breaking news Νέο

Xρέη κοροναϊού : Ρύθμιση – ανάσα για τους οφειλέτες

  • Xρέη κοροναϊού : Ρύθμιση – ανάσα για τους οφειλέτες
  • Xρέη κοροναϊού : Ρύθμιση – ανάσα για τους οφειλέτες

Παράταση – ανάσα στον χρόνο που θα ξεκινήσει η καταβολή των 12 ή 24 δόσεων της ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες, σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, με γνώμονα τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των οφειλετών, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας συσσωρεύει μαύρα σύννεφα πάνω απο τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η αποπληρωμή των φόρων, των δόσεων και των ασφαλιστικών εισφορών συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ – που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία μέχρι και τον Μάιο – να ξεκινήσει όχι απο τον Ιανουάριο του 2021, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί, αλλά αργότερα, μετά το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους. Ο ακριβής χρόνος θα αποφασισθεί στις κυβερνητικές συσκέψεις των επόμενων ημερών, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και το τελικό σχέδιο της ρύθμισης να κατατεθεί στη Βουλή.

 

Οι επιπτώσεις

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την πορεία της αγοράς και τις επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων στις επιχειρήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που το μέτρο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα και προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:

 

Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι προϋποθέσεις

Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογουμένους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός αυτής.

Αν και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν όταν κατατεθεί η σχετική διάταξη στη Βουλή, η αίτηση της τμηματικής αποπληρωμής των χρεών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που πάγωσαν λόγω του κοροναϊού .

Ενας ελεύθερος επαγγελματίες, για παράδειγμα, ο οποίος έχει αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 3.000 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις πληρώνοντας 250 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και το φθινόπωρο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής