breaking news Νέο

Μείωση ενοικίου 40%: Για ποια μισθώματα μπορεί να επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2020

Μείωση ενοικίου 40%: Για ποια μισθώματα μπορεί να επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2020

Σε κοινή πρόταση για οικειοθελή μείωση επαγγελματικών ενοικίων έως 40% μέχρι το τέλος του 2020 κατέληξαν οι επαφές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (ΕΣΑ).

Στην πρότασή τους για τη μείωση ενοικίου, ΠΟΜΙΔΑ και ΕΣΑ ζητούν από την πολιτεία να νομοθετήσει την ήδη ισχύουσα για τις αναγκαστικές μειώσεις φορολογική επιστροφή του 30% της απώλειας ενοικίων, ως κίνητρο και για όσες μειώσεις μισθωμάτων έως 40% συμφωνηθούν οικειοθελώς μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, για το διάστημα έως 31.12.2020.

Οι πρόεδροι των δύο φορέων, Στράτος Παραδιάς και Σταύρος Καφούνης, δήλωσαν τα εξής για τα επαγγελματικά ενοίκια:

«Η ανάγκη συνέχισης της στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να επιβιώσουν στη δύσκολη μετά Covid-19 εποχή είναι δεδομένη και ιδιαίτερα όσων στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίοι αναμένουν να καλύψουν τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους, με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ, από τα ενοίκια των ακινήτων τους.

»Με την από 10.07.2020 απόφαση του ΥΠΟΙΚ η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των επαγγελματικών μισθωμάτων περιορίστηκε σε πέντε μόνο τομείς δραστηριότητας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος από την αρχή της κρίσης είχε διεκδικήσει αποφασιστικά την εν λόγω μείωση, είχε ζητήσει επίμονα τη συμπερίληψη και του εμπορίου στους τομείς αυτούς, μέχρι το τέλος του έτους 2020. Η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει την επιδότηση των μισθωμάτων που περικόπηκαν με κρατικές αποφάσεις, ενώ είχε παράλληλα καλέσει τους ιδιοκτήτες να κάνουν ό,τι κρίνουν κατά περίπτωση αναγκαίο ο καθένας, για να βοηθήσουν τους ενοικιαστές τους να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.

»Εν όψει του ότι με την απόφαση αυτή τα αιτήματά μας δεν έγιναν δεκτά, ενώ ήδη βρισκόμαστε στη μέση ενός κρίσιμου μήνα για την οικονομία, αναζητήσαμε έναν κοινό τρόπο επιτυχούς άμεσης προσέγγισης του θέματος, με γνώμονα το αμοιβαίο και το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον. Μετά από εξαντλητικό διάλογο, με την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τις οργανώσεις μας, ζητούμε από την πολιτεία να νομοθετήσει την ήδη ισχύουσα για τις αναγκαστικές μειώσεις φορολογική επιστροφή του 30% της απώλειας ενοικίων, ως κίνητρο και για όσες μειώσεις μισθωμάτων έως 40% συμφωνηθούν οικειοθελώς μεταξύ των δύο πλευρών, για το διάστημα έως 31.12.2020.

»Η υιοθέτηση από την κυβέρνηση της κοινής πρότασης των οργανώσεών μας για την σχεδόν συμβολική, αλλά απόλυτα αναγκαία, επιβράβευση των εκμισθωτών εκείνων που θα ανταποκριθούν οικειοθελώς και χωρίς το στοιχείο του καταναγκασμού στην πρόταση αυτή, θα διευκολύνει τη συναίνεση εκεί ακριβώς που είναι αναγκαία για να διασωθούν υφιστάμενες μισθώσεις, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, θα συμβάλει ουσιαστικά στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και θα προστατεύσει τελικά τα φορολογικά έσοδα του κράτους, αλλά και την κτηματαγορά από ένα ακόμη καταστροφικό "πισωγύρισμα"!

»Οι Ε.Σ.Α και ΠΟΜΙΔΑ, με την παρούσα πρότασή μας, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι παρεμβαίνουμε με σοβαρότητα στον δημόσιο διάλογο, προτείνοντας στην πολιτεία βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα συνεργασίας και συνεννόησης, θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή αποτελεί ένα μοναδικό τέτοιο παράδειγμα προς την κοινωνία και ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση, που θα επικροτηθεί από όλους και θα δικαιωθεί από το αποτέλεσμά της».

 

«Ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι ελεύθερος να κρίνει τι τον συμφέρει»

Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι «οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες δεν θα θιγούν στο παραμικρό από ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο δεν θα τους αφορά. Ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι ελεύθερος να κρίνει τι τον συμφέρει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, και όχι πλέον υποχρεωμένος να υποστεί αναγκαστική μείωση στο μίσθωμά του» και καταλήγει ως εξής:

«Ο στόχος της κοινής πρότασης είναι λοιπόν να ανατεθεί στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, να λύσουν το πρόβλημα αυτό, όπου πραγματικά υπάρχει. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να τερματίσει οριστικά το υποχρεωτικό “κούρεμα” των ενοικίων (και ήδη το τερμάτισε στα μισθώματα κατοικιών) και να εμπιστευτεί την κοινωνία, διευκολύνοντας όμως τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, μέσα στα ίδια οικονομικά και φορολογικά όρια που η ίδια καθόρισε μέχρι σήμερα, να σώσουν μισθώσεις, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

»Είναι προφανές ότι αυτό που προτείνουμε, είναι πολύ προτιμότερο από τις μέχρι τώρα υποχρεωτικές μειώσεις, που υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστούν για αρκετό ακόμη διάστημα, όπως σαφέστατα δήλωσε προχθές ο αρμόδιος υφυπουργός, αν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή μας, που είναι και η μόνη διαδικασία που μπορεί να θέσει τέρμα στην οριζόντια και αναγκαστική μείωση των ενοικίων, και να αποκαταστήσει τις σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών!»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής