breaking news Νέο

«Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Θεσσαλονικιός Ιστορικός Ερευνητής Πέτρος Στ. Μεχτίδης (γεν. 1971), στην εξαιρετικά τεκμηριωμένη Μελέτη του «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή» (Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2020), πραγματεύεται τα γεγονότα από το 1918 μέχρι το 1923 που σχετίζονται με την εξεταζόμενη περίοδο.

Ο Πέτρος Στ. Μεχτίδης, συνεπής και επίμονος ερευνητής, καταπιάνεται με σοβαρότητα και ψυχραιμία με το δύσκολο θέμα του, το οποίο και εξετάζει πολύπλευρα και σε βάθος.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του, ο εμβριθής Συγγραφέας παρουσιάζει την προϊστορία της ελληνικής παρουσίας στην Μικρά Ασία, τις διπλωματικές διεκδικήσεις της Ελλάδας, την διαμάχη Βενιζελικών και Βασιλοφρόνων, την απόβαση του 1919 και τις νίκες του 1920 και 1921. Ακόμη, αναλύονται οι αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις προς την Άγκυρα, η δραματική υποχώρηση του 1922, η τραγωδία της Σμύρνης, καθώς και οι διωγμοί και η προσφυγιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με μία σύντομη ανάλυση της Συνθήκης της Λωζάνης, που από το 1923 μέχρι τις μέρες μας επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που ο σύγχρονος φιλίστορας αναγνώστης μπορεί να βρει απαντήσεις σε πάμπολλα ερωτήματα.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής