breaking news Νέο

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες σε Ελλάδα και Κύπρο για την Αγία Σοφία – Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες σε Ελλάδα και Κύπρο για την Αγία Σοφία – Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες

Πένθιμα χτύπησαν την Παρασκευή οι καμπάνες σε δεκάδες ναούς της Ελλάδας, την ώρα που στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινούσε η μουσουλμανική προσευχή, σφραγίζοντας τη μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος τέλεσε την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Μητρόπολη Αθηνών.

 

Πένθιμες καμπάνες και μεσίστιες σημαίες

Πένθιμα χτύπησαν για μισή ώρα από τις 12 την Παρασκευή το μεσημέρι οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος κάλεσε τους πιστούς σε πανστρατιά προσευχής.

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες στον Ι.Ν του Θεού της Σοφίας.

 

Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε Εκκλησίες σε αρκετές περιοχές

Πένθιμα χτύπησαν την Παρασκευή από το πρωί οι καμπάνες σε εκκλησίες της Πάτρας σε ένδειξη θλίψης για την Αγία Σοφία.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που αποφάσισε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών για να αναδείξει την αντίθεσή της, στη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tempo24 ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ανοσιούργημα» της Τουρκίας.

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της Κρήτης στις 12 την Παρασκευή το μεσημέρι , σε ένδειξη θλίψης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Την απόφαση αυτή έλαβε έπειτα από συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Σον ίδιο ρυθμό χτύπησαν οι καμπάνες και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια, για να εκφραστεί η θλίψη και η πικρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με απόφαση των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα για δέκα λεπτά, ενώ παράλληλα τελέστηκε παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο «ως έκφραση της έντονης προσευχητικής αγωνίας υπέρ των ιερών και των οσίων του Γένους μας και ως δέηση για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

 

Πένθιμα χτυπήσαν οι καμπάνες και στην  Κύπρο

Με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, και στην Κύπρο, οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα για την Αγία Σοφία. Σε όλους τους Ναούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειες την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι και επί διάστημα πέντε λεπτών, οι καμπάνες έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας στην «αυθαίρετη, απαράδεκτη, και εγκληματική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους Τούρκους», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής