breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ανησυχία για τις ιδιοκτησίες των κατοίκων των Ριζωμάτων

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ανησυχία για τις ιδιοκτησίες των κατοίκων των Ριζωμάτων
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ανησυχία για τις ιδιοκτησίες των κατοίκων των Ριζωμάτων

Το πέρας του καλοκαιριού σηματοδότησε η χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, η οποία λόγω των κατεπειγόντων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή της διάδοσης της νόσου του κορονοϊού covid-19, πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιάσκεψης (με χρήση της τεχνολογίας του e-presence (www.epresence.gov.gr) και περιελάμβανε 38 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

«Η έξαρση του κορονοϊού είναι που οδηγεί αυτή την ιστορία πολύ μακριά με τα πάρα πολλά κρούσματα που έχουμε στη χώρα μας και έχει δημιουργήσει μία διάχυτη ανησυχία», επεσήμανε ο πρόεδρος του σώματος, Άρης Λαζαρίδης, για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε και πάλι (με τηλεδιάσκεψη) η συνεδρίαση του ΔΣ Βέροιας, ενώ ο ίδιος ευχήθηκε στο Δημήτρη Πυρινό «να έχει μία καλή πορεία στα νέα του καθήκοντα».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ευχήθηκε «σιδεροκέφαλος» στο Δημήτρη Πυρινό και «καλή επιτυχία στη νέα του θέση, που προφανώς είναι σημαντική. Εύχομαι στο μέλλον κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν τέτοια θέση, η οποία και αποτελεί δικαίωση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Αναφερόμενος στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο κ. Βοργιαζίδης επεσήμανε ότι «υπήρξε πολύ χαλάρωση» και ότι «τα νεαρά άτομα που επιστρέφουν από διακοπές, μεταφέρουν τον ιό σε μεγαλύτερους». Ο ίδιος επέστησε «σύνεση από όλους, συγκράτηση από όλους. Ναι στα μέσα που χρησιμοποιούμε για την ατομική προστασία - μάσκα, κλπ».

Σ' ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με την κτηματολόγηση ιδιοκτησιών των κατοίκων Ριζωμάτων, ο κ. Βοργιαζίδης χαρακτήρισε αυτό «πάρα πολύ σοβαρό» και το ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος (λόγω και της καταγωγής του από εκεί) Θανάσης Δέλλας. «Στην πορεία», είπε ο κ. Βοργιαζίδης, «είδαμε τον κ. Παυλίδη να δείχνει ενδιαφέρον. Αυτό είναι καλό για το Δήμο. Αργότερα στη συγκέντρωση που έγινε στα Ριζώματα, είδαμε να μοιράζεται φέιγ-βολάν και να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για επίπλαστους τίτλους και για κακούς συμβουλάτορες και ότι τα ίδια αυτά έγγραφα είναι που δίνουν λύση. Όμως δεν είναι έτσι κ. Παυλίδη, γιατί το Δασαρχείο διεκδικεί από τους δημότες το 24% από το 5%». Όπως είπε ο κ. Βοργιαζίδης, «η λύση που προτείνετε, κ. Παυλίδη, δεν είναι λύση. Άλλωστε, δεν έχουμε λύση από εσάς».

Προ ημερησίας διάταξης, η κ. Μπατσαρά, αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, έκανε λόγο για «πολύ χαλάρωση και τα πράγματα με τον covid-19 είναι περίεργα, γιατί χτυπάει τη νεολαία». Η ίδια ακόμα ένιωσε υπερήφανη για την τοποθέτηση του κ. Πυρινού στη θέση του προϊσταμένου της Α/θμιας Εκπαίδευσης, «ένας άνθρωπος», όπως είπε, «που προέρχεται από την παράταξή μας και σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα».

Ακόμα η κ. Μπατσαρά εξεπλάγην, όπως είπε, από τα όσα άκουσε από το Δήμαρχο για τα όσα έλαβαν χώρα στη συγκέντρωση των Ριζωμάτων, «τα οποία προκαλούν αλγεινή εντύπωση», ενώ τέλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Νίκου Κουτόβα, ο οποίος υπήρξε ο συνεχιστής των δωρητών αφών Κούσιου.

Ο κ. Αντώνης Μαρκούλης, με τη σειρά του αμέσως μετά, επί του θέματος που έχει δημιουργηθεί στα Ριζώματα, τόνισε πως «αυτό που λείπει είναι η πρωτοβουλία του Δημάρχου να επιλυθεί το ζήτημα αυτό. Εγώ βλέπω εδώ πέρα πως γίνεται ένα τρισάγιο στον πεθαμένο και δεν μιλάει κανένας για λύση». Επιπλέον, ο κ. Μαρκούλης όσον αφορά στον κορονοϊό, «ένα πρόβλημα» όπως είπε, «που μας ακουμπάει, παρ' ότι έχουμε λιγοστά κρούσματα covid-19 στη Βέροια, ποιός είναι ο σχεδιασμός και τι έχουμε να προτάξουμε σαν δήμος». Ο ίδιος, δε, συνεχάρη και τον κ. Πυρινό για τα νέα καθήκοντά του.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Βοργιαζίδης και απαντώντας προς τον κ. Μαρκούλη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις ιδιοκτησίες κατοίκων των Ριζωμάτων, επεσήμανε πως «η Νομική Υπηρεσία του Δήμου επεξεργάζεται ένσταση και να την καταθέσει στο κτηματολόγιο. Και αν δεν γίνει δεκτή η ένσταση, από κει και πέρα το θέμα να πάει δικαστικά».

Ο Παύλος Παυλίδης από τη μεριά του, συνεχάρη το Δημήτρη Πυρινό για την τοποθέτησή του σε προϊστάμενο της Α/θμιας Εκπαίδευσης, κρίνοντάς τον «ικανό και σοβαρό άνθρωπο για μια τέτοια θέση και πως θα συνεργασθώ με τέτοιους ανθρώπους και θα δώσουμε λύσεις».

Όσον αφορά στη συγκέντρωση των κατοίκων στα Ριζώματα για το γνωστό θέμα που έχει προκύψει, ο κ. Παυλίδης σημείωσε πως «προστρέξαμε σε αυτή τη συγκέντρωση και με τα έγγραφα αυτά ενημερώσαμε τους κατοίκους για το εν λόγω θέμα. Είπαμε ότι με τα έγγραφα αυτά υπάρχει λύση και δεν είπαμε ότι με τα έγγραφα αυτά έχουμε λύση. Άλλωστε και εσείς θέλετε λύση. Σε τι διαφωνούμε; Ποιά είναι τα έωλα επιχειρήματα που επικαλείται η κ. Μπατσαρά; Εμείς δεν είπαμε τίποτα παραπάνω. Αλλά να ενημερώσουμε τους κατοίκους και να δοθεί μια λύση με βάση αυτά τα έγγραφα».

Ο δε Τσανακτσίδης Δημήτρης έκρινε την ανάγκη όλοι οι φορείς να καθίσουν σ' ένα τραπέζι και να συζητήσουν για κυρίαρχα ζητήματα της πόλης και την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κάνοντας μία αναδρομή του χρόνου, ενώ ο ίδιος ως μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και εν όψει Χριστουγέννων ζήτησε το στολισμό κτιρίων και δρόμων, ώστε να δημιουργηθεί μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Παράλληλα, ζήτησε «να ανοιχθεί ένας κωδικός και να υλοποιήσουμε όλα τα παραπάνω».

Ο Γιώργος Μελιόπουλος με τη σειρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού ρίχνει την ατομική ευθύνη στους πολίτες, τονίζοντας πως «οφείλουμε όλοι μας να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Για το θέμα με τις ιδιοκτησίες των κατοίκων που έχει δημιουργηθεί στα Ριζώματα, ο ίδιος επεσήμανε πως «με τη διαδικασία κτηματογράφησης, είδαμε ότι οι δημότες έχουν συνιδιοκτήτες κατά 24%. Με ευθύνη της κυβέρνησης συμβαίνει αυτό. Και οφείλει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να λύσει αυτό το ζήτημα. Και πρέπει να απαιτηθεί από τη Δημοτική Αρχή να λύσει άμεσα το θέμα των κατοίκων των Ριζωμάτων και να αποκτήσουν το 100% των δικαιωμάτων τους».

Ο Κυριάκος Θεοδωρίδης έκρινε το θέμα των Ριζωμάτων πολύ σοβαρό και πως δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, σημειώνοντας «υπάρχουν κι άλλα ζητήματα συνιδιοκτησίας κατοίκων στα Ριζώματα».

Ο Κώστας Τροχόπουλος υπέβαλλε την πρόταση για μείωση του ορίου ταχύτητας των οχημάτων που κινούνται από την οδό Βλάχων Ηρωίδων προς την Ακροπόλεως, για το λόγο ότι παρατηρείται κίνηση πεζών στη γέφυρα Κούσιου, με τον ίδιο μάλιστα να γίνεται αυτόπτης μάρτυρας πρόσφατα.

Ο Γιάννης Τσαναξίδης έθεσε μια σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από το θέμα που έχει ανακύψει στα Ριζώματα. «Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί με πολιτική απόφαση και όχι να λυθεί για τους δημότες με δικαστική απόφαση».

Ένα άλλο πρόβλημα που έβαλλε ο ίδιος είναι η μετακίνηση κατοίκων των Ριζωμάτων στη Βέροια, αλλά και η ανάγκη με ανθρώπους των Ριζωμάτων που αναλαμβάνουν και πάλι πολιτιστική δράση να υπάρξει συνεργασία με την ΚΕΠΑ.

Ο κ. Τσαναξίδης ακόμα έκανε λόγο για «έλλειμμα επίσημης πληροφόρησης» σ' ό,τι αφορά τα κρούσματα κορονοϊού στον τόπο μας και «για το λόγο αυτόν να υπάρξει επίσημη πληροφόρηση».

Ο ίδιος, επίσης ζήτησε μια εβδομάδα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να υπάρξουν προσπάθειες για προσλήψεις σχολιάρχων, μαζικά τεστ, δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, νομοθετική ρύθμιση για μείωση μαθητών, πρόγραμμα σχολικής στέγης κλπ.

Τέλος, η αντιδήμαρχος Παιδείας και ισότητας δύο φύλων κ. Συρμούλα Τζήμα - Τόπη, αναφορικά με την πρόσληψη καθαριστριών και με όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν, σημείωσε πως «εμείς θα ζητήσουμε το νέο τρόπο μοριοδότησης, προκειμένου να προλάβουμε τρεις μέρες να κάνουμε μοριοδότηση και να έχουμε αποτελέσματα».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής