breaking news Νέο

Προκλήσεις από τους Τούρκους και στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου

  • Προκλήσεις από τους Τούρκους και στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου
  • Προκλήσεις από τους Τούρκους και στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου

Μέρα δεν περνά που να μην προκαλούν παντοιοτρόπως οι Τούρκοι σε βάρος της χώρας μας! Έχοντας μεσολαβήσει μόλις πέντε 24ωρα από την 24η Ιουλίου, που ξημέρωσε μία «μαύρη» ημέρα για την Ορθοδοξία, ημέρα που ο εμβληματικότερος ναός - σύμβολό της, η Αγία Σοφία, άνοιξε τις πύλες της ως τζαμί, με χιλιάδες πιστούς του Ισλάμ να περνούν τη μεγαλειώδη θύρα του, για να προσευχηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι «γείτονές» μας επιδόθηκαν σε μια άλλη προκλητική ενέργεια, η οποία έλαβε χώρα στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, που άνοιξε χθες - επιτέλους - ύστερα από πέντε χρόνια.

Εκεί όπου ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ, εγκαινίασες το ιστορικό μνημείο, δόθηκε ένα ακόμα σόου από την πλευρά της γείτονος χώρας. Μετά το κόψιμο της κορδέλας και την ανάκρουση του τουρκικού ύμνου, ορειβάτες ανέβηκαν στους βράχους - που πλέον είναι ασφαλισμένοι με συρματόσχοινα - και άπλωσαν μια τεράστια τουρκική σημαία!

Να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορική μονή, που βρίσκεται γαντζωμένη πάνω στους απόκρημνους βράχους του όρους Μελά, ήταν κλειστή τα τελευταία χρόνια λόγω εργασιών αναστήλωσης και επρόκειτο να ανοίξει από τα τέλη Μαΐου, αν δεν είχε προκύψει η φονική πανδημία. Ενώ να αναφέρουμε ακόμα ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, το Μάιο του 2019, οι τουρκικές αρχές είχαν ανοίξει ένα μέρος της μονής και είχαν ανακοινώσει ότι θα άνοιγαν το υπόλοιπο φέτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα έδιναν άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να τελέσει στις 15 Αυγούστου τη Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την Ορθοδοξία.

 

«Με την πράξη τους αυτή οι Τούρκοι έδειξαν ποιοί είναι...»

«Είναι μια άλλη απαράδεκτη πράξη και ένα φθηνό σόου αυτό που έκαναν οι Τούρκοι την Τρίτη 28 Ιουλίου, ημέρα των εγκαινίων της Ιεράς μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Μέσα σ' όλη αυτή τη συγκίνηση που προκάλεσε σ' όλο τον ορθόδοξο κόσμο το άνοιγμα και πάλι αυτής της ιστορικής Μονής, όπου - όπως μαθαίνουμε - δόθηκαν συνολικά 12 τμήματα, οι Τούρκοι έδειξαν για μια ακόμα φορά με την πράξη τους αυτή ποιοί είναι...», σχολίασε με δηκτικό τρόπο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Μπάμπης Καπουρτίδης, πρώην πρόεδρος και νυν έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, μέλος του ΔΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και υπεύθυνος συντονιστής της επιτροπής της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου, καθώς και μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

 

Στενοχώρια

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, «αν και άνοιξε και πάλι η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, το ερώτημα είναι ποιός θα πάει από την Ελλάδα να την επισκεφθεί, είτε για πρώτη φορά είτε και πάλι. Και πρώτα πρώτα εμείς σαν Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, που κάθε χρόνο μέλη του ΔΣ πηγαίναμε σ' αυτό το ιστορικό μέρος και στο εν λόγω μνημείο, βλέποντας τη συνεχή και κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, αλλά και με την πανδημία του νέου κορονοϊού».

Προσέθεσε, δε, πως «είναι μεγάλη η στενοχώρια μας φέτος, που δεν θα πάμε στην Τραπεζούντα του Πόντου και δεν θα συναντήσουμε εκεί δικούς μας ανθρώπους, αλλά και να δούμε και κάποια άλλα σημαντικά μνημεία».

Τέλος, πέρα από τα εγκαίνια που έγιναν χθες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, με την παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ, συγχρόνως, ύστερα από δύο χρόνια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, είναι επισκέψιμη για το κοινό και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, η οποία επίσης μετατράπηκε σε τζαμί πριν από επτά χρόνια.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Καπουρτίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής