breaking news Νέο

Βελισσάριος Κοσσυβάκης : «Να διεκδικήσουμε Νόμπελ για τους γιατρούς Κούβας»

Βελισσάριος Κοσσυβάκης : «Να διεκδικήσουμε Νόμπελ για τους γιατρούς Κούβας»

Συνέντευξη με το Βελισσάριο Κοσσυβάκη (Δ/ντής της Κινηματογραφικής Εταιρείας NEW STAR) -εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής που προωθεί το αίτημα φέτος να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»- είχε στη χτεσινή εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) ο Αλέκος Χατζηκώστας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του υπογράμμισε : «Κόντρα στον οικονομικό αποκλεισμό που της έχουν επιβάλλει για πάνω από 60 χρόνια, η Κούβα στέλνει χιλιάδες ανθρώπους ιατρικού προσωπικού σε 30 χώρες, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στη μάχη και κατά του κορονοϊού».

Τόνισε ότι χάρη στην παρέμβαση των Κουβανών σώθηκαν από τον κορονοϊό πάνω από 80.000 άτομα σε όλον τον κόσμο και μάλιστα σε «δύσκολες» περιοχές. Σημείωσε ακόμη την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας στο νησί της επανάστασης (μόνο 80 θάνατοι), που είναι βασισμένη στο ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιας υγείας που έχει, αλλά και στην πλούσια εμπειρία που διαθέτει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων. Μάλιστα τόνισε οι Κουβανοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό- χάρη στα παραπάνω αλλά και στο όλο σύστημα εκπαίδευσής τους-δεν νόσησε από τον κορονοϊό σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό σε άλλες χώρες!

Για τις κατηγορίες ότι στέλνει ιατρικό προσωπικό στις διάφορες χώρες για τα χρήματα, υποστήριξε ότι η αλληλεγγύη δεν έχει καμία σχέση με παζάρια, καθώς και ότι το προσωπικό πηγαίνει εθελοντικά. Σημείωσε μάλιστα ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η παρουσία των Κουβανών γίνεται μέσω διακρατικής συμφωνίας (που προβλέπει μόνο την απαραίτητη αμοιβή των ιατρών), ενώ όλα τα άλλα είναι δωρεάν, ενώ στις φτωχές χώρες είναι όλα χωρίς χρήματα.

Για το ιατρικό σύστημα της χώρας- «επαναστατική Ιατρική» το χαρακτήρισε-τόνισε ότι «όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν» και μάλιστα «αν κάποιος δεν πάει στο γιατρό, πηγαίνει αυτός στο σπίτι του», ενώ η αναλογία γιατρών προς το συνολικό πληθυσμό είναι 9 γιατροί ανά χίλιους κατοίκους. Επίσης σημείωσε ότι η Υγεία του λαού σχετίζεται όχι μόνο με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με έμφαση στην πρόληψη, αλλά και με την πάλη ενάντια στη φτώχεια αλλά και την αγραμματοσύνη.

Αναφερόμενος στο εμπάργκο το χαρακτήρισε «δολοφονικό» και πως με την κυβέρνηση Τραμπ «πήρε την πλήρη του μορφή». Μάλιστα ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελλήνων πλοιοκτητών, που «έφαγαν πρόστιμο», γιατί μετέφεραν προϊόντα τρίτων χωρών στην Κούβα. Μάλιστα συνδύασε το ζήτημα του εμπάργκο με αυτό της διεκδίκησης Βραβείου Νόμπελ, λέγοντας : «Εμπάργκο όχι, αλληλεγγύη ναι».

Και κατέληξε λέγοντας ότι η Κούβα δείχνει το δρόμο του ανθρωπισμού και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποδεικνύει ότι «τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη».

Σχετικά με την πρωτοβουλία να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve» τόνισε ότι μπορεί τα «Νόμπελ να είναι φορτισμένα αρνητικά», όμως «τα Νόμπελ πρέπει να τα δίνουν οι λαοί «μιας και αυτοί θα πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους για τη μοίρα τους.

Τόνισε ότι στην Πρωτοβουλία αυτή μέχρι τώρα παίρνουν μέρος φορείς από 40 πόλεις της Ελλάδας, (σ’ όλο τον κόσμο πρωτοβουλίες παρόμοιες υπάρχουν σε πάνω από 40 χώρες), ενώ έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες υπογραφές (μέχρι τώρα 46.000)  κάτω από σχετικό κείμενο που κυκλοφορεί. Σημείωσε επίσης τις εκδηλώσεις που γίνονται για το σκοπό αυτό με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, ενώ συζήτησε και την προοπτική πραγματοποίησης ανάλογης εκδήλωσης στη Βέροια το Σεπτέμβριο. Καταλήγοντας υπογράμμισε: «…Η Κούβα μοιράζεται ό,τι έχει. Η Κούβα σώζει Ζωές. Η Κούβα στέλνει γιατρούς, όχι βόμβες. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε την πραγματικότητα. Ναι... να διεκδικήσουμε Νόμπελ για τους Επαναστάτες Γιατρούς σε αυθεντικούς μαχητές της Ειρήνης, του Διεθνισμού, της Αδελφοσύνης και της Ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ανθρωπότητα, ως ελάχιστη αναγνώριση του Άθλου τους...!!!Είναι καιρός πια το Νόμπελ να το δίνουν οι Λαοί...Να γίνει Άμεσα Άρση στο Άδικο Εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα, το νησί της Ελευθερίας...!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΟΥΒΑ!»

(Στη φωτό ο Β. Κοσσυβάκης με την πρέσβη της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina)

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής