όπως επεσήμανε, κάθε χρόνο έχουμε ένα ποσοστό 10% σε νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, κάνοντας αναφορά στη συνέχεια στους παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν την εμφάνισή του. Παράλληλα, παρουσίασε και πρακτικές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αθλητική δραστηριότητα (έντονο βάδισμα), συμπληρώματα ασβεστίου και φολικού οξέος, ελάττωση κατανάλωσης αλκοόλ και καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η κ. Αικατερίνη Κόγκα, Ιατρός βιοπαθολόγος – μικροβιολόγος, με τη σειρά της παρουσίασε κάποια στατιστικά στοιχεία εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο οποίος – όπως επεσήμανε – είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος, που «χτυπάει» σχεδόν ισάξια άνδρες και γυναίκες και ανθρώπους κατά 80% ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών. Η ίδια σημείωσε ακόμα πως στο 1/3 των περιπτώσεων οδηγεί στο θάνατο, ενώ το γεγονός πως ο καρκίνος αυτής της μορφής αναπτύσσεται αργά και σταθερά κατά τη διάρκεια πολλών ετών, σε συνδυασμό με την πρόληψη και την εξέταση, τον καθιστούν ιάσιμο.

Συγχρόνως η κ. Κόγκα κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν το ΚΕΠ Υγείας και να πραγματοποιήσουν την εξέταση Mayer κοπράνων, που είναι μία απλή μέθοδος και στο ΚΕΠ μπορεί κάποιος να την κάνει μόλις με 3 ευρώ. Απαιτεί μόνο ένα δείγμα κοπράνων 10g, που συλλέγονται σε ένα καθαρό πλαστικό δοχείο (ουροσυλέκτη). Προσφέρει 60% διάγνωση του καρκίνου και 40% διάγνωση των πολύποδων. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο: www Kepygeias.gr.

Κλείνοντας την ενημερωτική εκδήλωση, ο κ. Κούτρας έκανε μία επισύναψη όλων όσων ειπώθηκαν, συνιστώντας για κατανάλωση τρόφιμα μακροζωϊας (όσπρια, λαχανικά, λάδι, ψωμί ολικής αλέσεως κλπ.), τακτικό και έντονο βάδισμα (γύρω στα 45 λεπτά), αποφυγή ζάχαρης, καπνίσματος, οινοπνεύματος («πρέπει να φθάσουμε στο 10%», είπε), προσθήκη ασπιρίνης και γαλακτοκομικών προϊόντων, τονίζοντας πως «θα πρέπει να κινηθούμε μ' ένα μέτρο σ' αυτά τα υγειονομικά μέτρα».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ακόμα εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεόφιλος Κορωνάς, ο πρόεδρος του ΝΠ ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Στέργιος Διαμάντης, γιατροί, φυσιοθεραπευτές και πολίτες (η παρουσία των οποίων ωστόσο κρίνεται μικρή, μπροστά σ' ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας).

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής