breaking news Νέο

Μια επιχείρηση καταστολής της σκέψης, της κρίσης, της μνήμης του λαού -Γράφει η Ευγενία Καβαλλάρη

Μια επιχείρηση καταστολής της σκέψης, της κρίσης, της μνήμης του λαού -Γράφει η Ευγενία Καβαλλάρη

Ένα βαρύ πέπλο σιωπής σκεπάζει την πραγματικότητα. Μια καταθλιπτική «ενημέρωση» -ασφυκτικά κατευθυνόμενη- κατασκευάζει πλασματική πραγματικότητα, αποσιωπά ή εξωραΐζει κυβερνητικές αποτυχίες και εγκληματικές ευθύνες, διακινεί ψεύδη, λιβανίζει σπιθαμιαίους «αρχηγούς», εγκλωβίζει σε πλαστές εντυπώσεις, εκφοβίζει, εθίζει σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, υπονομεύει και παραλύει κοινωνικές αντιδράσεις, επιχειρεί να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση και να ακυρώσει κάθε λαϊκή δυναμική. Η διατεταγμένη δημοσιογραφία δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις, κριτικές, αποκαλύψεις. Πολύ περισσότερο διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Το ύφος, οι «νουθεσίες», οι εντολές, πανομοιότυπες. Οι εικόνες από τα νοσοκομεία και την τρέχουσα επικαιρότητα έχουν αυστηρά επιλεγεί. Κανάλια -πρώτα και χειρότερα-, ραδιοφωνικοί σταθμοί, έντυπα, πλήθος ιστοσελίδων, όλα επαναλαμβάνουν -μονότονα- το ίδιο αφήγημα. Όλα πρέπει να εξυπηρετούν, στο μέγιστο βαθμό, την κυβερνητική προπαγάνδα. Όλα είναι ιμάντες των κρατούντων, στην υπηρεσία μιας καταιγιστικής επιχείρησης καταστολής της σκέψης, της κρίσης, της μνήμης -ιστορικής και πρόσφατης- του λαού.

Κλισέ φράσεις. Η «επιτυχία» στη διαχείριση της πανδημίας. Η Ελλάδα «αναγνωρισμένο παγκόσμιο πρότυπο». Ο Μητσοτάκης «σοβαρός και στιβαρός ηγέτης». Ο ελληνικός λαός «ασφαλής», με «εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση, το κράτος, τους θεσμούς, «ευγνώμων» για τους χειρισμούς τους. Είναι το κουραστικό αναμάσημα των κύριων πλευρών του τρέχοντος αφηγήματος για τη «σωτήρια», όπως προβάλλεται, κυβερνητική πολιτική.

Προφανέστατος ο σκοπός τους. Η πολιτική νομιμοποίηση και επιβολή, η ιδεολογική κυριαρχία και ευρύτερα, η σταθεροποίηση και θωράκιση της αστικής εξουσίας.

Πώς έχουν, όμως, τα πράγματα; Ποιοι παριστάνουν τους σωτήρες μας; Τι κρύβεται πίσω από όλον αυτό τον κουρνιαχτό;

Ας δούμε το παράδειγμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία με μπαλώματα, επιμένοντας στην τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Εξακολουθεί να πριμοδοτεί κραυγαλέα την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα υγείας. Με τη διαδικασία των μαζικών τεστ, τη μόνη μέθοδο-προϋπόθεση γνώσης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας, να αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

Αυτοί παριστάνουν τους σωτήρες μας, τους θεματοφύλακες της υγείας και των συμφερόντων του λαού. Η περίφημη «επιτυχία» στη διαχείριση της πανδημίας ήταν η χρονική επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου, με την επιβολή αυταρχικών, αντιδημοκρατικών μέτρων. Για να μην καταρρεύσει το αποδομημένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που λειτουργεί σε οριακά επίπεδα, και μαζί του καταρρεύσει και η πολιτική τους εξουσία. Αυτή είναι η πραγματική τους έγνοια.

Οι «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας τροφοδοτούν, επιπλέον, και εντείνουν την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική αστάθεια και κρίση, επιταχύνουν και μεγιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις της στους λαούς. Η ανεργία εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται πλήττουν, με σφοδρότητα, αμοιβές και δικαιώματα των εργαζομένων. Η διάσωση των καπιταλιστικών οικονομιών σε ολόκληρο τον κόσμο προϋποθέτει νέα αντιλαϊκή επίθεση και παραπέρα φτωχοποίηση ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων. Όλα τα πακέτα μέτρων «στήριξης των οικονομιών» έχουν σαφή επιδίωξη την προκλητική στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας, μοιράζοντας και κάποια ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα. Το ταξικό πρόσημο είναι κραυγαλέο. Γι’ αυτό και οι ανησυχίες τους. Οι κυβερνήσεις τους και τα αστικά πολιτικά συστήματα, όπου γης, θα δοκιμαστούν αναπότρεπτα. Γι’ αυτό παριστάνουν, όλοι τους, τους σωτήρες των λαών τους. Μπας και, προσωρινά, αποφύγουν τη λαϊκή δοκιμασία, απομακρύνουν τα λαϊκά ξεσπάσματα. Στο χέρι των λαών και των φορέων του, είναι η όλη προσπάθεια να πέσει στο κενό!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής