breaking news Νέο

«Εμφύλιοι Πόλεμοι», ππαρουσίαση βιβλίου από τον Δ.Ι. Καρασάββα

«Εμφύλιοι Πόλεμοι», ππαρουσίαση βιβλίου από τον Δ.Ι. Καρασάββα

Ο Βρετανός Ιστορικός και Καθηγητής στο Χάρβαρντ Ντέϊβιντ Άρμιτατζ, στην ενδιαφέρουσα Μελέτη του «Εμφύλιοι Πόλεμοι» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Μτφρ. Μαργαρίτα Μηλιώρη, Ηράκλειον 2020), διερευνά την πιο διαδεδομένη, πιο καταστροφική και πλέον χαρακτηριστική μορφή οργανωμένης βίας στην ιστορία των ανθρώπινων συγκρούσεων.

Ο Ντέϊβιντ Άρμιτατζ επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς επινοείται και πώς μετασχηματίζεται η έννοια του εσωτερικού πολέμου στην μακρά ιστορική διάρκεια. Παρακολουθεί τους εμφύλιους, που έχουν πολλαπλασιαστεί τον 20ο αι., ως παρατεταμένους πολέμους, που εκτοπίζουν ολόκληρους πληθυσμούς και δημιουργούν προσφυγική κρίση, ενώ επίσης αναζωπυρώνονται εύκολα και αφήνουν βαθιά τραύματα στους ανθρώπους και τους λαούς.

Για την κατανόηση αυτού του τραγικού φαινομένου, ο Ντέϊβιντ Άρμιτατζ εξετάζει κατά σειρά τρεις ιστορικές συγκυρίες : την Αρχαία Ρώμη, την πρώιμη νεωτερική Ευρώπη των 17ου και 18ου αι., και την Σύγχρονη Παγκόσμια Εποχή από τα μέσα του 19ου αι. μέχρι τις μέρες μας. Το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο συνιστά μια ιστορία προβληματισμού στο πεδίο των ιδεών και ταυτόχρονα μάς προσφέρει μια γενεαλογία της ιδέας του εμφυλίου.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής