breaking news Νέο

Νίκη Κεραμέως : «Βλέποντας και κάνοντας» για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων

Νίκη Κεραμέως : «Βλέποντας και κάνοντας» για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων

Τη χρησιμότητα της μάσκας για την προστασία από το νέο κορονοϊό επανέλαβε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, μιλώντας την Τρίτη σε τηλεοπτικό σταθμό και τόνισε στους γονείς που αντιδρούν ότι πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις. Επιπλέον, η ίδια παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να ενημερώσει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Προφανώς, βλέποντας και κάνοντας, το οποίο, άλλωστε, αποτελεί και το κυβερνητικό μότο στην αντιμετώπιση καταστάσεων. Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι είχαν τον απαραίτητο χρόνο, για να καταρτίσουν ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, οι επίσημες δηλώσεις τη Δευτέρα φανερώνουν προχειρότητα και επικίνδυνους χειρισμούς, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν στη χώρα και γενικότερα στον κόσμο παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας.

 

«Προτιμότερο είναι να είμαστε ασφαλείς, παρά να πάρουμε ένα ρίσκο ως χώρα»

Και ως εκ τούτου παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί η έναρξη του νέου σχολικού έτους κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα, αν ληφθεί υπόψιν η επιμονή των επιδημιολόγων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που αναφέρουν πως είναι «προτιμότερο να είμαστε ασφαλείς, παρά να πάρουμε ένα ρίσκο ως χώρα».

 

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό των ειδικών επιδημιολόγων είναι να δοθεί το περιθώριο του πρώτου δεκαημέρου - δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου, για να φανεί τι έκανε η επιστροφή των παραθεριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα και ύστερα να συζητηθεί η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. «Αν βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις, ενώ διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, θα είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας», επισημαίνουν.

«Η 7η Σεπτεμβρίου είναι πολύ κοντά», λένε, «και χωρίς επαρκή στοιχεία το μείγμα μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο εκρηκτικό». Για να μη χάσει την (πολυπόθητη) ημερομηνία η υπουργός Παιδείας μάλιστα συνέστησε στους γονείς να έχουν επιστρέψει με τα παιδιά τους μέχρι το τέλος Αυγούστου!

«Ούτε λόγος», απαντούν οι επιδημιολόγοι, «αν χρειασθεί να αλλάξει η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να αλλάξει. Είναι ζήτημα ασφαλείας. Έχουμε σημαντικό επιπολασμό και χρειαζόμαστε όλα τα δεδομένα μπροστά μας, για να λάβουμε τη σωστή απόφαση. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι, δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες: πρώτον, η ολοκλήρωση της επιστροφής των εκδρομέων. Και δεύτερον, ένα διάστημα ικανό (10-15 ημερών) χωρίς μεγάλη κινητικότητα - που θα φέρει το άνοιγμα των σχολείων - για να φανεί η διασπορά του ιού.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής