breaking news Νέο

Δημαρχείο, 3ο Δημοτικό και πρώην εκπαιδευτήρια Τσαλέρα. Λύνοντας (;) και πληρώντας για προβλήματα του 2100! -Του Γ.Καμπούρη

Δημαρχείο, 3ο Δημοτικό και πρώην εκπαιδευτήρια Τσαλέρα. Λύνοντας (;) και πληρώντας για προβλήματα του 2100! -Του Γ.Καμπούρη

                Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι η σπουδή για την ανταλλαγή του κτιρίου του Δημαρχείου (ανήκει στη Μητρόπολη), με το κτίριο του 3ου δημοτικού σχολείου (ανήκει στο δήμο). Πόσο μάλλον από τη στιγμή που για την αναπλήρωση των ελλείψεων σε σχολικές αίθουσες που θα δημιουργήσει αυτή η ανταλλαγή, προτείνεται η αγορά του πρώην διδακτηρίου Τσαλέρα.

                Δηλαδή, καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αγορά ενός διδακτηρίου και δεν ξέρω πόσα άλλα θα απαιτηθούν για να γίνει ένα αξιοπρεπές  και λειτουργικό διδακτήριο., όταν έχουμε ήδη διδακτήριο !

                Και να πει κάποιος ότι το ιδιοκτησιακό ζήτημα του δημαρχείου πρέπει να λυθεί τώρα, να συμφωνήσω, αλλά από τη στιγμή που είναι παραχωρημένο στο δήμο για 99 χρόνια, το όποιο ζήτημα θα προκύψει κάπου εκεί στο 2100 !!!

                Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμώ, ότι από αυτή τη διαδικασία ωφελημένοι θα είναι η μητρόπολη και ο σημερινός ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων Τσαλέρα, ενώ ο δήμος μας θα είναι ο μεγάλος χαμένος.

                Εδώ να προσθέσω και τη δυσφορία (;) της μητρόπολης που ως ο "κύριος" του δημαρχείου πληρώνει τον ανάλογο ΕΝΦΙΑ και από τη στιγμή της ανταλλαγής θα απαλλαγεί από αυτή τη δαπάνη. Και με την ευκαιρία αναρωτιέμαι, τα έσοδα από το πάρκιν που σήμερα πηγαίνουν στη Μητρόπολη που θα πηγαίνουν μετά την ανταλλαγή ;

                Για τη μητρόπολη αποτελεί διακαή πόθο η απόκτηση του διδακτηρίου του 3ου δημοτικού, από τη στιγμή που θέλει μαζί με το Βήμα του Απ. Παύλου και το Μεντρεσέ Τζαμί να δημιουργήσει ένα θρησκευτικού περιεχομένου πυρήνα. Έργο που θα αυξήσει το πρεστίζ της και θα δημιουργήσει μια σοβαρή πηγή εσόδων με βάση το θρησκευτικό τουρισμό. Παράλληλα όλα αυτά από ότι αντιλαμβάνομαι ίσως να της δώσουν το έναυσμα και για τη διεκδίκηση στο εγγύς μέλλον, άλλων εξίσου "γήινων" και προσωπικών φιλοδοξιών και στόχων.

                Και για να επανέλθουμε στο έργο, αυτό μάλλον έχει και τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας η οποία και προβλέπω να το χρηματοδοτήσει από το επόμενο ΕΣΠΑ. Να γνωρίζουμε όμως ως δημότες, ότι αυτό το ενδεχόμενο πρακτικά σημαίνει ότι θα απορροφήσει σημαντικό ποσοστό από τους συνολικά προβλεπόμενους πόρους για το δήμο μας από το επόμενο πλαίσιο στήριξης.  

                Και αν παρόλα αυτά κάποιος ρωτήσει και γιατί να μη γίνει ; Σωστά, από τη στιγμή που ο δήμος μας δεν αναλαμβάνει αυτός την πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να διεκδικήσει τη δική του πρόταση για την περιοχή. Να σχεδιάσει και να διεκδικήσει ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού πόλου σε μια μοναδική ενότητα, όπου θα συνυπάρχουν οι τρεις θρησκείες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης μας - Βήμα Απ. Παύλου, Μεντρεσέ Τζαμί, Συναγωγή. Ο πόλος αυτός πλαισιώνεται από σημαντικά μνημεία - βυζαντινός πύργος, παλιά δικαστήρια, 3ο δημοτικό (αποτελεί μουσουλμανικό κτίσμα, ενώ την περίοδο του εμφυλίου ήταν και φυλακή). Πόλος από όπου ακτινωτά θα οδηγείται ο επισκέπτης στα μνημεία και τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. (1)

                Στην προοπτική αυτή μάλιστα βλέπω το 3ο δημοτικό ως το πιο ενδεδειγμένο κτίριο όπου θα στεγαστεί το πολύπαθο και ξεχασμένο Μουσείο Εκπαίδευσης. Ένα (υπο)έργο ικανό να εκμεταλλευτεί την δυναμική του μαθητικού τουρισμού, παράλληλα με το θρησκευτικό τουρισμό που έτσι και αλλιώς υπάρχει με σημείο αναφοράς το βήμα του Απ. Παύλου. Αλλά ας μην επεκταθώ άλλο σε αυτή τη συζήτηση. (2)

                Αλλά με την κυοφορούμενη, διαδικασία η προοπτική ενός τέτοιου συνολικού έργου ακυρώνεται, από τη στιγμή που η περιοχή και η δυναμική της τεμαχίζεται και η πόλη μας δεν έχει να μας προσφέρει άλλες "ευκαιρίες" για ανάπτυξη. Και από όσο θυμάμαι, δεν έχουμε δει κάποια αναπτυξιακή πρωτοβουλία από τη μεριά του δήμου εδώ και χρόνια.

                Λυπάμαι που δεν γίνεται αντιληπτή η ζημιά που θα γίνει στην πόλη μας με αυτή τη διαδικασία. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα βρεθούν να υπερθεματίσουν και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της και μάλιστα να "αφορίσουν" όσους την εναντιώνονται, αλλά έτσι δε θα βγει κανένα τεκμηριωμένο και "ψύχραιμο" αποτέλεσμα. Καλύτερα λοιπόν να παγώσει αυτή η διαδικασία και να την ξαναδούμε πιο ολοκληρωμένα και κυρίως να κλείσουν τα στόματα αυτών που βλέπουν πίσω από αυτή να δημιουργείται ένα "χρέος", που θα ξεπληρωθεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

                Γιάννης Καμπούρης

                Βέροια 28 Ιουλίου 2020

               

                Σημειώσεις : (1) & (2). ΟΙ σχετικές με την περιοχή προτάσεις που εδώ θίγονται ακροθιγώς, για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να τις διαβάσει αναλυτικά στη μελέτη μου "Πολιτιστική Ανάπτυξη ... η Εναλλακτική Ανάπτυξη - για μια νέα αντίληψη και πολιτιστική πολιτική στο Δήμο Βέροιας", έκδοση 2014, σελ. 69-74. - διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από τον υπογράφοντα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής