breaking news Νέο

Χρήστος Κούτρας : «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας λειτουργεί ως ... ένα υπηρεσιακό Συμβούλιο»

Χρήστος Κούτρας : «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας λειτουργεί ως ... ένα υπηρεσιακό Συμβούλιο»

Την (εύλογη) απορία του, αλλά συνάμα και την έντονη δυσαρέσκειά του, για τον τρόπο που λειτουργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασε ο κ. Χρήστος Κούτρας, περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας, μιλώντας στη χθεσινή εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» (12.00-13.00), του Ράδιο Αιχμή-102,8 Fm, με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη.

«Πραγματικά δεν πίστευα σ' αυτά που έβλεπα, μπαίνοντας σε μία σύγκριση για το πώς πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου σε σχέση με αυτές που είχαν να κάνουν με το Νομαρχιακό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, στα οποία και συμμετείχα ως δημοτικός σύμβουλος σ' αυτά. Ο τρόπος που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, δεν τιμά κανέναν. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καταστατικό λειτουργίας και δεν μπορεί να μην υπάρχει η αντιπολίτευση. Η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Τζιτζικώστα παρουσιάζεται κατά τρόπο να λειτουργεί χωρίς αντιπάλους. Είναι δυνατόν να μη συμμετέχει η αντιπολίτευση; Γι' αυτό φρονώ πως θα πρέπει να λειτουργήσει πιο δημοκρατικά το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο με τον τρόπο που λειτουργεί, κάθε άλλο παρά τέτοιο χαρακτήρα έχει. Ένα περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ως ...ένα υπηρεσιακό συμβούλιο. Οπότε, επαναλαμβάνω, η εικόνα λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου δεν συνάδει με το ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει αυτό», επεσήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε : «Το παρόν περιφερειακό συμβούλιο, στο δεύτερο χρόνο της θητείας του που συμμετέχω κι εγώ, είναι ένα όργανο, στο οποίο κανείς περιφερειακός σύμβουλος δεν πάει με όρεξη. Ακόμα και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης δεν έχουν άποψη. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, οι επικεφαλής των παρατάξεων να ψηφίζουν χωρίς να εκφράζονται. Επιχειρήθηκε δύο φορές να γίνει αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, που έχει να κάνει από τη θητεία του πρώην Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και έμεινε έτσι. Είναι ένα καταστατικό λειτουργίας κατάπτυστο. Οπότε καλό είναι να μας στείλουν το καταστατικό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης και με βάση αυτό να ψηφίσουμε κάτι αντίστοιχο και στη δική μας περίπτωση εδώ».

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ο κ. Κούτρας διέγνωσε πως «έχοντας ο κ. Τζιτζικώστας ισχυρή πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, ενώ θα έπρεπε να τεθούν προ ημερησίας διάταξης θέματα και να τα συζητήσουμε. Όμως ο Περιφερειάρχης βλέπει τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου ως μία ... λειτουργία ενός υπηρεσιακού συμβουλίου».

Ο κ. Κούτρας έκρινε ακόμα πιο δύσκολη τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου εδώ και τρεισήμισυ μήνες με την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την – εκ των πραγμάτων – πραγματοποίηση των συνεδριάσεων αυτού με τηλεδιάσκεψη. Θέτοντας συγχρόνως αναγκαίο το να τεθούν ζητήματα μείζονος σημασίας (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί), ενώ αναφερόμενος στα δάση τόνισε «να υπάρξει διάλογος με τους δασολόγους και να δημιουργηθούν κι άλλες αντιπυρικές ζώνες».

 

«Ο κ. Τζιτζικώστας στο τέλος δεν θα έχει να επιδείξει κανένα έργο»

Σ' ό,τι αφορά στην απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ, για την οποία η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επαίρεται ότι έρχεται πρώτη ανά την ελληνική επικράτεια, ο κ. Κούτρας εξήγησε πως «αυτό έχει να κάνει με το ότι «υπάρχει καθυστερημένο ΕΣΠΑ (2014-2020), το οποίο και προστίθεται και με τα δύο κρατικά ζητήματα, κόμβοι, μετρό, θέλουν να τα εντάξουν στα δικά μας. Οπότε η πλειονότητα των κονδυλίων είναι εκτός αγοράς. Πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε εταιρίες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Και πολύ φοβούμαι, ότι με αυτή τη συνεχιζόμενη πολιτική, ο κ. Τζιτζικώστας, 11 χρόνια Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, δεν θα έχει να επιδείξει κανένα έργο στο τέλος. Κι αυτό δεν θα έχει ξαναγίνει».

 

4 ζητήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την Ημαθία

Ο ίδιος, προβαίνοντας σε μία αναφορά για έργα, τα οποία και εξακολουθούν να ταλανίζουν την Ημαθία, έθεσε τη δημιουργία νέου διοικητηρίου («ενώ υπήρχε μελέτη, κάνουν τώρα νέα μελέτη, γιατί χάθηκε, λέει, η προηγούμενη. Είναι ντροπή το ότι υπήρχε μελέτη και να δίνουμε χρήματα για νέα μελέτη)», επεσήμανε, το δρόμο Πατρίδας – Εγνατίας Οδού («το «κούμπωμα» του οποίου είναι καλύτερα να γίνει στη Βέροια – όπως παλαιότερα είχε προκρίνει ο κ. Γαβριηλίδης και έχει εκφράσει ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης – και που οικονομικά είναι η πιο συμφέρουσα πρόταση», υποστήριξε), το θέμα της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ ΑΕ («είναι δυνατόν να μην έχουμε τελειώσει με τους καταπατητές; Τί περιμένουμε; Το Φεβρουάριο του 2012, επί Υπουργού Γεωργίας του Κώστα Σκανδαλίδη, ήταν ευκαιρία στο χώρο εκεί να πάει το Τελωνείο, το Χημείο, το Κτηνιατρείο, το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Εισαγωγών Εξαγωγών. Πρέπει να βρεθεί τρόπος και το κράτος ή η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να κάνει τις υποδομές και όχι  η ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ, το 51% των μετοχών της οποίας έχει η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας. Είναι μια υπόθεση που δεν προχωράει», σημείωσε χαρακτηριστικά) και την Τάφρο 66, (θέτοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν σταθμοί με την είσοδο των νερών από την Πέλλα στο νομό, οι οποίοι και θα ελέγξουν την τοξικότητα των νερών πρώτα και μετά να προχωρήσουν σε καθαρισμό της κοίτης. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν άνθρωποι δραστήριοι, που θα κινήσουν τέτοιες διαδικασίες. Δεν κινείται τίποτα. Και επ' αυτού ακόμη να αναφερθεί ότι δεν έχουμε μελετήσει το πόσιμο νερό και το αν ο υδροφόρος ορίζοντάς του συνδέεται με την Τάφρο 66. Κι ο καθείς πιστεύω σε μία τέτοια περίπτωση να αντιλαμβάνεται τί σημαίνει αυτό για την υγεία των ανθρώπων, που ζουν σε παράχθιες περιοχές της τάφρου 66», τόνισε).

 

Κορονοϊός : Τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται

Ο Χρήστος Κούτρας, ως διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ημαθίας, ειδικός λοιμωξιολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος για την πανδημία, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην εξέλιξη της παγκόσμιας απειλής του covid-19 και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν γι' αυτόν, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. «Είναι μέτρα, που τα είχα επισημάνει από τον περασμένο Μάρτιο και τώρα έρχονται να με επιβεβαιώσουν», επεσήμανε αρχικά και κατέστησε σαφές αμέσως μετά πως «αυτοί που μολύνονται με SARS covid – 2 ευθύνονται για το 80% της εξάπλωσής του», ενώ αναφερόμενος στα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται, εστίασε στην αποφυγή της παρουσίας μας σε κλειστούς χώρους ή δυνατόν τη μείωση του χρόνου μέσα σ' αυτούς», τη χρήση μάσκας με υψηλή αναπνευστική προστασία (FFρs) στα αεροπλάνα, τον καλό εξαερισμό σε δημόσια κτίρια, γηροκομεία, σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Σημείωσε δε, (σύμφωνα και με αυτά που ζητάει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) πως «στην εκπαίδευση είναι προαιρετική η χρήση της μάσκας. Όμως είναι απαράδεκτο να μη φορούν μάσκα οι εκπαιδευτικοί. Μάσκα, όπως λέει το Χάρβαρντ, θα πρέπει να φορούν και τα παιδιά».

Όσο για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας , ο ίδιος είχε να πει : «Ο ιός σιγά – σιγά θα εξασθενίσει και δεν θα έχει τη μεταδοτικότητα που βλέπουμε. Όμως είμαστε σε μία περίοδο που θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, κινούμενοι με αστικά, αεροπλάνα και κάνοντας χρήση του ασανσέρ».

 

Μέσα στο 2021 η παρασκευή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου

Ο κ. Κούτρας, μάλιστα, προέβλεψε ότι με την εύρεση εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, πιθανόν να μη χρειασθεί να εμβολιασθεί ο κοινωνικός πληθυσμός, εφόσον μέχρι τότε θα έχει εξασθενίσει ο ιός. Πάντως, εκτίμησε ότι η παρασκευή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι σε θέση να υπάρξει μέσα στην επόμενη χρονιά (2021). Και έως τότε, επανέλαβε πάλι, «να μη χαλαρώνουμε και να εφαρμόζουμε τα μέτρα, με τους γάμους και τα πανηγύρια αυτήν την εποχή να σταματήσουν».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής