breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»

  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
  • Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»

50 χρόνια συμπληρώθηκαν από την πρώτη καλλιέργεια κηπευτικών υπό κάλυψη (θερμοκήπια) στον Άγιο Γεώργιο, τα οποία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το... δικό τους brand name στην αγορά, κερδίζοντας την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μπροστά σ' ένα γεγονός με τόσο ξεχωριστή σημασία για τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος (ο οποίος, σημειωτέον, συμπληρώνει μόλις δύο χρόνια ζωής – ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015) πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει επετειακή ημερίδα, την Κυριακή το πρωί, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, για την καλλιέργεια κηπευτικών υπό κάλυψη, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, του Δήμου Βέροιας, του Επιμελητηρίου Ημαθίας και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο γενικός γραμματέας Οικονομικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Τσαγκαλίδης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Παπαϊωάννου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ημαθίας Καλλιόπη Παπαοικονόμου, τοπικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες, παραγωγοί κ.α.

 

Χαιρετισμοί

Ο Φάνης Κουτρουλιάς, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου, καλωσορίζοντας τον κόσμο στη γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, τόνισε «πως στόχος μας είναι να θυμηθούμε την ιστορία και να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις», ενώ αμέσως μετά στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, Τάσος Γιάγκογλου, επεσήμανε ότι «το επιχειρηματικό ταξίδι είναι μία υπέροχη διαδρομή, στην οποία κοιτάμε πάντα μπροστά, αλλά πρέπει να κοιτάμε και τους καθρέπτες, για να βλέπουμε πίσω, απ' όπου ξεκινήσαμε». Σημείωσε δε ότι «είναι πολύ σημαντικό που στηρίζεστε στις δυνάμεις σας. Να ξέρετε ότι το Επιμελητήριο θα είναι πάντα ένα θερμοκήπιο για σας».

«Ο αγροτικός τομέας τα χρόνια της κρίσης απέκτησε αντοχή και ευρηματικότητα. Θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές στήριξης, γιατί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου και πρόσθεσε με νόημα : «Ο Άγιος Γεώργιος 50 χρόνια τώρα δείχνει το δρόμο που πρέπει να περπατήσουμε, ώστε το κέρδος να καρπωθεί ο ίδιος ο αγρότης».

Στη στόχευση εκπαίδευσης των νέων αγροτών και της ανάδειξης των προϊόντων στάθηκε ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας, ο οποίος συνάμα μετέφερε τα συγχαρητήρια του κ. Καλαϊτζίδη για τη διοργάνωση αυτής της επετειακής ημερίδας.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, με τη σειρά του έκανε λόγο για ισχυρά brandname στην περιοχή της Ημαθίας (ορεινό και πεδινό κομμάτι) και σε σχέση με το ότι συνεχώς στενεύουν τα περιθώρια στην αγροτική παραγωγή, οι τρεις στόχοι όλων είναι : α) η βελτιστοποίηση της ποιότητας, β) η μεγιστοποίηση της παραγωγής, γ) η ελαχιστοποίηση του κόστους. Ο ίδιος ακόμα έκρινε ιδιαίτερα σημαντική την πραγματοποίηση αυτής της επετειακής εκδήλωσης, συγχαίροντας τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Γεωργίου για αυτή την πρωτοβουλία που έλαβε. «Ο Δήμος Βέροιας δεν παράγει, αλλά στηρίζει το εισόδημα των αγροτών. Εύχομαι τα 50 χρόνια να γίνουν παραπάνω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιαζίδης.

 

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών. Πρώτος ομιλητής υπήρξε ο κ. Γιάννης Ξενιτίδης, εκπαιδευτικός, Μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου, ο οποίος και έκανε μία αναδρομή στην καλλιέργεια κηπευτικών στον Άγιο Γεώργιο. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η Παπαναστασίου Πολυξένη – Μαρία, M.S. c. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, η οποία και αναφέρθηκε στα οφέλη των κηπευτικών στην υγεία (συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης, παρέχουν προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα), τονίζοντας πως τα κηπευτικά αποτελούν τη διατροφική ασπίδα του ανθρώπου (πλούσια σε μέταλλα, κάλλιο, πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά κλπ). Σ' ό,τι αφορά ειδικά στην πιπεριά, η κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κίττας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με καταγωγή από την Πάτρα, αλλά συναισθηματικά δεμένος με τη Βέροια, όπως είπε), ο οποίος και έκανε μία απόλυτα κατατοπιστική αναφορά στις Σύγχρονες Τεχνολογίες και Τεχνικές για Αειφορική Παραγωγή Κηπευτικών υπό κάλυψη σε Μεσογειακές, επισημαίνοντας πως «θέλουμε έξυπνα θερμοκήπια».

Περνώντας στο δεύτερο μέρος της επετειακής εκδήλωσης, ο Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γεωπόνος, M.S.c. Διασφάλιση Ποιότητας Novacert, μίλησε για την Πιστοποίηση Αγροτικών Προϊόντων. Η διαδικασία, το κόστος και η χρησιμότητά της, ενώ με τη σειρά της, η Τσιάκα Μαρία, βιολόγος Ε.Κ. Π.Α., M.S.C. Γεωπονική Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ, Σύμβουλος – Τμήμα Επιχειρησιακών και Επενδυτικών Προγραμμάτων Novacert, η οποία παρουσίασε τους στόχους του μέτρου βελτίωσης, επενδυτικό εργαλείο για αγρότες. Όπως έκανε γνωστό η κ. Τσιάκα, «περιμένουμε την προκήρυξη του Σχεδίου Βελτίωσης, επενδυτικό εργαλείο για αγρότες, οπότε δίνεται ο χρόνος να σχεδιάσει ο αγρότης και να υποβάλει το σχέδιο βελτίωσης». Η ίδια στην ομιλία της ακόμα επεσήμανε τους κλάδους που ενισχύονται (όπως αυτός της φυτικής παραγωγής), έκανε αναφορά στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης (μηχανολογικός εξοπλισμός, κτιριακές εγκαταστάσεις), για τις προϋποθέσεις επιλέξιμων δαπανών, τις επιλέξιμες δαπάνες : Ειδικότερα συστήματα άρδευσης, θέρμανσης, δροσισμού κλπ.

Η κ. Τσιάκα ανέφερε επίσης πως το μέγιστο ύψος των επενδύσεων ανέρχεται έως 200.000 € για φυσικά πρόσωπα.

Ο κ. Μέλλιος Αντώνιος, Γεωπόνος, Σύμβουλος – Τμήμα Επιχειρησιακών και Επενδυτικών Προγραμμάτων Novacert, που ήταν ο επόμενος ομιλητής, αναφέρθηκε στις οργανώσεις και ομάδες Παραγωγών : Διαδικασία Αναγνώρισης και Οφέλη, ενώ το πρόγραμμα της ημερίδας έκλεισε με ομιλία του Χρήστου Γιαννακάκη – προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας-, η οποία είχε να κάνει με την προσέγγιση ξένων αγορών. Οι ευκαιρίες, τα εμπόδια και οι δυνατότητες. «Έχετε ευθύνη στον Άγιο Γεώργιο να προχωρήσετε σ' ένα συλλογικό σχήμα», επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς κηπευτικών του Αγίου Γεωργίου, ανέφερε πως «χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν, για να πάτε σε αγορές, εκεί, αν έχετε γνώσεις, θα σας ανοίξουν αγορές». Ο ίδιος ακόμα επεσήμανε προς τους παραγωγούς κηπευτικών πως από τα πλεονάσματα, τα περισσεύματα ποσοτήτων κηπευτικών, μπορούν να παραχθούν μεταποιητικά προϊόντα. «Θέλει οργάνωση, πρόγραμμα παραγωγής και προσανατολισμός αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης, σημειώνοντας ακόμα ως επίλογο ότι «ο προγραμματισμός παραγωγής είναι κυρίαρχο ζήτημα, για να κρατήσουμε ένα επίπεδο τιμών παραγωγών».

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής