breaking news Νέο

Σύνοδος Κορυφής : Έχουμε το πλαίσιο για συμφωνία, λέει η Μέρκελ – Επιφυλακτικός δηλώνει ο Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής : Έχουμε το πλαίσιο για συμφωνία, λέει η Μέρκελ – Επιφυλακτικός δηλώνει ο Μακρόν

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθησαν οι 27 ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ και πάλι, χθες Δευτέρα 20 Ιουλίου στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος),  η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε αισιόδοξη σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία.

«Προχθές το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον είναι δυνατή μια συμφωνία» δήλωσε η Μέρκελ, σε δημοσιογράφους καθώς έφτασε για την τέταρτη ημέρα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Reuters.

 

Μακρόν : Υπάρχουν ελπίδες για λύση – Παραμένω επιφυλακτικός

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο» σημείωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

 

Φον Ντερ Λάιεν : Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

Συγκρατημένα αισιόδοξη, εμφανίστηκε  η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

 

 

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και ηγέτες του Νότου

«Η Ελλάδα έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το αυξημένο κύρος του πρωθυπουργού, διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

 

Πάνω από 10 ώρες…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες ξανά σε νέα σύσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας, Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες.

Προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από προχθές το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους φειδωλούς.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής