breaking news Νέο

Χρήστος Κούτρας : «Οι ειδικοί επιστήμονες να λένε την αλήθεια στους πολίτες χωρίς φόβο και «υποδείξεις»

Χρήστος Κούτρας : «Οι ειδικοί επιστήμονες να λένε την αλήθεια στους πολίτες χωρίς φόβο και «υποδείξεις»

 Με την τεράστια εμπειρία των 35 χρόνων «μάχης» ενάντια στις λοιμώξεις, ο ιατρός Χρήστος Κούτρας, λοιμωξιολόγος  και συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρος της επιτροπής  νοσοκομειακών λοιμώξεων του Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), μίλησε χθες Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, στην εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και ιντερνετικά στο www.imerisia-ver.gr και στον Αλέκο Χατζηκώστα.

Στην αρχή αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό (SARS- COV-2) στην Ημαθία, παρουσιάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο της Βέροιας τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και την έλλειψη ακριβούς εικόνας κρουσμάτων από τις εξετάσεις στο Νοσοκομείο Νάουσας και στα ιδιωτικά εργαστήρια της Βέροιας και της Νάουσας. Μέχρι στιγμής τα σοβαρά περιστατικά με κορωνοϊό που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Βέροιας σε αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης, ήταν εννιά, με μόλις ένα νεκρό, 92 ετών. Αναφέρθηκε στη δημιουργία στο χώρο της ορθοπεδικής κλινικής ενός νέου τμήματος, στο οποίο θα νοσηλεύονται επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού της πανδημίας. Προσωρινά, η κλινική αυτή θα νοσηλεύει ύποπτα κρούσματα.

Υποστήριξε  ότι, ενώ έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από είκοσι εκατομμύρια κρούσματα σε όλες τις ηπείρους (με εξαίρεση την Ανταρκτική), οι πραγματικές περιπτώσεις είναι 10-12 φορές περισσότερες, γιατί η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ εύκολη. Εκτίμησε ότι υπάρχει ατελής κατανόηση του κινδύνου μετάδοσης από την επιστημονική κοινότητα και τόνισε  ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι «πρόσωπο με πρόσωπο»  (μέσω του βήχα, του πταρμού, της έντονης ομιλίας), καθώς ο ιός έρχεται σε άμεση επαφή με τους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών. Δεύτερος τρόπος μετάδοσης, έμμεσος, συντελείται με την επαφή χεριών με μολυσμένες επιφάνειες, τα οποία στη συνέχεια αγγίζουν τους βλεννογόνους του προσώπου. Ο ιός δεν μεταδίδεται παρά μόνο μέσω βλεννογόνων (όχι με διάβρωση δέρματος). Δεν έχει αναφερθεί αιματογενής μετάδοση. Η αερογενής μετάδοση είναι αμφιλεγόμενη.

Ο κ. Κούτρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της πρόληψης και ανέφερε τα εξής: 1. απαραίτητη η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους 2. αποφυγή συναθροίσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων (πχ. γάμοι, βαπτίσεις, γενέθλια, πανηγύρια κλπ) 3. αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ταξίδια με αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια. 4. Αναπνευστική υγιεινή (κάλυψη στόματος με χαρτομάντηλο σε βήχα ή πταρμό) 5. πλύσιμο χεριών με σαπούνι και χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλ 6. καθαρισμός επιφανειών και απολύμανση (οινόπνευμα στις μεταλλικές επιφάνειες και χλωρίνη στις υπόλοιπες). Τόνισε επίσης ότι όσοι φορούν φακούς επαφής, καλό θα ήταν να το αποφύγουν στην περίοδο αυτή.

Τέλος πρότεινε να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, όσο είναι εφικτό.

Σε σχετική ερώτηση για την εξέλιξη των ερευνών για τα εμβόλια της Οξφόρδης, της Ρωσίας και άλλων χωρών,  απάντησε ότι δεν προσφέρουν ανοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως ενισχυθούν, για να αυξήσουν το διάστημα ανοσίας και πιθανόν να χρειαστεί και δεύτερη δόση εμβολιασμού.

 Αναφερόμενος στην έναρξη της σχολικής χρονιάς σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει αργότερα, για να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις ασφαλέστερης λειτουργίας, όπως μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, πρωινή και απογευματινή λειτουργία με πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και καθαριστριών, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα υποδομών των σχολείων. Προέχει η ασφάλεια όλων, μαθητών εκπαιδευτικών και γονέων.

 Σημείωσε τέλος, ασκώντας κριτική σε «ειδικούς» που αξιοποιούνται, για να περνά το κυβερνητικό αφήγημα,  ότι θα πρέπει οι  ειδικοί επιστήμονες να λένε την αλήθεια στους πολίτες χωρίς φόβο και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη άλλες παραμέτρους, παρά μόνο την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών. Θεώρησε ως ειδικούς για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών τους μάχιμους καταξιωμένους κλινικούς λοιμωξιολόγους, που εργάζονται στα νοσοκομεία και όχι «ειδικούς» διαφόρων ειδικοτήτων, που  βγαίνουν τακτικά στα κεντρικά ΜΜΕ και διαμορφώνουν το «κλίμα».         


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής