breaking news Νέο

Ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ημαθίας για τις επισκέψεις Καρασαρλίδου στα ειδικά σχολεία Βέροιας

Ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ημαθίας για τις επισκέψεις Καρασαρλίδου στα ειδικά σχολεία Βέροιας

   Οι σχετικά πρόσφατοι πανηγυρισμοί του υπουργού παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς (χρηματοδότηση και προσωπικό) καθώς και οι επισκέψεις κυβερνητικών βουλευτών σε διευθύνσεις και σχολεία της χώρας δεν είναι τίποτε άλλο παρά επικοινωνιακά τερτίπια και προσφέρουν συγκάλυψη στην επίθεση που δέχεται η ειδική αγωγή και το δημόσιο σχολείο στο σύνολό του.

   Ο εμπαιγμός των κυβερνώντων κομμάτων δεν είναι κάτι καινούριο. Έρχεται από το παρελθόν με παρόμοιες εξαγγελίες των εκάστοτε υπουργών παιδείας π.χ για έναν ΑΣΕΠ που δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα την συσσώρευση χρόνιων προβλημάτων στην ειδική αγωγή και τις δομές όπου παρέχεται  (Σ.Μ.Ε.Α.Ε., τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη), φρούδες ελπίδες για μαζικούς διορισμούς και ανάκληση τους την επομένη λόγω φραγμού στους διορισμούς από τους θεσμούς και συνεχίζεται. Με την παλιά συνταγή της εξίσωσης και αντικατάστασης των πάγιων-διαρκών αναγκών με «λύσεις» προσωρινού χαρακτήρα π.χ. αντί για μόνιμο  προσωπικό υπάρχουν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, ακατάλληλα σχολικά κτίρια για Α.Μ.Ε.Α, ελλιπής χρηματοδότηση, μη εκπαιδευμένοι εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή, προβλήματα μεταφοράς των μαθητών  με γονείς και εκπαιδευτικούς σε απόγνωση.

   Η επιλεκτική προβολή κάποιων ελάχιστων σχολείων ως πρότυπα λειτουργίας χρησιμοποιείται ώστε να εδραιωθεί η αντίληψη στην κοινωνία πως συνολικά η ειδική αγωγή λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική καθώς, πάρα πολλά από τα ειδικά σχολεία σημειώνουν ελλείψεις τέτοιας έντασης που το πρώτο κουδούνι να τα βρίσκει με έναν και μόνο δάσκαλο ή μια ειδικότητα. Η συνέχεια γνωστή με το υπουργείο να προσλαμβάνει ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας πολλοί από αυτούς για 10η ή 15η σχολική χρονιά  με αποτέλεσμα πολλές από τις ανάγκες των σχολείων είτε να καλύπτονται με σημαντική καθυστέρηση είτε ποτέ. Η κατάσταση αυτή φέρνει πολλαπλές συνέπειες στις οικογένειες των μαθητών όσο και στους νέους εκπαιδευτικούς, εδραιώνοντας ταυτόχρονα την αντίληψη του εργασιακού καθεστώτος της επισφάλειας, της ελαστικής εργασίας αποκλειστικά εξαρτώμενης από τα ΕΣΠΑ. Τέλος, όχι μικρότερης σημασίας είναι και η φτωχοποίηση, βαθιά ταξική στην προέλευσή της, που βάλει διπλά τους μαθητές ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους σε βαθμό τέτοιο που εντάσσονται στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων.

 

  Δεν χωρά αμφιβολία ότι και οι επισκέψεις στα σχολεία ειδικής αγωγής της Βέροιας της βουλευτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Φρόσως Καρασαρλίδου κινούνται στο πνεύμα του success story προκειμένου να ενισχύσουν την κυβερνητική προπαγάνδα περί ομαλότητας της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Επιπλέον συμβάλλουν ώστε να παγιωθεί η αντίληψη ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν κανονικότητα της λειτουργίας των σχολείων αλλά και της ζωής μας στην ολότητά της.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής