breaking news Νέο

Προκαταβολή φόρου: Κούρεμα - ανάσα έως και 100%

Προκαταβολή φόρου: Κούρεμα - ανάσα έως και 100%

Μειώσεις τριών ταχυτήτων στην προκαταβολή του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για το 2021 αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο. Η ρύθμιση - σωσίβιο αναμένεται να λειτουργήσει εκτονωτικά στην πίεση κου ασκείται στη ρευστότητα των επιχειρήσεων υπό το βάρος των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας. Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το πόσο επηρεάστηκαν από την πανδημία με την προκαταβολή φόρου να μηδενίζεται για όσες δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από τον COVID-19.

Οι επιχειρήσεις που βγήκαν αλώβητες από την υγειονομική κρίση (εκείνες που διατήρησαν ή αύξησαν τα έσοδά τους) θα πληρώσουν στο ακέραιο την προκαταβολή του φόρου για το 2021. Όσες είδαν έστω και 5% μείωση στον τζίρο το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα δικαιούνται έκπτωσης από 30% και άνω, στην προκαταβολή. Οι μεγάλες ευνοημένες του μέτρου είναι οι εταιρείες με μείωση κύκλου εργασιών (τζίρου) από 35% και πάνω (ακτοπλοϊκές, αεροπορικές) όπως επίσης και οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή της προκαταβολής για το επόμενο έτος.

Ο λογαριασμός που θα πληρώσουν φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναμένεται να ελαφρύνει έως 85% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να είναι μηδενική ή ακόμα και να προκύπτει επιστροφή φόρου. Για τις επιχειρήσεις το… ξεφούσκωμα των φορολογικών βαρών είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω και της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των κερδών κατά 5 μονάδες και συγκεκριμένα από 29% σε 24%. Υπολογίζεται πως η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μόνο από το κούρεμα έως 100% της προκαταβολής φόρου το κράτος θα απολέσει φέτος έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσα στο 2021 υπό μορφή επιστροφής φόρου, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να μετακυλίσει το δημοσιονομικό κόστος στον φετινό προϋπολογισμό, που ελέω πανδημίας θα είναι ούτως ή άλλως ελλειμματικός.

Η ασφυξία που έχει προκληθεί στο επιχειρείν από την δραματική υποχώρηση του τζίρου, τις συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις και την έλλειψη ρευστότητας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για φορολογικές «ανάσες» που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν. Η μείωση η και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για κάποιες επιχειρήσεις θα ελαφρύνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη στο νέο οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός.

 

Ποιους αφορά η μείωση

Επιχειρήσεις όπως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, courier που δεν τις… ακούμπησε η κρίση και αύξησαν τον τζίρο και τα κέρδη τους την περίοδο της επέλασης του κορονοϊού θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος. Από την άλλη πλευρά, αισθητά μειωμένη προκαταβολή θα κληθούν να πληρώσουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που τα έσοδά τους κατέρρευσαν από τη μια στιγμή στην άλλη λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Αν η προκαταβολή φόρου παρέμενε ακέραια στο 100%, χιλιάδες επιχειρήσεις θα επιβαρύνονταν φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με υπερβολικά ποσά φόρων τα οποία λόγω της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας που έφερε ο COVID-19, δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσουν στο δημόσιο. Η οικονομική καταιγίδα που ξέσπασε στην πραγματική οικονομία από την πανδημία έπληξε καίρια την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί πως ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολή φόρου εφαρμόζεται επί του κύριου φόρου ο οποίος αναλογεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης του προηγούμενου έτους. Η μείωση ή και η… εξαφάνιση της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει με επανεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και θα καθοριστούν οι νέες μηνιαίες δόσεις πληρωμής του φόρου Συνεπώς, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν κανονικά τον φόρο εισοδήματος χωρίς την έκπτωση και μετά θα τους αποσταλούν νέα εκκαθαριστικά με την ψαλιδισμένη προκαταβολή και τις περισσότερες δόσεις αποπληρωμής του φόρου.

 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, η προκαταβολή φόρου μειώνεται ως εξής:

1. Για μείωση τζίρου 5-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.

2. Για μείωση τζίρου 15,1-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.

3. Για μείωση τζίρου 25,1-35%, η μείωση φόρου θα είναι 70%.

4. Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

5. Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

- Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019.

- Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής