breaking news Νέο

Στις εθνικά κρίσιμες στιγμές κλείνουμε τους λιγνιτικούς ηλεκτρικούς σταθμούς!

Στις εθνικά κρίσιμες στιγμές κλείνουμε τους λιγνιτικούς ηλεκτρικούς σταθμούς!

Εθνικά κρίσιμες οι διερχόμενες στιγμές, με την απειλή της Τουρκίας να είναι διαρκής και αυξανόμενη. Ποιος θα περίμενε λοιπόν μια ελληνική κυβέρνηση, αντί να δυναμώσει τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, να τις...κλείσει! Τη στιγμή που στο νέο σταθμό «Πτολεμαϊδα 5» τα φίλτρα της θα κρατούν όλα τα μικροσωματίδια, ενώ θα γίνεται και αποθειοποίηση. Επειδή ακούγονται πολλά για τη Γερμανία και τις...χρυσές ευκαιρίες που θα βρουν οι «επενδυτές» της στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, «επενδύοντας» σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με άτοκα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, αξίζει να τονίσουμε τα εξής : Η Γερμανία παράγει το 44% της ενέργειάς της από λιγνιτικές μονάδες, που θα κλείσουν μέχρι το...2038, ενώ η «Ψωροκώσταινα» τις κλείνει το 2028. Οι μονάδες της Γερμανίας κατασκευάστηκαν το...1965!».

«Αυτή τη στιγμή οι ΑΠΕ επιδοτούνται με 4,5 δις ευρώ, τα οποία, αν πήγαιναν στον εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μονάδων, θα είχαμε τις καθαρότερες μονάδες στον κόσμο. Οι ΑΠΕ δεν αφαιρούν από το σύστημα ούτε μια θερμική μονάδα, το μόνο που κάνουν είναι να αντικαταστήσουν το λιγνίτη με το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Για κάθε 100 MW εγκατεστημένη ισχύ από ανεμογεννήτριες χρειαζόμαστε θερμή εφεδρεία από θερμικές μονάδες αμέσου αποδόσεως 110MW( τέτοιες είναι οι του φυσικού αερίου και τις πληρώνουμε σαν ΑΠΕ). Έχουμε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 7000 MW περίπου. Εάν οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα κουτουρού, έπρεπε να έχουν κλείσει όλες οι άλλες μονάδες, είτε λιγνιτικές, είτε φυσικού αερίου, είτε υδροηλεκτρικές. Δυστυχώς δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αξιόπιστη και ικανή να εξασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία του διασυνδεδεμένου δικτύου», αναφέρει σχετικά ο Στέργιος Σιλιγκούνας, συνταξιούχος υπάλληλος της ΔΕΗ.

Φανταστείτε λοιπόν να υπάρξει πολεμική σύρραξη με την Τουρκία στο άμεσο μέλλον και εμείς να περιμένουμε...φυσικό αέριο από τον Ερντογάν! 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής